Conducerea Clubului Sportiv Municipal (CSM) Râmnicu Vâlcea, care activează în liga secundă de fotbal, cere intrarea în insolvenţă, după ce raportul preliminar venit zilele trecute de la Administraţia Fiscală impută o datorie de 26 miliarde de lei vechi. Potrivit documentului, 14,5 miliarde de lei vechi este suma nevirată statului în perioada 2009-2013, restul până la total reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere. În a doua parte a anului 2013, omul de afaceri Laurenţiu Niţu a preluat pachetul majoritar de acţiuni ale CSM de la Cătălin Rufă, în prezent acţionar la CS Metalul Reşiţa, asociatul minoritar rămânând în continuare Consiliul Local Râmnicu Vâlcea.
Conducerea clubului acuză autorităţile locale de neseriozitate
În momentul preluării clubului, în vara trecută, SC Damila SRL şi-a asumat datorii de circa 12 miliarde de lei vechi, din care mai sunt de achitat doar 3 miliarde de lei la Apavil. Patronii de la SC Damila au ajuns să regrete tranzacţia din vara trecută, prin care au preluat clubul de la Cătălin Rufă.
Proiectul de raport de inspecţie fiscală, care vizează perioada 2009-2013, ajuns zilele trecute la CSM, a şocat conducerea clubului. “Conform raportului, clubul CSM datorează suma de 26 miliarde de lei, compusă din 14,5 miliarde lei suma neplătită către buget, 9,6 miliarde sunt dobânzi şi 2,3 miliarde sunt penalităţi! În mare parte, valoarea provine din contribuţiile la nivel de fotbalişti. Finanţele au considerat convenţia civilă ca şi contract de muncă. În această perioadă, clubul nu a plătit nici măcar ca pentru o convenţie, 32%, ci doar 16%, dar nu s-a plătit nici impozitul după vânzarea lui Brănescu la Juventus, care însumează circa 2,5 miliarde lei. Deşi cea mai mare sumă, 18 miliarde provine din anul 2009, în 2011 se realizează transferul lui Brănescu, pe o sumă echivalentă, nimeni nu ia nicio decizie, deşi se puteau plăti datoriile cu acei bani. Dacă cei responsabili de atunci nu spun ce s-a făcut cu banii luaţi pe Brănescu, vom scoate noi actele. Analizăm căile de atac asupra deciziei, curios este că acest raport ajunge la noi după ce am stins toate creanţele fiscale”, a prezentat managerul Lucian Munteanu noua situaţie a clubului.
Munteanu: “Ar fi culmea să răspundem noi pentru ce s-a făcut în 2009”
În această situaţie, conducerea CSM-ului va încerca probabil să ceară insolvenţa societăţii. “Credem că cea mai bună soluţie în acest moment este să propunem Consiliului Local intrarea clubului în insolvenţă. Apavil trebuie să ceară insolvenţa clubului, în baza datoriilor pe care le avem la ei. Consiliul Local trebuie să găsească soluţii, pentru că domnul Niţu, care a venit vara trecută, s-a achitat integral de ceea ce prevede acest acord de asociere, am plătit şi o mare parte din datoriile vechi, ar fi culmea să răspundem noi pentru ce s-a făcut în 2009. Nu ştiu cine prelua clubul cu 12 miliarde datorie, să îşi propună şi promovarea, să ocupăm locul 3, dacă aveam şi sprijin din partea autorităţilor, ne băteam de la egal la egal cu cluburi cu bugete imense precum Craiova şi Târgu Mureş. În vară, făcusem demersuri prin care ajunsesem la un acord să putem juca în Zăvoi, contra unei taxe. Normal că acum regretăm preluarea pachetului de acţiuni de la Rufă. Am avut numai piedici după preluarea echipei. Soluţia prin care am reuşi stoparea acestor datorii din spate este să venim cu un plan de reorganizare al clubului, să ne achităm activitatea curentă şi să găsim soluţii pentru plata lor. În 2009, Primăria era acţionar majoritar, ei ar trebui să răspundă de acest lucru, numai că procedurile legale vor dura mult, iar noi în două săptămâni vom avea conturile blocate. Falimentul bate la uşă! Ne-am dori ca activitatea clubului să continue, avem mare încredere în ce putem realiza anul acesta. Cam ce am solicitat de la primărie, nu am primit. Aşa puştani, cum suntem noi, am solicitat autorităţilor locale doar lucruri normale, pentru club, pe care alte Primării sau Consilii Judeţene le pun pe tavă contracandidatelor noastre. Ne mirăm de ce unii promovează şi noi nu”, a mai explicat Munteanu.
Poliţia Locală nu semnează contract, deşi nu are bani de recuperat
Reprezentaţii Apavil, unde acţionar majoritar este Primăria Rm. Vâlcea, au ajuns în Zăvoi şi au oprit apa, luând şi apometrele. Cum se cunoaşte, Primăria este partener şi la CSM, unde deţine 33%. La insistenţele conducerii clubului, reprezentanţii Apavil au revenit şi au dat din nou drumul la apă până luni, pentru ca amicalul programat sâmbătă în Zăvoi, CSM - Vişina Nouă, să se desfăşoare în condiţii de normalitate. ”Altă dată, din contoarul clubului se alimentau toate spălătoriile din oraş şi nu s-a oprit apa. După ce am depistat această ţeavă care curgea şi zi şi noapte, am redus enorm din facturi, probabil asta a deranjat, ni se pun piedici”, spun conducătorii clubului.
Mai mult, conducerea CSM nu găseşte înţelegere nici la Poliţia Locală. ”Se feresc să încheie un contract cu noi, deşi avem sold zero la ei, le-am plătit şi restanţele vechi. Găsesc motive că nu au oameni. O să fim nevoiţi să aducem firme din alt judeţ. Poliţia Locală este singura din Vâlcea care poate asigura paza la meciuri, alţii specializaţi nu sunt”, a afirmat şi preşedintele clubului, Bogdan Medrea.
"Reprezentanţii CSM trebuie să conteste calculele făcute de fisc în urma cărora rezultă sumele imputate. Cei de la club, dar şi instituţiile care au tolerat situaţia prezentată, trebuie să răspundă" - Ion Matei, viceprimar cu atribuţii de primar al Râmnicului.
Cristian Jianu: “Apavil nu are interes să ceară insolvenţa clubului”
Ing. Cristian Jianu, directorul general al Apavil SA, societate la care Consiliul Local Râmnicu Vâlcea deţine 65% din acţiuni, declară fără ocolişuri că operatorul de servicii de alimentare cu apă şi canalizare nu are interesul să ceară insolvenţa CSM Râmnicu Vâlcea, chiar dacă reprezentanţii clubului sportiv îşi doresc asta pentru a-l salva din punct de vedere economic. “Din punct de vedere al interesului comercial, dar şi al legislaţiei în domeniu, societatea noastră nu are niciun interes să ceară insolvenţa CSM, ci să încaseze banii. Clubul înregistrează în prezent o datorie de aproximativ 280.000 lei către Apavil. Este adevărat că au avut şi peste 400.000 lei, anul trecut. Am avut o hotărâre judecătorească pe care am închis-o după achitarea succesivă a mai multor restanţe. Noi îi dăm în judecată şi îi executăm ca pe oricare altă societate debitoare. Da, este adevărat că le pusesem sechestru săptămâna trecută. Le-am mai pus sechestru şi în alte rânduri, apoi au plătit”, a declarat Cristian Jianu.
Ion Matei: “Cei care au tolerat situaţia trebuie să răspundă”
Deşi istoricul clubului nu există pe pagina sa oficială (!?!), reţinem din arhivele ziarelor locale că, în 2009, clubul era condus de Alin Trandafir şi Florin Verigeanu, iar primar era Mircia Gutău. Niciunul dintre cei amintiţi nu a oferit declaraţii cu privire la acest subiect sau nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei. Şi-au spus punctul de vedere, însă, fostul viceprimar (PDL) din perioada 2010 – 2012, Cosmin Constantinescu şi actualul viceprimar cu atribuţii de primar, Ion Gigi Matei (PSD). “Reprezentanţii CSM trebuie să conteste calculele făcute de fisc în urma cărora rezultă sumele imputate. Dacă jucătorii au activat în baza unor convenţii civile, nu mi se pare normal ca finanţele să le calculeze impozitele ca şi cum ar fi lucrat cu contract de muncă. În altă ordine de idei, însă, cei care au răspuns de destinele clubului în perioada acuzată de cei de la CSM, dar şi instituţiile care au tolerat situaţia prezentată, trebuie să răspundă!”, a spus Ion Matei.
Constantinescu: “CSM a avut pierderi, nu avea pentru ce să plătească impozit pentru transferul lui Brănescu”
Consilier local în 2009, Cosmin Constantinescu a devenit viceprimar plin abia în mai 2010, după arestarea fostului edil-şef Mircia Gutău. El susţine că nu a avut nicio calitate oficială din partea Consiliului Local Râmnicu Vâlcea în structurile de conducere ale CSM. “Cred că în 2009 era în AGA Sebi Veţeleanu, mandatat de consiliul local în calitate de viceprimar. Mie mi s-a cerut doar să caut un partener care să investească în club. Consiliul local aloca anual 18 miliarde de lei vechi şi, pentru că s-au diminuat încasările din taxa de cultură şi sport, a trebuit să găsim o soluţie. Aşa a fost cooptat în parteneriat domnul Cătălin Rufă, iar consiliul local şi-a redus participarea la 6 miliarde de lei vechi. Nu cred că aveau cum să rămână de plată impozite aşa de mari, fie şi în cazul transferului lui Laurenţiu Brănescu la Juventus Torino. La fiecare sfârşit de an, clubul era supus unui audit economic în baza căruia se aproba de către Federaţie dosarul de licenţiere. Eu nu cred că a fost vreun an în care clubul a fost pe plus, adică să fi avut profit. În condiţiile în care înregistra pierderi, nu avea ce să datoreze fiscului ca impozit”, ne-a declarat liderul aleşilor PDL din CL Râmnicu Vâlcea.
Până la închiderea ediţiei, nici fostul acţionar majoritar de la CSM, Cătălin Rufă, nu a putut fi contactat. Vom continua investigaţiile în acest caz încâlcit, în care toată lumea pare a fugi de răspundere.