Actualitate

Autorităţile din Mehedinţi evaluează dezastrul produs de viituri

Numai pagubele produse de inundaţii în comuna Eşelniţa s-ar ridica la peste trei milioane de euro, potrivit afirmaţiilor primarului Ioan Ciuru

Primarul din Eşelniţa, Ioan Ciuru, susţine că aproape două milioane de euro sunt necesari numai pentru regularizarea cursurilor de apă Eşelniţa şi Criviţa, care au ieşit din matcă, distrugând patru case şi avariind alte 17, precum şi patru clădiri aparţinând unor agenţi economici. Evaluarea pagubelor produse de inundaţiile din 15-16 septembrie în judeţul Mehedinţi continuă însă, autorităţi judeţene şi naţionale fiind implicate în acest proces.

Prefectura asigură sinistraţilor locuinţe modulare

“Trebuie să refacem şi podul rutier, să reabilităm infrastructura de apă şi canalizare, care a fost afectată în procent de peste 50%. În zonă se află specialişti de la Inspectoratul de Stat pentru Construcţii şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care continuă inventarierea distrugerilor astfel încât la începutul săptămânii viitoare să înaintăm lista cu pagube la Bucureşti şi să solicităm bani pentru intrarea în normalitate”, a declarat edilul-şef pentru Agerpres. Acesta a mai arătat că şi pagubele produse cetăţenilor sunt uriaşe, în total peste 600 de gospodării au avut de suferit de pe urma inundaţiilor, motiv pentru care în următoarele două zile se va face un bilanţ şi al pierderilor suferite de familiile sinistrate.
Patru locuinţe modulare pentru familiile sinistrate au fost amplasate joi în localitatea Eşelniţa, a anunţat printr-un comunicat de presă prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea. “Am găsit soluţii şi pentru celelalte persoane rămase fără un acoperiş deasupra capului. Temporar, ei vor rămâne în spaţiile în care au fost mutaţi când am decis evacuarea lor”, a declarat înaltul funcţionar. El a explicat că modulele vor sta la dispoziţia celor patru familii care au rămas fără acoperiş

Cantităţi uriaşe de reziduuri blochează Porţile de Fier I

Sute de tone de deşeuri aduse de viituri au ajuns la barajul de la Porţile de Fier I, atât în sectorul românesc, dar mai ales în cel sârbesc. Autorităţile sârbe au început să ridice reziduurile de câteva zile, utilajele folosite îngreunând circulaţia pe podul de peste hidrocentrală. La grătarele barajului încă pot fi observate cantităţi uriaşe de gunoaie, trunchiuri de copaci, aparate de uz casnic, cadavre de animale şi păsări, pet-uri etc. Persoanele care tranzitează vămile Porţile de Fier I – Djerdap sunt nevoite să aştepte pe pod câteva minute din cauza utilajelor care ridică gunoaiele în sectorul sârbesc al barajului.

Două cadavre recuperate din apele Dunării

Trupurile neînsufleţite ale celor două persoane luate de viiturile care au lovit comuna Eşelniţa în urmă cu o săptămână au fost recuperate sâmbătă, 20 septembrie, din apele Dunării. Alarma a fost dată în dimineaţa zilei respective de o patrulă a Poliţei de Frontieră, care a observat cele două cadavre plutind pe Dunăre. Poliţiştii au crezut că este vorba despre victime ale inundaţiilor din Serbia, unde o persoană a murit şi alte patru au fost date dispărute, însă, după identificarea făcută de criminalişti, se pare că cele două cadavre aparţin, de fapt, persoanelor dispărute în inundaţiile din Eşelniţa, la începutul săptămânii.

Acces reluat spre Mănăstirea “Sfânta Ana” din Orşova

Drumul de acces spre Mănăstirea “Sfânta Ana” din Orşova, închis în 15 septembrie din cauza aluviunilor scurse de pe versanţi şi a unei alunecări de teren, a fost deschis abia vineri, 19 septembrie, pe ambele sensuri. Viceprimarul municipiului Orşova, Constantin Negulescu, a declarat că circulaţia rutieră în sectorul rutier respectiv a fost reluată numai după ce au fost îndepărtate tonele de pământ prăvălite pe carosabil şi refacerea unei porţiuni distrusă de viituri. “Aproape 30 de maici îşi duc viaţa de obşte la Mănăstirea «Sfânta Ana». Lăcaşul de cult este o ctitorie a jurnalistului-cărturar Pamfil Şeicaru, construită între 1936 şi 1939”, a explicat Negulescu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...