În perioada 2-4 septembrie a avut loc a patra ediţie a Cupei Structurilor Speciale de Intervenţie, eveniment organizat de Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. În cadrul evenimentului, s-au întrecut 47 de echipe formate din luptători ai structurilor de intervenţie din cadrul Poliţiei Române, alături de echipe ale Jandarmeriei Române şi Serviciului Român de Informaţii. Fiecare echipă era formată din 5 luptători şi o rezervă. După cele trei zile de concurs, poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale Vâlcea s-au clasat pe locul 8 din 47 de echipe participante, după echipele S.A.S. Galaţi, S.A.S. Bucureşti, S.A.S. Buzău, SAS Timiş, SAS Ilfov şi două echipe ale SRI.
Cinci luptători selectaţi din efectivul complet de 18
Echipa de 5 luptători a Serviciului pentru Acţiuni Speciale Vâlcea a fost selectată dintr-un efectiv complet de 18 poliţişti. În prima zi, participanţii au avut de trecut diferite probe de îndemânare, de depăşit obstacole în condiţii de dificultate sporită, trebuind să facă faţă unor situaţii ce implică concentrare şi efort fizic intens. Probele de anduranţă şi tactica specifică de intervenţie s-au desfăşurat atât pe uscat, cât şi pe apă, participanţii simulând modalităţi de intervenţie în situaţii de urgenţă (cercetare, căutare, salvare, transportul accidentaţilor, recuperarea unor obiecte), înot aplicativ (recuperarea unor obiecte de pe luciul apei, executarea de trageri cu arme de foc în ţinte aflate pe apă). Astfel, au efectuat simulări ale unor situaţii reale, pe parcursul cărora, luptătorii au avut misiunea de a transporta ostatici în teren accidentat sau de a recupera substanţe radioactive şi de a le depozita în perimetre de siguranţă.
Anduranţă fizică, depăşirea diferitor obstacole şi gestionarea situaţiilor extreme
Totodată, luptătorii au avut de parcurs, contra cronometru, trasee tactice, constând în traversarea unor poduri improvizate la înălţime, au coborât cu tiroliana, executând şi coborâri în rapel pe frânghii. Competiţia a urmărit dezvoltarea abilităţilor de intervenţie a luptătorilor în situaţii excepţionale. În cadrul întrecerii, luptătorii au participat la probe de anduranţă fizică, tragere cu armamentul din dotare, îndemânare la trecerea diferitelor obstacole şi gestionarea unor situaţii extreme, care necesită atenţie şi concentrare deosebită. Pentru a putea trece cu succes peste aceste probe, competitorii au avut nevoie de o condiţie fizică foarte bună, tehnică adecvată de abordare a diverselor obstacole, abilităţi de trăgător, memorie, atenţie distributivă şi, mai ales, spirit de echipă, toate laolaltă garantând succesul misiunii în condiţii reale de intervenţie.
Se menţin în Top 10 naţional şi sunt cei mai buni din Oltenia
Ultima zi a concursului a constat în parcurgerea unor probe fizice cu un ridicat grad de dificultate, în regim de viteză susţinută, pe distanţa de peste şase kilometri. Aceasta s-a desfăşurat în Pădurea Comana, din judeţul Giurgiu. Această ultimă zi a fost şi cea mai solicitantă din punct de vedere fizic pentru echipele înscrise în concurs, care au avut de parcurs, contra cronometru, un traseu tactic prestabilit, în teren împădurit şi cu diferenţe semnificative de nivel. Pe parcursul celor peste 6 km ai traseului, luptătorii au parcurs secţiuni care au presupus deplasarea ghemuită, simulând trecerea pe sub anumite obstacole. De asemenea, au transportat în mod coordonat elemente voluminoase. În continuare, au escaladat o pantă abruptă, la capătul căreia trebuia să recupereze un steag aflat în vârful unui copac. Pentru obţinerea acestuia, echipele au format piramide umane, reuşind astfel să ajungă la înălţimea necesară pentru obţinerea obiectului-ţintă. Totodată, traseul a presupus şi transportarea, în teren accidentat, pentru câteva sute de metri, a unei persoane presupus rănite şi imobilizate. Pentru parcurgerea traseului în cel mai scurt timp a fost nevoie de coordonare, spirit de echipă şi de capacitate de concentrare, în condiţii de efort fizic extrem şi susţinut.
La fel ca şi în competiţiile din anii precedenţi, echipa SAS Vâlcea s-a menţinut în primele 10 locuri la nivel naţional şi primii în Oltenia.