Politică

Cei albi, cei negri şi cei nedumeriţi

În aşteptarea referendumului din 29 iulie, oltenii s-au împărţit în tabere distincte, protestând cu căţel şi cu purcel împotriva adversarilor politici

În Dolj, Antonie Solomon şi-a pregătit deja costumaţia albă pentru a-şi dovedi fidelitatea faţă de Băsescu. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu deplânge de la Craiova soarta bietei noastre ţărişoare, iar în Vâlcea, pe lângă presiuni, strategii de a plăti non-votul şi somnolenţa câte unui primar la şedinţele de instruire pentru organizarea referendumului nimeni nu îşi bate capul cu mitinguri de protest sau de susţinere a „victimei” Traian Băsescu.

Craiovenii, toropiţi de căldură la mitingurile anti-Băsescu

Doar trei zile au rezistat craiovenii la mitingurile anti-Băsescu organizate în Piaţa Mihai Viteazu. Cum vara nu e ca iarna, căldura a dat serioase bătăi de cap contestatarilor. Dacă în prima seară au participat câteva sute de manifestanţi, pe măsură ce gradele din termometru au crescut de la o zi la alta, a scăzut şi entuziasmul nemulţumilor.
USL a depus cerere de a putea organiza manifestări în piaţa Mihai Viteazu pentru toată perioada de campanie electorală. Craiovenii, în mare parte simpatizanţi sau membri ai PSD, au ieşit din nou în stradă, pentru a scanda împotriva lui Băsescu. Acţiuni mai semnificative sunt aşteptate să se petreacă în zilele apropiate referendumului. 5.000 este numărul pe care USL mizează să îl scoată în stradă.

Solomon defilează în alb

O surpriză, nu neapărat neaşteptată, vine din partea fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, care susţine că va vota împotriva demiterii preşedintelui Băsescu. „Eu declar că niciodată nu o să mă dezic de preşedintele Traian Băsescu, chiar dacă unii au spus că Băsescu m-a băgat la puşcărie. Niciodată n-o să mă dezic de preşedintele României. A fost votat de milioane de oameni. Nu îmi place această dispută între palatele bucureştene, Cotroceni şi Victoria”, a declarat Solomon. Preşedintele interimar al PDL Dolj, Marian Jean Marinescu, susţine că ceea ce se întâmplă acum în România nu s-a întâmplat nici măcar în statele Africii. „Noi spunem că nu este cinstit ceea ce se întâmplă acum. Toate acţiunile de demitere a preşedintelui au fost făcute la limita legii, sau dincolo de aceste limite. M-am întrebat în ultimul timp, de foarte multe ori, ce se întâmplă cu noi? Am fost în Piaţa Prefecturii în 22 decembrie 1989, am trecut în 22 de ani prin bune, prin rele, am trecut prin mineriade, la una eram chiar prefect… Am plătit şi dobânzi de 180 la sută pe an, am făcut şi politică. Încet - încet, toate acestea au dus către ceva: România a intrat în Uniunea Europeană, aducându-mi speranţa că ne îndreptăm către mai bine. Acum mă întreb cum e posibil să distrugem în câteva zile ceea ce am realizat în 22 de ani? Eu cred că nu e cinstit să se întâmple aşa ceva”, a spus Marinescu jurnaliştilor craioveni.

Plata pentru non-vot, aplicată şi în Dolj

Senatorul PNL, Mario Ovidiu Oprea, avertizează că deja în localităţile doljene conduse de primari PDL au început „instruirile” pentru ca oamenii să nu se prezinte la urne pe 29 iulie. Liberalul susţine că, pe măsură ce ne apropiem de ziua alegerilor, vor apărea tot felul de probleme şi piedici pentru ca oamenii să nu îşi exercite în mod democratic votul. „Mă aştept ca referendumul să se organizeze într-o singură zi, poate cu un program prelungit. Din punctul meu de vedere, este nevoie de atâtea zile până când se prezintă peste 50 la sută. Ştiu că acest lucru presupune o cheltuială mare, dar democraţia costă”, spune Mario Ovidiu Oprea. Parlamentarul apreciază că în judeţul Dolj se vor prezenta cu siguranţă peste 50 la sută din cetăţenii cu drept de vot. „Dacă nu apar războaie locale, intrigi, mă aştept ca într-o zi să vină peste 50 la sută. Noi vom fi în localităţi şi vom avea grijă ca nimeni să nu obstrucţioneze dreptul de vot al cetăţenilor”, conchide liberalul.

Vâlcenii, ameninţaţi să nu iasă la vot în două localităţi

Judeţul Vâlcea a intrat în febra pregătirilor pentru referendumul ce va avea loc pe 29 iulie. În timp ce primarii au fost deja instruiţi, suspiciunile că lucrurile nu vor decurge în mod democratic au început să apară. Totuşi, o nouă rundă de alegeri îi oboseşte rău pe unii edili, care săptămâna trecută au dormit pe tot parcursul şedinţei de instruire.
Referendumul bate la uşă, iar autorităţile locale s-au grăbit săptămâna trecută să îi cheme pe primarii şi secretarii din judeţul Vâlcea la o şedinţă de instruire, în cadrul căreia să le explice exact ce au de făcut pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme. În timp ce unii lideri îi cheamă pe oameni la vot, alţii au trecut deja la ameninţări şi intimidări. Cel puţin asta a declarat săptămâna trecută vicepreşedintele CJ, Dumitru Persu, secretarul executiv al PSD, care însă nu a dorit să dea şi exemple concrete. Acesta a precizat doar faptul că în două localităţi conduse de primari PDL, cetăţenii sunt „sfătuiţi” să stea acasă în ziua referendumului dacă nu vor să îşi piardă locurile de muncă. „Vreau să vă atrag atenţia într-un mod foarte serios că acei primari, puţini la număr, care le cer oamenilor să nu vină la vot, vor trebui să suporte consecinţele legii, pentru că este o acţiune total nedemocratică. Ea este impusă de anumite structuri ale PDL şi vă atrag din nou atenţia că nerespectarea legii înseamnă şi consecinţe de nebănuit. Lăsaţi oamenii să vină la vot, să decidă singuri dacă vor sau nu să vină la vot. Avem informaţii că s-a trecut la ameninţări, la tot felul de referiri la activitatea copiilor, nepoţilor şi este foarte trist şi va trebui să luăm de urgenţă măsuri. Sper ca în judeţul Vâlcea să avem cât mai puţine astfel de situaţii”, a declarat Dumitru Persu.
Atât vicepreşedintele CJ, Dumitru Persu, cât şi şeful CJ Vâlcea, Ion Cîlea, speră ca la Vâlcea prezenţa la urne să fie de peste 90 la sută.

Petre Iordache, somn de voie la şedinţa de instruire

Informaţiile primite la instruire au fost destul de importante şi interesante pentru unii primari, care au intrat chiar şi în dialog cu conducerea CJ şi a Prefecturii, mai puţin pentru unul singur. Primarul PDL al oraşului Ocnele Mari, Petre Iordache a sfidat o sală întreagă mai bine de o oră, timp în care s-a discutat despre alegerile din 29 iulie. Nimeni şi nimic nu i-a putut deranja somnul profund spre amuzamentul colegilor din sală. Nimic nu a părut interesant pentru edilul din Ocne, care a preferat să se odihnească puţin în sala Consiliului Judeţean. Doar pe finalul şedinţei, cu o agendă în mână, Iordache a încercat să înţeleagă unde se află şi despre ce se discută, deşi întâlnirea era pe final. Preşedintele Ion Cîlea a declarat săptămâna trecută că rezultatul referendumului va da câştig de cauză nu USL, ci milioanelor de români care nu îl mai vor pe Traian Băsescu preşedinte. „De opt ani a fost doar preşedinte pentru el şi camarila pedelistă.A apărat cu toate prerogativele sale prezidenţiale abuzurile unora ca Videanu, Udrea, Berceanu, Falcă, Flutur şi altor slugi credincioase.Traian Băsescu a fost sursa răului în politica românească. Îi este frică de votul românilor şi caută orice chichiţă pentru a-i împiedica să se prezinte la vot, pentru că este convins că oamenii îl vor sancţiona”, a spus Ion Cîlea.

Pistol: „Avem şansa să guvernăm eficient, fără să fim bruiaţi de un personaj perimat”

Şi vicepreşedintele CJ Vâlcea, Bogdan Pistol (PNL), îi îndeamnă pe cetăţeni să iasă la vot, indiferent de opţiunea pe care o au. Acesta le-a adresat şi primarilor rugămintea de a se implica activ în desfăşurarea unui proces de vot corect şi democratic. „Cred că prezenţa la Vâlcea va fi de peste 65 la sută. Toată lumea a înţeles că votul DA pentru demitere este un DA hotărât pentru Crin Antonescu, pentru un preşedinte constituţional, un preşedinte care a dovedit chiar şi în interimat, echilibru şi moderaţie. Populaţia din judeţul Vâlcea înţelege că ţara nu mai poate fi condusă de o clasă politică care a instalat haosul.Rezultatul referendumului, covârşitor împotriva preşedintelui Traian Băsescu va confirma că voinţa poporului român e una a schimbării totale. Vom avea deci şansa să guvernăm eficient şi să ne ţinem de promisiunile făcute fără să fim bruiaţi de un personaj perimat cum e Traian Băsescu”, a declarat săptămâna trecută Bogdan Pistol. Conducerea Consiliului Judeţean a solicitat săptămâna trecută ca în staţiunile balneoclimaterice din Vâlcea, acolo unde sunt foarte mulţi turişi, Prefectura să înfiinţeze secţii de votare chiar şi în hoteluri, pentru ca oamenii veniţi la tratament să poată vota mai uşor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...