Sâmbătă, 23 august, Klaus Werner Iohannis, candidatul Alianţei Creştin - Liberale (ACL) PNL – PDL la alegerile prezidenţiale din noiembrie a.c., a participat la şedinţa de constituire a Comitetului de Coordonare Judeţean al noului Partid Naţional Liberal, rezultat în urma fuziunii dintre PNL şi PDL la nivel judeţean. Procesul s-a realizat prin contopirea Delegaţiei Permanente a PNL Vâlcea cu Comitetul de Coordonare Judeţean al PDL şi alegerea, prin vot, a noului Birou Politic extins. În sala mare a Consiliului Judeţean Vâlcea au fost prezenţi peste 400 de membri ai PDL şi PNL. După întrunirea politică, candidatul şi copreşedintele ACL s-a deplasat la Brezoi, unde a vorbit, preţ de jumătate de oră, şi participanţilor la manifestările tradiţionale intitulate “Târgul lotrilor”.
Proiect pentru următorii 10 ani
Iohannis a fost însoţit la Vâlcea de Petre Roman, senatorul Teodor Atanasiu, vicepreşedinte al PNL şi preşedintele PNL Alba, Raluca Turcan, preşedintele PDL Sibiu şi vicepreşedinte la nivel naţional, Răducu Filipescu, primvicepreşedinte al PNL, deputatul Mihai Voicu, vicepreşedinte PNL şi preşedinte al filialei Dolj, deputatul Gigel Ştirbu, preşedintele filialei Olt a PNL, Mircea Cazan, preşedintele filialei Sibiu a PNL şi Marius Bălu, secretar regional din partea fostului PDL. La Brezoi, primarul Sibiului a mai fost urmat doar de Teodor Atanasiu şi de liderii judeţeni ai ACL. În sala mare a CJ, Iohannis şi ceilalţi vorbitori le-au prezentat peneliştilor programul pentru următorii 10 ani pe care vor să-l propună alegătorilor la alegerile din noiembrie, dar şi argumentele principale în favoarea candidaturii primarului din Sibiu şi cele în dezavantajul contracandidaţilor, ce vor trebui subliniate în expunerile publice. “Viziunea mea nu este pentru un mandat, ci pentru 10 ani de conducere de dreapta în România. În ultimii ani, guvernele care au venit au avut abordări pe termen scurt, iar problemele nu numai că nu au fost rezolvate, ba chiar, au fost agravate (...) De aceea i-am rugat pe colegii mei să facem un program pe 10 ani. Sper să fie pe înţelesul tuturor această abordare, nu venim să le spunem românilor că le vom rezolva problemele în trei zile din simplul motiv că nu se poate”, a subliniat Iohannis în cuvântarea sa.
Împotriva migraţiei politice, dar şi a graţierii şi amnistiei corupţilor
Înaintea deplasării la Brezoi, candidatul ACL a răspuns şi întrebărilor jurnaliştilor prezenţi la eveniment. Copreşedintele ACL s-a declarat categoric împotriva unei eventuale ordonanţe de guvern prin care să fie suspendată, timp de două săptămâni, legea care interzice migraţia politică a primarilor şi celorlalţi aleşi locali, precum şi împotriva graţierii pensionarilor şi mamelor ce au încasat bani necuveniţi de la Guvern din vina funcţionarilor neatenţi ori incompetenţi. “Ar fi o eroare mare de tot dacă Guvernul Ponta ar da ordonanţă prin care s-ar aproba migraţia politică a primarilor. Ar fi o eroare la fel de mare ca acea lege a amnistiei şi a graţierii pe care şi-o doresc foarte mulţi din PSD. Eu sunt total împotriva unei astfel de înlesniri, sper că în ultimul moment Guvernul PSD se va trezi şi nu va da o astfel de ordonanţă. Eu vreau să schimb acest mod al PSD-ului de a face politică. Trebuie să terminăm odată cu migraţia politică, trebuie să facem politică pentru România, pentru români, pentru economie, şi nu de dragul grupurilor de interese oculte din interiorul partidelor”, a spus Iohannis.
Educaţia, tema principală de campanie electorală
"De la Traian Băsescu voi prelua cu siguranţă lucrurile care au fost bune pentru România. Primul ar fi statul de drept. Indiferent cum privim lucrurile, s-au făcut paşi importanţi în ultimii ani pentru consolidarea statului de drept. Cât voi fi eu preşedintele României, voi garanta statul de drept în România" - Klaus IOHANNIS, copreşedinte ACL, candidat la alegerile prezidenţiale.
Candidatul ACL a subliniat faptul că îşi doreşte să convingă câţi mai mulţi tineri să se prezinte la alegeri şi să-i acorde votul. În acest sens, educaţia va fi una dintre temele centrale ale campaniei electorale a lui Iohannis. “Educaţia va fi tema centrală pentru mine şi datorită faptului că sunt dascăl şi, mai ales, datorită faptului că dacă România are o şansă mare de a deveni performantă în sec. XXI, aceasta este educaţia. Avem copii dotaţi, foarte deştepţi şi pe tema asta o să am foarte multe teme pentru a găsi soluţii, ca după 12 ani de şcoală să nu avem jumătate din copii în afara ţării. Prin oferta mea sper să îi conving pe tineri să vină la vot, tinerii sunt o ţintă predilectă pentru mine, nu doar din cauza faptului că tinerii nu votează, ci pentru faptul că ei sunt viitorul României”, a spus preşedintele PNL.
Statul de drept şi independenţa justiţiei, realizări ale lui Traian Băsescu
Iohannis nu s-a ferit să răspundă nici dacă va continua ceea ce consideră bine realizat până acum de Traian Băsescu, preşedintele în exerciţiu al României. “De la Traian Băsescu voi prelua cu siguranţă lucrurile care au fost bune pentru România. Primul ar fi statul de drept. Indiferent cum privim lucrurile, s-au făcut paşi importanţi în ultimii ani pentru consolidarea statului de drept. Cât voi fi eu preşedintele României, voi garanta statul de drept în România. Al doilea este Justiţia. S-a văzut că se mişcă, este o justiţie pe care deja putem să o numim independentă. Acest lucru trebuie consolidat şi, de asemenea, ca preşedinte, voi garanta independenţa justiţiei. (...) Trebuie să vină un preşedinte care nu luptă pentru baronii lui, pentru penalii lui”, a explicat candidatul ACL. El a subliniat că nu se teme de absolut nicio dezvăluire publică din cauza căreia ar putea pierde alegerile sau ar putea fi considerat şantajabil. “Nu există niciun dosar care poate să-mi întrerupă parcursul spre Cotroceni din simplul motiv că nu am ce să ascund. Nu am de ce să mă tem. Sunt de mult în politică, de 14 ani. Dacă ar fi fost probleme sau dosare, în una din multele campanii electorale de la Sibiu, cineva le-ar fi scos. În niciun caz nu este ceva penal”, a precizat primarul Sibiului.
Victoria în faţa lui Ponta, prilejul formării unei noi majorităţi parlamentare
Fără complexe, Klaus Iohannis a sintetizat şi cum ar putea evolua lucrurile pe scena politică, după momentul în care va câştiga alegerile prezidenţiale. “În condiţiile în care bătălia pentru Cotroceni se va da între mine şi premierul în funcţie, câştigarea de către mine a alegerilor prezidenţiale echivalează inclusiv cu o sancţiune a primului-ministru. Prezidenţialele reprezintă o nouă relegitimare şi o reaşezare a scenei politice. Dacă cetăţenii consideră că proiectul meu pentru România este mai potrivit decât cel al domnului Ponta, atunci Alianţa Creştin Liberală va avea toată legitimitatea să formeze în jurul său o nouă majoritate parlamentară care, prin moţiune de cenzură, să dea jos Guvernul Ponta. În orice caz, vă asigur că, orice acţiune politică vom face, va fi constituţională şi în concordanţă cu voinţa alegătorilor”, a mai spus Klaus Iohannis.
În seara aceleiaşi zile, Klaus Iohannis s-a deplasat la Brezoi, unde a fost întâmpinat în general cu respect şi chiar căldură de majoritatea participanţilor la “Târgul Lotrilor”, manifestare anuală de tradiţie a localităţii.