Grup Feroviar Român (GFR), deţinut de Gruia Stoica, a câştigat o nouă licitaţie de transport al cărbunelui pentru termocentrale Craiova şi Cernele, devansând CFR Marfă. Transportatorul feroviar de stat contestase procedura iniţială, câştigată tot de GFR, cele două companii având mai multe litigii pe licitaţii de transport marfă.
„Compania Grup Feroviar Român a semnat un contract de transport de cărbune, cu o durată de circa două luni, cu termocentralele Craiova şi Cernele. GFR a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei publice pentru atribuirea contractului, a semnat contractul vineri, 19 septembrie, şi a efectuat deja primele transporturi. Aceasta a fost cea de-a doua licitaţie organizată pentru atribuirea contractului după ce procedura iniţială, la care compania GFR a fost de asemenea declarată câştigătoare, la data de 4 septembrie, a fost contestată de către celălalt ofertant, compania CFR Marfă”, se arată într-un comunicat al companiei. Cantitatea totală de cărbune prevăzută a fi transportată prin acest contract este de un milion de tone. Valoarea contractului câştigat de către GFR este de circa 5,3 milioane RON. La finele lunii august, Curtea de Apel Craiova a respins solicitarea CFR Marfă de anulare a licitaţiei pentru transportul cărbunelui organizată de CE Oltenia, unde transportatorul feroviar de stat concurează tot cu GFR, valoarea contractului fiind însă mult mai mare.
Blat la licitaţiile CE Oltenia: reprezentanţii CFR Marfă au pregătit şase plicuri cu oferte financiare diferite
Cu mai puţin de o lună înainte de a demisiona din funcţia de ministru al Transporturilor, Dan Şova şi-a reclamat subordonaţii la DNA în legătură cu posibile infracţiuni în contextul licitaţiei pentru transportul cărbunelui pentru Complexul Energetic Oltenia. În plângerea transmisă de Şova procurorului general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, fostul ministru al Transporturilor afirmă că suspectează conducerea CFR Marfă de participare la o acţiune concertată menită să destabilizeze economic compania de transport de marfă.
În plângerea transmisă de Şova la DNA, fostul ministru afirmă că reprezentanţii CFR Marfă au întocmit şase oferte de preţ diferite. Şova le cerea procurorilor anticorupţie să afle cine şi de ce a decis să depună plicul cu cea mai mică valoare, respectiv 256.484.282 de lei, cu circa un milion mai mare decât preţul propus de grupul lui Gruia Stoica, declarat în final câştigător al licitaţiei, pe criteriul celui mai mic preţ.
CFR Marfă transportă 2,4 milioane tone de cărbune şi pentru CET Govora
CFR Marfă a câştigat în aprilie licitaţia organizată de către CET Govora pentru atribuirea contractului de transport pe calea ferată de cărbune tip lignit, pe două relaţii de transport, respectiv staţia CF Berbeşti, până la C.E.T. Govora şi C.F.R. Alunu până la C.E.T. Govora. Contractul de transport a fost încheiat pe o perioadă de un an, iar cantitatea de cărbune transportată este de 2,4 milioane de tone.
GFR foloseşte 49% din vagoanele şi locomotivele aparţinând CFR Marfă
Informaţia apare într-un document întocmit chiar de reprezentanţii companiei feroviare de stat ca reacţie la concluziile unui audit realizat de KPMG în legătură cu activitatea unei asocieri-paradox: Rolling Stock Company, un joint venture între CFR Marfă şi principalul ei concurent din piaţa transportului feroviar de marfă, GFR.
Raportul KPMG, precum şi o serie de alte câteva documente interne din Ministerul Transporturilor şi CFR Marfă, obţinute de Centrul de Investigaţii Media, arată clar cum, prin intermediul Rolling Stock Company, firmele din grupul condus de Gruia Stoica au reuşit să pună mâna pe câteva zeci de vagoane şi câteva mii de locomotive aparţinând CFR Marfă, cu scopul iniţial de a le repara şi a le închiria ulterior, în special operatorilor externi.