Economic

Situaţia de la „Celrom” Severin, pe punctul de a exploda

Coşmarul salariaţilor rămaşi pe drumuri este departe de a lua sfârşit

O parte dintre foştii salariaţi ai Combinatului de Celuloză şi Hârtie „Celrom” din Drobeta Turnu Severin, care aşteaptă de peste doi ani de zile ca justiţia să le facă dreptate şi să-şi primească salariile compensatorii, s-au îmbolnăvit pe capete din cauza stresului. Dar şi mai grav este că unii au şi murit deja. Liderul sindical, Gheorghe Talianu, ne-a dezvăluit că cele mai recente cazuri sunt ale unui fost macaragiu, Ion Andreescu, şi al unei foste laborante Maria Răduţ. El crede că supărarea i-a răpus pe ambii. Veştile rele nu se termină aici. Persoane necunoscute au jefuit combinatul de tot ceea ce înseamnă cupru, aşa că speranţele unei reporniri rapide a fabricii au fost spulberate.

Liderul sindical al foştilor salariaţi de la combinatul de celuloză şi hârtie „Celrom” din Severin, Gheorghe Talianu, ne-a mărturisit că, zilele trecute, doi foşti salariaţi n-au mai rezistat stresului şi supărărilor cu care se confruntă de mai bine de doi ani de zile: „Un fost macaragiu de la Stocare, Ion Andreescu, a murit de inimă în urmă cu câteva zile. N-a găsit de lucru în altă parte, că era cam bătrân şi nu l-a angajat nimeni, n-a primit niciun salariu compensatoriu, cu toate că ne luptăm de peste doi ani de zile în justiţie pentru asta. Probabil avea datorii pe la bloc, pe la întreţinere, s-au adunat multe. Tot recent, o altă fostă salariată, doamna Răduţ, care a lucrat ca laborantă, a fost răpusă de cancer. Dar cancerul a venit tot de la supărare, de la stres. Cu timpul, o să ne curăţăm cu toţii!”, ne-a spus supărat liderul sindical, Gheorghe Talianu.

Lichidatorul judiciar, bănuit de joc dublu

"Cu hotărâre irevocabilă şi definitivă, nici în ziua de azi nu şi-au primit niciun ban. De vină eu zic că este lichidatorul judiciar, care amână plăţile de pe o zi pe alta.", Gheorghe Talianu, lider sindical

Acesta ne-a explicat că din totalul de 450 de salariaţi disponibilizaţi în urmă cu peste doi ani, când fabrica a intrat în faliment, angajaţii ce urmau să primească între 5 şi 18 salarii compensatorii, în funcţie de vechime, 253 dintre ei şi-au vândut creanţele unei firme care le-a dat pe loc în jur de 50% din sumele ce li se cuveneau. Restul de 147 de salariaţi s-au adresat instanţei ca să-şi poată recupera aceste drepturi. Din păcate, această categorie de disponibilizaţi nu şi-a primit banii nici până acum: „Unii s-au bucurat că au luat banii la timp, chiar dacă au luat mai puţin cu circa jumătate din sumă. Ceilalţi s-au adresat instanţei. Cu hotărâre irevocabilă şi definitivă, nici în ziua de azi nu şi-au primit niciun ban. De vină eu zic că este lichidatorul judiciar, care amână plăţile de pe o zi pe alta. Când combinatul a fost cumpărat de către domnul Costi Isvoranu cu circa 10 milioane de euro, aceşti bani au intrat în contul fabricii. În mod paradoxal, lichidatorul refuză să ne achite aceste restanţe compensatorii care se ridică la circa 15 miliarde de lei vechi, pe motiv că sunt contestaţii privind tabelul cu distribuirea banilor. Mereu ni se pun piedici”, povesteşte liderul sindical, Gheorghe Talianu. De cealaltă parte, lichidatorii judiciari care s-au ocupat de CELROM susţin că nu pot achita salariile compensatorii până nu se încheie procesul aflat pe rol.

Speranţele de repornire a combinatului se năruiesc

„Celrom” a fost deţinută cu un pachet de 51% de către AVAS, 38% de salariaţi, 10% de SIF Banat Crişana, iar restul alţi acţionari. În iunie 2009, „Celrom” Drobeta-Turnu-Severin a intrat în insolvenţă la cererea BRD, unul dintre creditorii companiei. Compania avea datorii estimate atunci la 16 milioane de euro. Celrom avea 800 de creditori, printre care BRD, BCR, CEZ şi ANAF. BRD şi BCR şi-au cesionat creanţele către alte companii. În urmă cu trei luni, combinatul a fost cumpărat de firma UNICONS din Drobeta Turnu Severin pentru suma de 10,2 milioane de euro. Patronul firmei UNICONS S.A., Costi Isvoranu, a declarat, imediat după câştigarea licitaţiei, că va păstra obiectul de activitate al fabricii, dar nu poate estima când va reporni combinatul. Liderul sindical Gheorghe Talianu spune că, după discuţiile avute cu Isvoranu, lucrurile nu merg cum ar fi trebuit: „Am vorbit cu domnul Isvoranu şi mi s-a părut puţin debusolat şi mâhnit. Lucrurile merg spre rău şi cred că, dacă fabrica se va reporni, în cel mai fericit caz va mai dura un an de zile până se va întâmpla asta. Domnul Isvoranu nu ştia de furturile masive de cupru care au avut loc în această perioadă. S-a furat tot ce înseamnă cupru din motoare şi din instalaţiile electrice. Cred că prejudiciul este undeva la un million de euro. S-a făcut jaf. Culmea este că în acest timp fabrica a fost păzită de o firmă de pază adusă de lichidator. Iar firma de pază are firmă de asigurare în caz de daune. Culmea este că firma de asigurare nu poate plăti niciun leu daună pentru că agenţii de pază nu au semnalat niciodată intrări prin efracţie. Mai pe înţelesul tuturor, nu a sesizat niciodată poliţia cu privire la vreun furt. Este regretabilă succesiunea de evenimente nefericite, dar noi n-avem nicio putere, că suntem prea mici! Singura speranţă ne este în Dumnezeu!”, ne-a declarat liderul sindical, Gheorghe Talianu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...