Inedit

Romii nu s-au mai înghesuit de Sfânta Marie la Costeşti

Liderii din Ardeal ai etniei chiar s-au dezis public de obiceiurile ostentative ale clanurilor din Sudul României, considerând că ele îi fac de râs

Prezenţă foarte slabă anul acesta, cel puţin din punct de vedere numeric, a romilor la tradiţionala întâlnire anuală de la Costeşti – Vâlcea, prilejuită de sărbătoarea creştină “Naşterea Maicii Domnului”, sau Sfânta Marie mică, în termeni populari. Luni, 8 septembrie, chefurile s-au “stins” până a coborî Soarele de pe cer, semn că romii chiar se ruşinează de “izvoarele” controversate ale luxului afişat până de curând de figuri celebre printre ei.
Cu majoritatea figurilor emblematice “ascunse la răcoare” de poliţişti şi procurori, clanul Bercea Mondial fiind numai exemplul cu notorietatea cea mai mare, ţiganii n-au mai dat buzna anul acesta în izlazul de la Costeştii Vâlcii pentru a tocmi mirese pentru miri, a-şi boteza copii, ori pur şi simplu pentru a petrece ostentativ, la mese îmbelşugate şi căutate de politicieni. S-ar putea spune că sărbătoarea tradiţională a romilor de Sfânta Maria Mică a retrogradat de la statutul de eveniment naţional la unul cel mult regional, având în vedere că şi-au făcut simţită prezenţa numai câteva clanuri mai răzleţe, în principal din Argeş, Mehedinţi şi Vâlcea. “Nu ştiu dacă sunt cu mult peste 500. Anul acesta cred că sunt mai mulţi comercianţi decât participanţi la sărbătoarea lor, chiar dacă nici târgoveţii nu-s prea mulţi, cam tot aceiaşi care au fost şi la bâlciul de Sfânta Maria Mare (15 august – n.r.). În principal vând haine vechi, vase şi te miri ce. N-a călcat niciun politician pe aici şi nici de sărbători în familie n-am auzit până acum (ora 15.30 – n.r.), în afară de un botez”, ne-a declarat primarul comunei, Toma Peştereanu.

Dorin Cioabă a preferat să se ocupe de alte treburi, la Sibiu

Deşi aşteptat, dacă era să ne luăm după murmurul câtorva voci prezente la eveniment, Dorin Cioabă, unul din moştenitorii răposatului Florin Cioabă, cel care se autointitula Rege Internaţional al Romilor, nu a mai venit. A preferat să rămână în Sibiu, fiind ocupat cu susţinerea unei conferinţe de presă şi participarea la un eveniment TV. La începutul lunii, reprezentanţii romilor din întreg Ardealul chiar au semnat o petiţie pe care au trimis-o Guvernului şi autorităţilor din Vâlcea, prin care solicitau ca sărbătoarea să fie interzisă. “Opulenţa cu care aşa-zişi lideri ai romilor, care se autointitulează regi, împăraţi, bulibaşi sau şefi de stabor, îşi etalează aurul, maşinile şi mesele îmbelşugate nu reprezintă cultura şi tradiţiile de secole ale noastre. Aceşti indivizi nu fac decât să denigreze etnia în faţa majoritarilor, care oricum nu au o părere prea bună despre noi, tocmai din cauza acestor personaje. Acolo se cheltuiesc sume exorbitante de bani, care ar putea fi folosite pentru acţiuni educative. Mai bine ar cumpăra haine şi rechizite copiilor romi pentru a putea merge la şcoală. Reamintesc că Ziua Internaţională a Romilor este sărbătorită pe data de 8 aprilie. Creştinii rromi, sărbătoresc pe 8 septembrie Naşterea Maicii Domnului, nu «ţigănia ţiganilor»”, le-a spus colegilor de la Evenimentul Zilei Aurel Pascu, liderul regional din Transilvania al Partidei Romilor şi iniţiatorul “Romanian Gipsy Reality”, prima televiziune romă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...