Singurul parlamentar al PDL ales în Vâlcea la sfârşitul anului 2012, deputatul vâlcean Romeo Rădulescu, a demisionat din PDL marţi, 16 septembrie. În declaraţia acordată, în direct, colegilor de la Romania TV, parlamentarul susţine că nu mai putea rămâne în partid atât timp cât actuala conducere nu are ca ţintă competenţa, ci supunerea faţă de oameni certaţi cu legea.
Principala persoană vizată de acuzaţiile lui Rădulescu este fostul primar al Râmnicului din perioada 2004 – 2010, Mircia Gutău, de două ori condamnat definitiv pentru acte de corupţie. În nenumărate luări publice de poziţie, deputatul a acuzat şi un complot, coordonat împotriva sa în calitate de lider al organizaţiei municiplae a PDL Râmnicu Vâlcea de fostul deputat al Alianţei D.A. din mandatul 2004 – 2008 şi prefect al judeţului între anii 2009 – 2012, Petre Ungureanu. Ungureanu are la activ, de asemenea, procese pierdute definitiv în instanţe, în urma unor acuzaţii de neseriozitate în afaceri şi altele. De asemenea, Ungureanu este autorul celui mai nesimţit abuz comis vreodată de un prefect vâlcean, interzicerea unui număr de 17 petiţionari de a mai avea acces la audienţele Prefecturii Vâlcea, mulţi dintre aceştia fiind chiar membri PDL din diverse localităţi ale judeţului. După demiterea nestatutată a lui Romeo Rădulescu din funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale a PDL, Ungureanu şi-a sporit controlul asupra filialei Vâlcea a democrat-liberalilor printr-un artificiu pus pe tavă tocmai de o decizie a conducerii centrale a partidului. În urma fuziunii PDL cu Forţa Civică, prin raportul de 6 la 1 acceptat ca reprezentare în forurile de conducere, fostul prefect şi-a adus în structurile de conducere majoritatea apropiaţilor “plasaţi” din timp la FC. Dacă mai adăugăm câteva nume, nu foarte multe, cuplului Gutău – Ungureanu, se recreionează imaginea unei filiale PDL controlate de figuri publice megacontroversate, racordate cu tupeu la bani publici şi afaceri imobiliare cu iz. Alianţa Creştin - Liberală se dovedeşte astfel, cel puţin la Vâlcea, o uriaşă problemă de moralitate asumată de PNL, filiala acestuia suferind încă şi din cauza condamnării fostului lider Emilian Frâncu la 4 ani de închisoare, de asemenea pentru fapte de corupţie la Primăria Râmnicului.
PMP sau chiar PNL, formaţiunile cu care ar putea colabora demisionarii
Revenind la deputatul Romeo Rădulescu, acesta a declarat că, alături de el, şi-au dat demisia din partid, în total, 500 de membri, cea mai mare parte activişti de la Râmnicu Vâlcea, dar şi câţiva susţinători de-ai săi din judeţ. Totodată, şi doi consilieri din cadrul CL Râmnicu Vâlcea, fostul viceprimar Cosmin Constantinescu şi Bogdan Costinescu, l-au urmat pe parlamentarul vâlcean şi s-au declarat independenţi. În pofida misterului păstrat de Rădulescu şi susţinătorii săi, cele mai probabile destinaţii politice sunt PMP sau chiar PNL. “Nu mă mai leagă absolut nimic de PDL. La Vâlcea, partidul ţine o conducere obedientă faţă de condamnaţii penal şi care pedepseşte competenţa şi munca, în loc să o aprecieze. Mă refer în primul rând la infractorul Mircea Gutău, care conduce din spate filiala PDL Vâlcea, ajutat de alte figuri cel puţin controversate, care nu au făcut mai nimic pentru alegători, ci în special pentru ei. Nu am cerut decât să fie respectat statutul partidului, nu mai vorbim de legile ţării şi alegători! Vom activa ca politicieni independenţi, o perioadă, urmând a colabora cu alte formaţiuni politice, acolo unde vom găsi posibilitatea de a reprezenta alegătorii care ne-au dat voturile. În orice caz, nu cu o formaţiune de stânga, ci tot de pe partea dreaptă a eşicherului politic. Dacă vor fi organizate alegeri la funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea (în urma arestării fostului edil-şef Emilian Frâncu, la cârma administraţiei publice se află viceprimarul cu atibuţii de primar Ion Gigi Matei, de la PSD - n.r.), voi candida. Oricum, în toate sondajele de opinie realizate până acum, procentele cele mai mari de intenţie de vot în favoarea mea sunt cele în care am fost propus ca independent”, a declarat Romeo Rădulescu.