Special

Profesioniştii Europei turează motoarele la Voineasa

Autorităţile şi oamenii locului nu dau semne că au conştientizat valoarea competiţiei de hard enduro în promovarea turismului

Voineasa a răsunat pentru prima dată, la acest final de săptămână, de motoarele participante cu ocazia celei de-a treia etape a Campionatului Naţional de Hard Enduro. Competiţia, deşi naţională, s-a bucurat şi de participarea atât a unor sportivi de la cluburi de profil din Ungaria, Bulgaria, Germania, Austria, Anglia sau Grecia, cât şi a unora independenţi din majoritatea ţărilor nordice europene. Aşa se face că, timp de trei zile, aproximativ 120 de împătimiţi ai adrenalinei, dar şi ai zgomotelor scoase de motoare puternice, s-au întrecut pe traseele montane ale Lotrului, gândite special pentru competiţia din acest an, care se anunţă a fi una extrem de dificilă şi palpitantă în acelaşi timp.

Pe cât de important este concursul din acest weekend pentru sportivii din Franţa, Italia, Germania, dar şi din România, datorită traseelor gândite de către organizatori, pe atât de nesemnificativ este pentru oamenii locului, dar mai ales pentru autorităţi. Acestea din urmă nu s-au obosit nici măcar să informeze responsabilii spaţiilor de cazare din staţiune despre oaspeţii pe care îi vor avea, ca să nu mai vorbim că primarul nu avea habar de capacitatea ocupării pensiunilor din zonă la doar câteva zile înainte de începerea competiţiei.

Trasee de dificultate maximă

La start sunt aşteptaţi atât bărbaţi, cât şi femei, aceştia având posibilitatea de a-şi alege traseul pentru care se vor alinia la start. Traseul va fi unul de 160 km, marcat cu bandă, iar pentru doritori va fi disponibil şi GPS-ul. Mai mult, traseul se va împărţi în două categorii, respectiv mediu şi expert. Ziua de vineri va fi dedicată calificării, când se vor parcurge patru kilometri, urmând ca în zilele de sâmbătă şi duminică, participanţii să îşi etaleze abilităţile parcurgerii unui traseu de dificultate maximă. „Sâmbătă vor avea de parcurs 110 km, iar duminică alţi 50. Se va ajunge şi în Malaia, dar şi la Brezoi pe teren accidentat. Numărul persoanelor implicate în acest concurs va fi între 450 şi 600, însumând organizatori, membri ai Federaţiei Române de Motocross, piloţi, oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai Jandarmeriei, ai Poliţiei, voluntari şi presă. De asemenea, vineri, de la ora 18, la intrarea în Voineasa, curioşii vor putea asista la un spectacol acrobatic de motociclete organizat de clubul nostru, Free Bike Team, în parteneriat cu Federaţia Română de Motociclism”, ne-a precizat Adelina Ene, unul dintre organizatori.

Bikeri din toată Europa invadează Voineasa

Cei mai mulţi piloţi români ce vor fi prezenţi la Voineasa fac parte din elita sportului cu motor românesc, ocupând locuri pe podiumurile curselor interne de enduro, endurocross, hard-enduro, precum şi clasări foarte bune în concursuri internaţionale precum Red Bull Romaniacs, raliul Faraonilor, Paris-Dakar sau Erzberg. Acestora li se vor alătura piloţi străini, precum francezul Patrick Boissy, apreciat ca unul dintre cei mai experimentaţi „endurişti”, neamţul Klaus Sorensen, track manager la prestigiosul concurs Red Bull Romaniacs de anul acesta sau olandezul Rienk Tuinstra. „Dacă în cadrul unor competiţii precum Red Bull Romaniacs s-a optat pentru Munţii Lotrului în vederea desfăşurării unor probe cu grad ridicat de dificultate, am hotărât ca şi noi, ca organizatori, să profităm de acest avantaj al zonei şi să propunem participanţilor trasee prin Munţii Lotrului”, ne-a explicat Cătălin Scobiola, din partea clubului organizator Free Bike Team din Rm. Vâlcea.

Peste 700 de persoane sunt aşteptate weekendul acesta pe Valea Lotrului pentru a lua startul sau a urmări competiţia desfăşurată pe unul dintre cele mai dificile trasee de hard enduro.

Promovare ignorată de autorităţi

„ENDURO-MANIACO-DEPRESIV” are drept scop promovarea atât a motociclismului în afara asfaltului, cât şi a traseelor montane ce pot fi parcurse cu motocicletă, ATV-uri, bicicletă sau cu alte mijloace de deplasare. Mai mult de atât, însă, concursul, ce reprezintă a treia etapă dintr-o serie de cinci organizate în 2012 împreună cu Federaţia Română de Motociclism, are drept scop şi promovarea întregii zone a Văii Lotrului. Numai că de promovarea ei nu se prea ocupă nici autorităţile, dar nici patronii pensiunilor din Voineasa, tabăra de bază fiind în staţiunea menţionată, de unde se va da şi startul competiţiei. Conducerea administraţiei locale din Voineasa a recunoscut că localitatea pe care o păstoreşte găzduieşte o competiţie de anvergură, însă nu a mai ştiut să spună şi alte detalii legate de pregătirile care se fac pe ultima sută de metri înainte de concurs pe raza staţiunii. Nici măcar care este capacitatea spaţiilor de cazare ocupată cu doar câteva zile înainte de eveniment nu a şiut să spună, motivând că viceprimarul este cel care s-a ocupat. „Noi îi sprijinim pe organizatori, dar n-aş putea să vă spun prea multe. Luaţi legătura cu viceprimarul, că eu acum sunt la Rm. Vâlcea cu alte treburi şi nu pot fi primar şi la Voineasa şi la Vâlcea”, ne-a răspuns iritat edilul Gheorghe Stanciu la insistenţele noastre de a afla poziţia administraţiei locale faţă de turiştii numeroşi pe care îi vor găzdui. În schimb, viceprimarul ne-a spus că, din estimările lor, spaţiile de cazare vor fi ocupate în proporţie de 60-70%.

Administratori de pensiuni, depăşiţi de anvergura competiţiei

Mai trist este că aceeaşi atitudine am regăsit-o şi în rândul patronilor de pensiuni din zonă. Mulţi dintre ei, deşi aveau camere rezervate pentru sportivii înscrişi în competiţie, ne-au precizat că nu s-au pregătit în mod aparte pentru a-i întâmpina pe oaspeţi, deşi acum ar fi avut şansa să îi atragă pe toţi cei aproximativ 600 de participanţi în zonă prin produse şi mâncăruri tradiţionale, dar şi prin alte lucruri gândite special pentru competiţia sportivă de mare anvergură care ar putea să aducă şi pe viitor profit staţiunii. „Nu ne-am gândit să le pregătim mâncare tradiţională, dar dacă ni se va cere, vom prepara. Noi îi aşteptăm cu pizza şi cu tot felul de alte mâncăruri, dar nici nu ştim dacă vor servi masa de prânz la noi”, ne-au spus la unison mai mulţi administratori de pensiuni din Voineasa.

Neimplicarea mută competiţia în alte judeţe

Aceştia din urmă se pare că nu sunt interesaţi de promovarea intensivă a zonei care să le aducă în timp profit, cum se întâmplă în Rânca sau Sibiu. Mâhnirea neimplicării autorităţilor, dar şi a responsabililor spaţiilor de cazare îi încearcă şi pe organizatori care se arată sceptici, din această cauză, în privinţa organizării şi anul viitor a competiţiei tot la Voineasa. „Trebuie ca toată lumea să ne ajute pentru a desfăşura mereu în judeţul Vâlcea acest eveniment. Este posibil, dacă nu există implicare, ca la anul să vedem că această competiţie este găzduită de Sibiu sau de Gorj, la Rânca. Ar fi păcat, în codiţiile în care zona are spaţii de cazare, dar şi peisaje cu totul aparte”, a conchis Cătălin Scobiola.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

22.07.2012 - 21:57stefan:buna ziua,imi pare tare rau ca nu v-ati informat corespunzator vis-a-vis de implicarea autoritatilor.Nu vorbesc aici de pensiuni sau proprietarii lor,ci strict de primaria Voineasa.Asa este,domnul Primar nu s-a ocupat,delegandu-l pe domnul viceprimar sa ne ajute la organizare.Implicarea a fost maxima de la obtinerea autorizatiilor de trecere pana la curatarea zonei de concurs.Nu pot decat sa ii multumesc personal pentru ajutorul acordat iar articolul dumneavoastra este pe alocuri aberant si total neinformat.Va rog sa va cereti oficial scuze Primariei Voineasa pentru afirmatiile facute la adresa lor.Ene Stefan Victor Presedinte Free Bike Team Ramnicu Valcea-Director de Concurs.

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...