Ultima Oră

Procurorii DNA, invitaţi să extermine jaful de la Spitalul Judeţean Vâlcea

Figuri importante din politica vâlceană nu se lecuiesc şi luptă de ani de zile să rămână racordate la conducta de bani publici destinaţi nevoilor pacienţilor

Datele contabile cerute de “Săptămâna în Oltenia” şi consilierul judeţean Dumitru Tărăşenie relevă diferenţe de zeci de miliarde de lei vechi între realitate şi achiziţiile de materiale sanitare cumpărate de SJU de la firme apropiate unor politicieni. Situaţia pare a fi controlată transpartinic, dar scăpată total de sub control în ce priveşte oportunitatea achiziţiilor.
La începutul lunii iulie a.c., “Săptămâna în Oltenia” a solicitat conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea, printr-o adresă în baza legii 544/2001, să facă publice date edificatoare privind achiziţiile publice făcute în anii 2013 şi 2014. Menţionăm că pe site-ul instituţiei nu există nici în prezent decât date, şi acelea parţiale, aferente anului precedent. Răspunsul primit la redacţie în termenul legal este departe de a satisface pretenţiile minime presupuse de transparenţa cheltuirii banului public. Multe documente sunt printate slab, unele, foarte importante, aproape neinteligibil. Cât de importante? Cam cât ar fi distanţa dintre legalitate şi infracţiune în formă continuată în cazul firmelor proprii sau deţinute de apropiaţii unor consilieri judeţeni sau alţi politicieni locali. Până primim răspunsuri oficiale şi din partea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Public, expunem cazul de faţă aşa cum a fost el devoalat de consilierul judeţean liberal Dumitru Tărăşenie. Aproape concomitent cu demersul nostru, dar totalmente independent de iniţiativa noastră, alesul vâlcean a făcut o interpelare în plenul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea din iulie, cerând vehement date oficiale şi explicaţii cu privire la activitatea SJU Vâlcea. Ulterior, a făcut şi o adresă scrisă conducerii unităţii. Ce concluzii a tras, în urma studierii documentelor pe care le-a obţinut şi consultării cu mulţi factori implicaţi în actul medical vâlcean, explică singur în rândurile ce urmează.

Incompetenţă sau reavoinţă la “achiziţii” şi “aprovizionare”?

“Acum cinci ani, SJU a fost preluat în subordinea Consiliului Judeţean, e adevărat, cu o datorie uriaşă şi problemele se perpetuează. Ca să-şi desfăşoare activitatea, orice spital are nevoie de medicamente, materiale sanitare, reactivi, produse alimentare, servicii şi aşa mai departe. Pentru achiziţionarea lor, în structura organizatorică a SJU Vâlcea sunt două birouri, cel de aprovizionare şi cel de achiziţii publice. În luna mai a anului curent, vechiul contract de achiziţii pentru materialele sanitare a expirat. Până atunci, aceste două birouri de care am amintit, trebuiau să organizeze licitaţia şi să încheie noul contract pentru perioada rămasă până la sfârşitul lui 2014 şi încheierea celui nou, în 2015. Nu s-a întâmplat aşa, din păcate, din cauze care mie-mi scapă şi cei care ar fi trebuit să se ocupe de această chestiune ar trebui să explice motivat de ce s-a ajuns aici. Abia în luna iunie s-a întocmit un caiet de sarcini pentru organizarea licitaţiei pentru achiziţionarea de materiale sanitare, procedură care a fost postată şi pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – n.r.)”, explică Dumitru Tărăşenie.

Vechiul caiet de sarcini, întocmit cu dedicaţie, potrivit CNCL

“Firmele care prezentau oferte trebuiau să propună spre achiziţionare materiale la preţuri care să fie în concordanţă cu preţurile de referinţă de pe piaţa naţională de profil. Până la urmă, această licitaţie nu s-a ţinut, pentru că a fost contestată din start de o firmă din Prahova. Surprinzător de repede a venit răspunsul de la Comisia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNCL – n.r.), probabil s-au gândit la importanţa acestor materiale pentru pacienţi, în primul rând. Comisia a solicitat reluarea acestei licitaţii şi întocmirea altui caiet de sarcini pe motiv că datele tehnice şi carecteristicile materialelor ce trebuiau achiziţionate, aşa cum erau trecute în primul caiet de sarcini, puteau favoriza anumiţi furnizori. Adică, pe înţelesul tuturor, aceste caiete de sarcini ar fi fost făcute cu dedicaţie”, a mai spus consilierul judeţean liberal.

Firmă faultată pentru că a oferit materiale la jumătate de preţ

“S-a reluat licitaţia în luna iulie. Valoarea totală a materialelor supuse achiziţiei publice de către cei de la spital a fost de 36 de miliarde de lei vechi. La 80 la sută din reperele supuse achiziţiei publice s-a prezentat un singur furnizor, pentru o valoare totală de 30 de miliarde de lei vechi, pentru că a fost singurul care a îndeplinit condiţiile specificate în caietul de sarcini. La celelalte materiale, în valoare estimată de şase miliarde de lei vechi, s-au înscris la licitaţie şi prezentat patru furnizori. Dintre aceştia, cea mai bună ofertă a prezentat-o o firmă din Timişoara, al cărei preţ total cerut era la jumătate, adică numai trei miliarde de lei vechi din ceea ce estimaseră cei de la Spital în raport de preţurile de referinţă de pe piaţă. În mod logic, ar fi trebuit să câştige licitaţia această firmă. Oamenii care s-au ocupat de organizarea acestei licitaţii au început fel de fel de presiuni asupra medicilor şefi de secţie care făceau parte din comisia de licitaţie pentru a nu accepta oferta firmei din Timişoara, deşi doctorii vâlceni au subliniat că materialele corespund calitativ nevoilor curente ale actului medical. Dacă au văzut că nu pot scăpa de cei de la Tmişoara, organizatorii licitaţiei au anulat doar etapa care privea aceste repere estimate de ei la 6 miliarde, invocând motive puerile şi cerând, culmea, firmei şi o justificare de preţ. Pentru că societatea timişoreană a cerut, prin avocaţii săi, justificări despre anularea parţială a licitaţiei, domnii în negru de la spital, aşa cum i-am numit eu pentru a sublinia contrastul cu albul halatelor medicilor, au anulat întreaga licitaţie, pentru a nu mai avea alte probleme”, a explicat Dumitru Tărăşenie.

Actele adiţionale, mana cerească pentru furnizorii agreaţi

"Diferenţele de preţ au în general cauze obiective, fiind vorba de o perioadă mai mică. În mai trebuia să evaluăm necesarul de materiale pentru 8 luni, până la sfârşitul anului în curs, iar acum am elaborat un caiet de sarcini cu o valoare mai mică pentru că necesarul este de trei luni" - Mihăiţa Creţulescu, manager SJU Vâlcea.

"Cel mai performant endoscop existent pe piaţa internaţională nu costă mai mult de 40.000 de euro. Spitalul Judeţean Vâlcea nu deţine nici până acum un astfel de aparat. Dacă ai nevoie de o endoscopie, te trimit la naiba-n praznic" - Dumitru Tărăşenie, consilier judeţean PNL.

“Deja suntem în luna septembrie, deşi noile contracte de achiziţii trebuiau semnate până în luna mai. De atunci, Spitalul Judeţean Vâlcea a achiziţionat materiale sanitare pe baza unor acte adiţionale la vechile contracte, la vechile preţuri, care erau aşa cum şi-au dorit cei ce se ocupă de licitaţii. Imaginaţi-vă ce se putea face cu diferenţa enormă de bani! Cel mai performant endoscop existent pe piaţa internaţională nu costă mai mult de 40.000 de euro (echivalentul a aproximativ 1,8 miliarde de lei vechi – n.r.). Spitalul Judeţean Vâlcea nu deţine nici până acum un astfel de aparat. Dacă ai nevoie de o endoscopie, te trimit la naiba-n praznic. Noii responsabili de la birourile de achiziţii publice şi aprovizionare din spital au întocmit un nou caiet de sarcini. Aceleaşi materiale, în exact aceleaşi cantităţi menţionate în caietele de sarcini anterioare, sunt evaluate acum la numai 17 miliarde de lei vechi. Rezultă o diferenţă de 19 miliarde de lei vechi şi vorbim de o singură licitaţie, doar pentru materiale sanitare de uz curent. Mai sunt reactivii, mâncarea, serviciile”, arată, indigant, alesul vâlcean.

Nesancţionarea şefilor de birouri atrage răspunderea conducerii SJU

De mai bine de două luni, managerul SJU Vâlcea este economista Mihăiţa Creţulescu, fost director financiar-contabil al unităţii pe vremea când unitatea medicală era condusă de Georgeta Sălişte. În lipsa unor date serioase, de actualitate (ultimele sunt cele din 2013) postate pe site-ul instituţiei medicale, până la proba contrarie consemnăm declaraţia managerului SJU. Şefa unităţii din subordinea CJ Vâlcea recunoaşte şi nu prea deficienţele evidenţiate de consilierul judeţean Dumitru Tărăşenie şi care au şi stat la baza demiterii din funcţie a fostului manager Georgeta Sălişte. Ba chiar oferă explicaţii uşor amuzante, pentru un cunoscător în domeniu, la fiecare neregulă, semn că “şi-a făcut temele” din timp. “Am fost director financiar-contabil din 2001 până la jumătatea anului acesta. Managerul unităţii a fost doamna Sălişte din 2007, până în mai 2014. Atribuţiile managerului în materie de achiziţii publice sunt evidente pentru că supervizează întreaga procedură şi vizează toate documentele emise de birourile de achiziţii şi aprovizionare, inclusiv caietul de sarcini. Licitaţia ce trebuia finalizată în luna mai a anului curent nu a putut fi dusă la bun sfârşit pentru că s-a constatat (de cine, dacă nu de directorul financiar-contabil?!? – n.r.) că lipsesc anumite documente necesare în derularea procedurii. S-a cerut o prelungire de 25 de zile a termenului, au apărut foarte multe discuţii la licitaţia organizată în iulie şi s-a hotărât anularea acesteia”, a spus sec managerul SJU Vâlcea.

Manager Creţulescu: “S-a redus perioada pentru care estimăm necesarul”

Mihăiţa Creţulescu susţine că preţul mai mic de jumătate din cel estimat iniţial pentru achiziţionarea materialelor sanitare, consemnat în noul caiet de sarcini, se datorează micşorării perioadei pentru care s-a stabilit necesarul. “Da, am dispus elaborarea unui nou caiet de sarcini. Diferenţele de preţ au în general cauze obiective, fiind vorba de o perioadă mai mică. În mai trebuia să evaluăm necesarul de materiale pentru 8 luni, până la sfârşitul anului în curs, iar acum am elaborat un caiet de sarcini cu o valoare mai mică pentru că necesarul este de trei luni (de fapt sunt 4, pentru că suntem în luna septembrie! – n.r.), cât mai rămân din anul 2014 din momentul încheierii licitaţiei. În plus, am decis acum, după ce s-au modificat puţin şi procedurile de achiziţii, să ne raportăm la o medie a preţurilor în domeniu existente pe SEAP, faţă de raportarea la preţurile pieţei, cum era valabil la începutul anului în curs. Nu s-a luat nicio măsură disciplinară împotriva celor care nu au dus la bun sfârşit la termen licitaţia pentru că nu s-a considerat că nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu. De curând s-au modificat şi fişele postului la fiecare, astfel încât să fie foarte clar ce atribuţii au”, ne-a declarat managerul Mihăiţa Creţulescu. Fără să ştie, mulţi angajaţi ai SJU din birourile cu pricina o contrazic, în declaraţii, pe şefa lor, aspect asupra căruia vom reveni.

Banul public leagă şi aşa-zişii adversari politici

Potrivit afirmaţiilor consilierului judeţean Dumitru Tărăşenie, în urma prestaţiilor medicale, Spitalul Judeţean Vâlcea încasează de la Casa de Asigurări în Sănătate Vâlcea 59 de miliarde de lei vechi pe lună! Unitatea a trecut în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea la începutul anului 2009. Dan Ilie Voicu este şeful Biroului de Achiziţii Publice, iar Nicolaie Strigoiu este şeful Serviciului Aprovizionare-Transport din cadrul SJU Vâlcea. Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) de la Spitalul Judeţean Vâlcea este consilierul judeţean Gheorghe Folea. Din structură mai fac parte consilierii judeţeni Constantin Pîrvu şi Ion Belciu (ambii PSD şi ambii menţionaţi, pe site-ul unităţii, ca fiind doctori – sic!), medicul Ion Mihail, reprezentant SJU şi Eleonora Pasat, din partea DSP Vâlcea. În mod bizar, membrii CA nu au obligaţia de a superviza procedurile de achiziţii publice, acest lucru fiind lăsat, prin contractul de muncă încheiat, strict în sarcina managerului SJU. Membrii CA pot totuşi solicita aceste date din proprie iniţiativă. “Nu a fost cazul să cerem aceste date până în momentul demersului colegului meu de partid, domnul consilier judeţean Tărăşenie. Niciunul dintre membrii CA nu este remunerat. Vom analiza informaţiile solicitate de domnul Tărăşenie în prima şedinţă ordinară, ce va avea loc la începutul lunii octombrie”, ne-a declarat doctorul Gheorghe Folea, a cărui soţie este şi ea medic în cadrul SJU Vâlcea. Curată îmbârligătură politică, dacă ne gândim că preşedintele CJ, în subordinea căruia se află spitalul, este liderul PSD Vâlcea, Ion Cîlea. Şi mai bizar, în condiţiile în care, cel puţin declarativ, conducerile social-democraţilor şi liberalilor vâlceni s-ar afla în război total. Vom reveni!

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...