Conform statisticii întocmite de Prefectură şi făcută publică luni, 4 august, în urma precipitaţiilor abundente înregistrate în perioada 29 – 31 iulie 2014 în Vâlcea au fost afectate 55 din cele 89 de localităţi ale judeţului. Au fost salvate 155 de persoane, iar alte 404 au fost evacuate, dar au murit totuşi 2 persoane înecate. Au fost inundate 281 de case, 313 curţi şi 71 de beciuri, iar 92 de locuinţe au fost distruse. Au fost afectate cinci drumuri naţionale şi 17 drumuri judeţene. De asemenea, au fost afectate cinci reţele de alimentare cu apă, două reţele de alimentare cu gaze, 12 reţele electrice şi 31 de puncte de transformare.
55 de repere pe harta dezastrului
Iată şi lunga listă a localităţilor lovite din plin de viituri: Alunu, Amărăşti, Băbeni, Băile Olăneşti, Bălceşti, Bărbăteşti, Berislăveşti, Boişoara, Brezoi, Budeşti, Bujoreni, Buneşti, Călimăneşti, Copăceni, Creţeni, Diculeşti, Drăgăşani, Drăgoeşti, Fârtăţeşti, Frânceşti, Galicea, Ghioroiu, Goleşti, Grădiştea, Guşoieni, Horezu, Lăcusteni, Lăpuşata, Malaia, Mihăeşti, Milcoiu, Muereasca, Nicolae Bălcescu, Olanu, Orleşti, Păuşeşti Măglaşi, Pauşeşti Otăsău, Perişani, Popeşti, Racoviţa, Râmnicu Vâlcea, Roeşti, Roşiile, Sălătrucel, Sineşti, Slătioara, Stoeneşti, Stroeşti, Suteşti, Şirineasa, Ştefăneşti, Tomşani, Vaideeni, Vlădeşti şi Zătreni. Vaideeni, Brezoi, Băile Olăneşti şi Vlădeşti au fost cele mai afectate, în aceste zone apele fiind de nestăvilit.
Eforturile continuă pentru normalizarea situaţiei
Preşedintele Ion Câlea a început şi prima săptămână din august cu o şedinţă de comandament organizată la Consiliul Judeţean Vâlcea. Au fost analizate toate măsurile stabilite anterior pentru normalizarea situaţiilor create de inundaţii în localităţile Vaideeni, Olăneşti, Stoileşti, Vlădeşti etc.
La această analiză au luat parte, pe lângă specialiştii Consiliului Judeţean, directorii RAJDP, APAVIL, ABA Olt, Direcţia Silvică, Direcţia de Sănătate Publică, precum şi primarii celor patru localităţi. Preşedintele Ion Cîlea a mulţumit factorilor implicaţi în normalizarea stărilor de lucruri şi aplicarea soluţiilor stabilite la sfârşitul săptămânii trecute atât la regularizarea albiei râului Luncavăţ, refacerea drumurilor de interes local, a alimentării cu apă şi energie electrică în toate localităţile afectate, la evaluarea caselor şi celorlalte acareturi distruse total sau parţial de torenţi în comuna Vaideeni, cât şi la vaccinarea copiilor şi celorlalţi cetăţeni din această localitate.
DSV şi ANIF, criticate de conducerea CJ pentru neimplicare
Potrivit unui comunicat de presă remis de CJ Vâlcea luni, o slabă implicare în acţiunile întreprinse la Vaideeni a manifestat-o Direcţia Judeţeană Sanitar Veterinară şi filiala vâlceană a ANIF (Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare). “Până ieri (duminică, 3 august – n.r.) DSV nu luase niciun fel de măsuri pentru îndepărtarea leşurilor animalelor înecate şi declanşarea activităţii privind controlul epizoologic şi vaccinarea animalelor vii din gospodăriile cetăţenilor. Cu aceeaşi superficialitate a acţionat şi conducerea filialei Vâlcea a ANIF care, deşi a constatat că sunt grave probleme erozionale şi că digul betonat din comuna Stoileşti a fost distrus, specialiştii unităţii au uitat să mai ia şi măsurile necesare”, se arată în comunicatul remis de CJ Vâlcea.
120 de case pentru sinistraţi vor fi construite pe Izlazul din Vaideeni
În cazul locuitorilor din comuna Vaideeni ale căror case au fost distruse, preşedintele Ion Cîlea a insistat ca noile locuinţe să fie amplasate într-o altă locaţie, ferită de evenimente hidrologice, pentru ca cei 5 milioane lei care vor fi alocaţi de Guvern să fie folosiţi cu chibzuială şi în deplină siguranţă.
Această observaţie a fost însuşită de edilul-şef din Vaideeni, Daniel Băluţă, care a declarat că un număr de 120 de case ar urma să fie strămutate pe izlazul comunal din localitate. “Deja lucrează o comisie pentru delimitarea şi obţinerea aprobărilor necesare noului amplasament pentru un număr de 120 de case ce urmează a fi construite pe izlazul comunal. Acesta se află în apropierea actualului sat Atârnaţi, dar departe de albia râului. Se lucrează acum în albia râului, pentru a consolida digurile. Sunt prezente, în continuare, trupele de la armată şi ISU, care ajută la scoaterea mâlului din locuinţe şi la organizarea cazarmamentului pentru peste o sută de persoane sinistrate, altele decât cele 100 cazate în căminul cultural şi în şcoală”, a declarat Daniel Băluţă.
Colecte demarate de Biblioteca Judeţeană, Crucea Roşie şi Arhiepiscopie
Zeci de vâlceni s-au mobilizat, încă de marţi, 29 iulie, în colectarea şi distribuirea de ajutoare pentru sinistraţi. Exemplul lor a fost urmat rapid de cetăţeni şi instituţii din întreaga ţară, dar şi de politicieni. Au fost colectate şi distribuite sute de tone de produse alimentare neperisabile (conserve, orez, pâine, ulei, zahăr, făină etc.), apă îmbuteliată, mii de saci cu îmbrăcăminte şi încălţăminte, pături şi saltele ş.a.m.d. Primele care au demarat colecte au fost Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul şi Crucea Roşie Vâlcea, cărora li s-au adăugat zeci de persoane particulare.
În ajutorul celor năpăstuiţi a sărit şi Arhiepiscopia Râmnicului. Parohiile din Arhiepiscopie au început o colectă de strângere de bunuri de produse neperisabile apă îmbuteliată, produse de igienă şi îmbrăcăminte, ce au fost distribuite familiilor din mediile afectate.
PDL şi PSD, primele partide care s-au mobilizat
În Vaideeni, de joi, au început să vină maşini cu ajutoare şi din ţară, primii fiind cei de la Asociaţia de Ajutorare Malteză din Mureş. Acţiunile umanitare au sporit şi prin implicarea politicienilor. “Am demarat o acţiune comună, la nivelul tuturor structurilor componente ale PDL şi ACL, de colectare de bunuri şi distribuire a lor către zonele afectate, nu doar spre Vaideeni. Un sprijin consistent l-am găsit la organizaţia oamenilor de afaceri din PDL. Locul de strângere al acestor ajutoare este sediul PDL din Râmnicu Vâlcea, strada Carol I, bloc D 6”, ne-a declarat preşedintele PDL, consilierul judeţean Romulus Bulacu. “Am discutat cu mai multi colegi, dar, în principal cu cei din Organizaţia Judeţeană de Tineret a PSD şi imediat am trecut la strângerea de ajutoare pentru comunităţile vâlcene lovite de urgia apelor. Fac apel în continuare la toţi colegii mei din PSD Vâlcea să fim solidari şi, din puţinul fiecăruia, să dăm o mână de ajutor semenilor noştri care acum trec prin clipe grele. Îi aşteptăm pe toţi la sediul biroului meu parlamentar, care este şi sediul PSD Râmnicu Vâlcea, în Ostroveni, strada Luceafărului numărul 8, Complexul Comercial situat vis-a-vis de Şcoala Generală Numărul 10”, a declarat şi preşedintele executiv al PSD Vâlcea, deputatul Constantin Rădulescu.