Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie remis luni, 8 septembrie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) raportul Corpului de Control al ministrului cu privire la activitatea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin şi contractele privind procesarea de cărbune energetic în perioada 2009 – 2013. Conform concluziilor raportului Corpului de Control, prejudiciul înregistrat de RAAN în urma denunţării acestor contracte depăşeşte şapte milioane de euro. RAAN se află în insolvenţă din septembrie 2013. “Ceea ce s-a întâmplat la RAAN, de-a lungul timpului, depăşeşte orice imaginaţie. Am speranţa că DNA va înceape o analiză a datelor pe care le-am transmis astăzi. Creşterea performanţei companiilor de stat şi stoparea furturilor din aceste companii rămâne o prioritate pentru mine în lunile care urmează”, a declarat ministrul Răzvan Nicolescu.
Încă 70 de milioane de lei, datorii acumulate în mai puţin de şapte luni
"Ceea ce s-a întâmplat la RAAN, de-a lungul timpului, depăşeşte orice imaginaţie. Am speranţa că DNA va înceape o analiză a datelor pe care le-am transmis astăzi" - Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie.
În septembrie 2013, momentul intrării în insolvenţă, nivelul total al datoriilor regiei era de 680 de milioane de lei. De atunci şi până în aprilie 2014 s-au mai acumulat datorii suplimentare de 70 de milioane de lei la cele deja existente înainte de insolvenţă, în condiţiile în care cifra de afaceri a companiei a fost, anul trecut, de 400 de milioane de lei. Într-o conferinţă de presă susţinută chiar în aprilie, Nicolescu a subliniat că a solicitat Premierului Victor Ponta să supună atenţiei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) deciziile privind viitorul RAAN, care este o societate de interes strategic. “Am elaborat un plan de măsuri care vizează eficientizarea, restructurarea RAAN şi un plan de perspectivă, pe care le vom transmite în cursul acestei zile sau mâine primului-ministru, Victor Ponta, şi vicepremierului Gabriel Oprea, care asigură coordonarea pe tot ceea ce înseamnă chestiuni de securitate naţională, pentru că RAAN este o regie de interes strategic. Din acest motiv, credem că se impune o discuţie privind viitorul acestei societăţi la nivelul CSAT. De aceea, transmitem această notă şi sugestiile noastre privind RAAN cu rugămintea de a le supune atenţiei CSAT”, declara, le vremea respectivă, ministrul delegat pentru Energie.
Tot atunci, Răzvan Nicolescu anunţa că l-a demis pe administratorul special al RAAN, Dănuţ Andruşcă, din cauza situaţiei din ce în ce mai grave în care se află compania şi l-a numit în locul său pe Viorel Marian, fost director al Termoelectrica.