La Ţară

Parc eolian pe creasta Munţilor Căpăţânii

Oraşul Horezu profită de investiţia din zonă pentru a dezvolta satul turistic şi pentru a reabilita drumurile rămase în paragină

Comunele Malaia, Vaideeni şi oraşul Horezu vor fi incluse într-un proiect amplu de dezvoltare a unui parc energetic eolian care se va întinde pe creasta munţilor Căpăţânii de pe Valea Lotrului până spre Polovragi. Investiţia va fi realizată de Iberia SRL şi, deşi varianta iniţială prevedea o asociere în participaţiune cu autorităţile locale, în cele din urmă s-a adoptat varianta concesiunii terenului ocupat de investitor în golul alpin.

Lungimea traseului de creastă care va fi ocupat de turbinele eoliene este de peste 25 de kilometri, ocupând atât spaţii aflate în proprietatea administraţiilor publice locale cât şi a obştilor de moşneni din cele trei localităţi.

Zona Horezu profită de proiect

"Avantajul va consta în refacerea unor drumuri din localitate şi modernizarea drumului care duce spre staţiunea Vârful lui Roman.", Ilie Fîrtat, primar Horezu

Pentru noul primar din Horezu, Ilie Fîrtat, proiectul celor de la Iberia vine ca o gură de aer după ce, în perioada ultimilor opt ani, administraţia locală din oraş nu a reuşit să asigure modernizarea drumului spre viitoarea staţiune Vârful lui Roman şi nici alimentarea cu energie electrică în zonă. „Varianta iniţială propusă de cei de la Iberia a fost de asociere în participaţiune. Am ajuns la concluzia că este mai bine bine pentru noi să concesionăm terenul pe care îl vor ocupa cele 10 turbine. Avantajul va consta însă în refacerea unor drumuri din localitate şi modernizarea drumului care duce spre staţiunea Vârful lui Roman pe traseul Olari-Tănăseşti. Ei vor livra energia electrică în sistemul naţional dar cred că putem să construim un punct trafo la Tănăseşti care să asigure şi energia electrică în zona staţiunii. Este o firmă cunoscută, au mai dezvoltat un proiect pe zona Oraviţa”, explică primarul Fîrtat.

Buget local mai mare

Numai din concesiunea terenului pentru parcul eolian se va înregistra o creşte a bugetului local din surse proprii de peste 6%, în condiţiile în care veniturile proprii pe 2011 au fost de 1,5 milioane lei. „Redevenţa anuală negociată pentru spaţiul ocupat de o turbină se ridică la aproximativ 2.500 de euro. Cu 10 turbine ajungem la un plus bugetar de 25.000 euro”, completează primarul oraşului Horezu. Nici obştea Romani din Horezu nu iese în pierdere din dezvoltarea noului proiect. Pe lângă rezolvarea problemei electricităţii în staţiunea ridicată pe terenul obştei, anual, moşnenii din Horezu vor avea un buget mai mare cu peste 50.000 euro, pe golurile alpine deţinute de obşte urmând să fie amplasate peste 20 de turbine.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...