Economic

Încasările proprietarilor de pensiuni de la Rânca, de 10 ori mai mici

Bilanţul încheiatului sezon estival scoate în evidenţă efectele neterminării lucrărilor de amenajare a Transalpinei şi ambiguitatea factorilor de decizie

Proprietarii pensiunilor şi cabanelor din Rânca se declară dezamăgiţi de numărul foarte mic de turişti care au venit în această vară să viziteze zona montană, încasările lor fiind mult sub media anilor trecuţi. Principala cauză a declinului o reprezintă, în opinia acestora, informaţiile contradictorii despre închiderea Transalpinei.
Preşedintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca, Constantin Pănescu, a declarat vineri, 12 septembrie, pentru AGERPRES, că rezervările anulate de grupurile mari de turişti străini care îşi petreceau în alţi ani concediile în Rânca au dus la reducerea semnificativă a profitului înregistrat de proprietarii de pensiuni. Dacă în anii anteriori, în sezonul de vară încasările s-au ridicat undeva în jurul a 800.000 lei, în acest an suma s-a redus la circa 10%.
“În ultimii doi ani am avut încasări de circa 8 miliarde de lei vechi pe durata sezonului de vară, dar acum nu am avut nici 10% din această sumă. Suntem falimentari, am rămas în urmă cu plata ratelor la bănci, cu plata salariilor şi nu avem bani nici pentru lemnele de iarnă. A fost cel mai greu an de când am început aceste afaceri, mulţi dintre cei care avem pensiuni am avut probleme cu banii din cauza anunţului că Transalpina este închisă. Oamenii s-au speriat când au auzit această informaţie şi au anulat rezervările pe care le făcuseră, mare parte făcute de străini”, a spus Constantin Pănescu.

Autorităţile locale, indiferente la impasul economic

Liderul întreprinzătorilor în turism din zonă a mai menţionat că şi lipsa implicării autorităţilor locale a dus la crearea acestei situaţii, susţinând că nici Transfăgărăşanul nu are parapeţi pe toată lungimea sa, dar nu s-a pus problema închiderii precum în cazul Transalpinei. “Nici Transfăgărăşanul nu are peste tot parapeţi de protecţie şi acolo s-a circulat. Aici probabil nu s-a dorit acest lucru. (...) Am mai avut câte două sau trei camere închiriate pe sfârşit de săptămână, dar marile rezervări au fost anulate şi în ele ne puneam speranţa. Turiştii au auzit că Transalpina este închisă şi nu au ştiut ce să creadă, au preferat să nu rişte şi să vină în zonă. Sperăm ca în perioada de iarnă să crească totuşi numărul turiştilor”, a conchis Constantin Pănescu.
Directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Narcis Neaga, declara în luna iulie, la Rânca, că sectorul de drum aparţinând DN 67C Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului este închis circulaţiei din cauza nefinalizării lucrărilor de construcţie şi neasigurarea condiţiilor de siguranţă.
Potrivit acestuia, DN 67C Transalpina este finalizat în proporţie de 80%, dar pe porţiunea dintre Rânca şi Obârşia Lotrului drumul nu este semnalizat corespunzător şi nici nu au fost montate elemente de siguranţă, ceea ce poate duce la producerea de accidente rutiere. Astfel, şoferii care circulă pe segmentul menţionat riscă să fie sancţionaţi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...