Principalul for de conducere al Complexului Energetic Oltenia (CEO) a decis săptămâna trecută să-l păstreze în funcţia de director general executiv pe Laurenţiu Ciurel, deşi acesta a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA. Printr-un comunicat de presă postat pe site-ul societăţii, Consiliul invocă în argumentarea deciziei principiul prezumţiei de nevinovăţie, în cazul menţionat şi faptul că toate faptele incriminate nu îşi mai produc efecte în prezent.
“Consiliul de Supraveghere al Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A. a luat act de comunicatul DNA prin care se aduce la cunoştinţa publică faptul că, în raport de domnul Ciurel Laurenţiu, s-a dispus începerea acţiunii penale pentru fapte săvârşite anterior dobândirii calităţii de Director General Executiv al Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A.
Analizând legislaţia aplicabilă, penală sau civilă, contractul de mandat şi regulamentele interne, am constatat că acestea nu prevăd sancţiuni sau limitări ale atribuţiilor persoanei suspectate, în această fază a procesului penal. Pentru respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie, coroborat cu faptul că toate faptele incriminate nu îşi mai produc efecte în prezent, motiv pentru care activitatea curentă nu este afectată, membrii Consiliului de Supraveghere au decis că domnul Ciurel Laurenţiu îşi poate continua activitatea.
Membrii Consiliului de Supraveghere pun în vedere tuturor angajaţilor societăţii, inclusiv membrilor Directoratului, să colaboreze onest cu instituţiile abilitate, în vederea clarificării tuturor aspectelor care concură la aflarea adevărului”, se arată în comunicatul semnat de Gabriel Dumitrascu, preşedintele Consiliului.
Procurorii DNA sfidaţi, martorii pot fi influenţaţi
Cel puţin ultimul paragraf al comunicatului pare ridicol, în condiţiile în care, săptămâna trecută, DNA a anunţat că a început urmărirea penală şi faţă de fostul director al Complexului Energetic Rovinari şi lider al PSD Gorj, Laurenţiu Dan Ciurel, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu presupus a fi fost comise în legătură cu mai multe contracte de asistenţă juridică pe care CER le-a încheiat acum 7 ani cu SCA “Sova şi Asociaţii”. Menţinerea în funcţie poate fi interpretată de procurori ca o sfidare la adresa lor, situaţia putând fi speculată în favoarea lui Ciurel, fie şi involuntar în cazul său, pentru influenţarea eventualilor martori. Cu alte 7 zile înainte, procurorii anticorupţie îl puseseră sub urmărire în acelaşi dosar şi pe fostul ministru PSD al transporturilor, Dan Şova, în prezent şeful de campanie prezidenţială al premierului Victor Ponta şi pe fostul şef al CE Turceni, Dumitru Cristea. Prejudiciul suferit de CE Rovinari, potrivit anchetatorilor, s-ar fi ridicat la 84 de milioane de lei.