Tinerii ingineri de la Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) pregătesc lansarea primului avion electric românesc. Air Strato este un aparat automat, propulsat electric, echipa de cercetători care a lucrat la aparat fiind cantonată în comuna vâlceană Păuşeşti-Măglaşi. Primul prototip a trecut de teste cu succes, specialiştii ARCA lucrând acum la a doua versiune.
Air Strato poate atinge altitudini de până la 18 km şi are o autonomie de zbor de şapte ore cu baterii interne şi trei zile folosind panouri solare. Poate transporta o sarcină variabilă de peste 30 kg, constând în echipamente de supraveghere şi instrumente ştiinţifice.
“Aeronava a fost echipată cu 10 procente din necesarul de acumulatori destinaţi pentru versiunea comercială, aşa că am adăugat balast pentru a simula greutatea la decolare. Motoarele suplimentare au fost adăugate cu scopul de a creşte forţa de tracţiune pe teren înierbat şi de a scurta distanţa de decolare. Trenul de aterizare echipat cu suspensii a asigurat un rulaj lin. Am avut nevoie de numai 30 m pentru a decola, folosind motoarele la tracţiune maximă. Am fost impresionaţi de rata de urcare a aeronavei”, a precizat cu ocazia testului Teodor Diaconu, inginer Dinamica Zborului ARCA.
Avionul va îndeplini misiuni variate
Primul avion electric românesc a efectuat deja un zbor de test până la altitudinea de 25 de metri, în luna februarie a anului curent. Air Strato 1 a fost propulsat de patru motoare electrice. Au fost adăugate, suplimentar, două motoare electrice cu scopul de a reduce distanţa de decolare. Pentru testele pe pistă dificilă au fost instalate suspensii pe trenul de aterizare.
Aeronava Air Strato face parte dintr-o familie mai mare de aparate automate, care vor îndeplini misiuni variate pentru ARCA şi partenerii săi. Air Strato este versiunea cea mai mare, având o anvergură de 16 m şi este destinată zborului stratosferic la o altitudine de 18 km.
"Air Strato poate prelua multe misiuni, mult mai ieftin. Va uşura activitatea noastră aerospaţială, dar ne va şi extinde foarte mult capabilităţile" - Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.
ARCA îşi extinde capabilităţile
Prototipul 2 este în construcţie şi are tren de aterizare escamotabil şi avionică îmbunătăţită. De asemenea, a doua versiune a lui Air Strato are o anvergură mai mică, un plafon de zbor redus, dar o viteză şi sarcină utilă mai mari.
“Activităţile noastre, dar şi ale partenerilor, necesită zboruri stratosferice, iar baloanele solare şi cu heliu pe care le-am folosit până în prezent, deşi pot zbura mai sus cu sarcini utile mai mari, sunt mai costisitoare şi dependente de condiţiile meteo şi zonele de siguranţă aeriană alocată. Air Strato poate prelua multe misiuni, mult mai ieftin. Va uşura activitatea noastră aerospaţială, dar ne va şi extinde foarte mult capabilităţile”, susţine Dumitru Popescu, Preşedinte ARCA.
Momentul lansării oficiale a noului supersonic Air Strato nu a fost încă anunţat oficial.