Politică

Bănia, epicentrul politic al precampaniei prezidenţiale

Ponta cere sprijinul social-democraţilor, celebrând doi ani de la Referendum, după ce peneliştii şi pedeliştii şi-au sintetizat strategia pentru Oltenia

Marţi, 29 iulie, la Craiova, într-o şedinţă a Consiliul Naţional lărgit, Preşedintele PSD Victor Ponta le solicită social-democraţilor sprijinul pentru a candida la alegerile prezidenţiale 2/16 noeimbre a.c.. Candidatura efectivă a premierului urmează a fi validată de Congresul partidului de la începutul lunii septembrie. Data a fost special aleasă pentru a celebra doi ani de la referendumul din 2012, de demitere din funcţie a Preşedintelui Traian Băsescu, în urma căruia peste 7 milioane de români au votat favorabil iniţiativei Parlamentului. Cu două zile înainte (27 iulie), tot în Craiova, a avut loc şi întâlnirea regională a reprezentanţilor PNL şi PDL din zona Sud-Vest Oltenia, la care au participat peste 1.000 de reprezentanţi ai ambelor formaţiuni şi în care s-au sintetizat paşii accelerării fuziunii şi planul de campanie în această zonă.

Candidatura oficială a premierului, o simplă formalitate

Consiliul Naţional lărgit al PSD se va desfăşura în Sala Polivalentă. Organizatorii se aşteaptă la participarea a 6.000 de social-democraţi veniţi din toată ţara, fiecare filială judeţeană urmând să trimită la eveniment câte 150 de reprezentanţi. Reuniunea e programată să se desfăşoare pe parcursul a două ore, în care vor ţine discursuri primarul Craiovei, vicepreşedinte al PSD, Lia-Olguţa Vasilescu, dar şi preşedinţii PC şi UNPR, Daniel Constantin şi Gabriel Oprea. Social-democraţilor reuniţi la Craiova li se va adresa şi Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD şi şef al campaniei lui Victor Ponta. Reuniunea va fi încheiată de discursul lui Victor Ponta.
La începutul lunii iulie, la Orăştie, Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD, reunit în şedinţă informală, a stabilit că partidul va avea un singur candidat la funcţia de preşedinte al României, în persoana lui Victor Ponta. Cu acest prilej, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că social-democraţii cu care a vorbit doresc ca Ponta să candideze la prezidenţiale, fără a mai organiza alegeri interne în partid pentru desemnarea candidatului. După ce Consiliul Naţional al PSD îl va desemna pe Victor Ponta, în mod oficial, drept candidat la alegerile prezidenţiale, va fi convocat şi Congresul PSD, la începutul lunii septembrie, pentru a valida candidatura.

Ponta: “Sprijinul celor din PC şi UNPR este deja oficializat”

Într-o declaraţie făcută în urmă cu o săptămână, după o vizită în Călăraşi, Ponta a explicat semnificaţia datei aleasă pentru lansarea candidaturii. “Pe 29, săptămâna viitoare, vă aştept pe toţi să avem o reuniune a partidului la nivel naţional în care să transmitem către toţi colegii noştri şi ceea ce încerc să vă transmit în această seară - vreau să aduceţi aminte oamenilor că 29 iulie 2012 e ziua în care românii l-au demis pe Traian Băsescu, e ziua în care voinţa românilor a fost neglijată chiar de Traian Băsescu. Îmi pare rău de aceşti doi ani pe care i-am pierdut pentru ţară, dar sunt absolut convins că pe 16 noiembrie, cu sprijinul dumneavoastră, cu sprijinul oamenilor din Călăraşi, o să facem în sfârşit dreptate până la capăt”, a spus Ponta la Călăraşi. “Voi candida. Asta este ceea ce voi cere pe 29, marţi, pentru că am deja sprijinul oficializat al PC şi al UNPR. Voi cere sprijinul pentru candidatură, după care în septembrie avem nevoie de un congres”, a anunţat Victor Ponta într-un interviu acordat săptămâna trecută.

"29 iulie 2012 e ziua în care românii l-au demis pe Traian Băsescu, e ziua în care voinţa românilor a fost neglijată chiar de Traian Băsescu", - Victor Ponta, prim-ministru, candidat PSD.

Ion Cîlea: “Este timpul pentru un preşedinte unificator”

Preşedintele PSD Vâlcea, Ion Cîlea, nu va lipsi de la eveniment, urmând a conduce delegaţia vâlceană (membrii Biroului Politic Judeţean, parlamentari, primari, vicepreşedinţi şi consilieri judeţeni) ce se va deplasa în Bănie. Liderul social-democrat consideră că ziua aleasă are şi altă semnificaţie care va aduce un plus de noroc încercării lui Victor Ponta de a deveni preşedintele României. “O coincidenţă a istoriei face ca, tot în această zi de 29 iulie, să se mai adauge şi alte evenimente cu rezonanţă în viaţa noastră cotidiană. Românii sărbătoresc astăzi (29 iulie - n.r.) împlinirea a 166 de ani de când, în Zăvoiul de la Râmnicu Vâlcea, s-a intonat oficial, pentru prima dată, în cadru organizat, mobilizatorul şi tumultuosul cântec revoluţionar «Deşteaptă-te, române!», devenit Imnul Naţional al României. La întrebarea: «Ce preşedinte vor românii?», răspunsurile subiecţilor luaţi aleatoriu de către institutele de investigaţii sociologice au răspuns fără echivoc că vor un preşedinte tânăr, dar cu expertiză politică şi aplecare spre oameni, spre nevoile lor, spre nevoile ţării. Or, prin sita acestor criterii, cu excepţia lui Victor Ponta, niciunul dintre candidaţii nominalizaţi până la această dată nu va reuşi să treacă spre a îndeplini preferinţele publice majoritare. (...) Este timpul ca în fruntea ţării românii să aducă prin votul lor de la 2 şi 16 noiembrie a.c. un preşedinte tânăr, unificator al solidarităţii, un promotor al demnităţii şi mândriei naţionale, un şef de stat onest şi harnic, corect şi elegant, care să mobilizeze prin exemplul său întreaga naţiune română”, se arată într-un comunicat de presă remis de preşedintele Ion Cîlea.

PNL şi PDL speră să scoată Oltenia “de sub dominaţia partidului-stat”

Tot Bănia a fost aleasă şi de coordonatorii regionali ai PDL şi PNL, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (Preşedinte PDL Dolj), respectiv deputatul Cristian Buican (Preşedinte PNL Vâlcea) pentru a da colegilor semnalul mobilizării generale pentru campania electorală pentru prezidenţiale. Peste 1.000 de reprezentanţi din cele cinci judeţe ale Olteniei ai ambelor formaţiuni au luat parte la această primă întâlnire regională majoră. “În data de 27 iulie, la Craiova, a avut loc întâlnirea regională a reprezentanţilor PNL şi PDL din zona Sud-Vest Oltenia. Participanţii şi-au manifestat adeziunea la valorile şi principiile noii forţe politice de dreapta şi au început pregătirea organizatorică pentru cea mai importantă luptă politică a acestui an, alegerile prezidenţiale. La întâlnire au fost prezenţi preşedinţii celor 5 filiale locale din Oltenia ale PNL şi PDL, preşedinti ce şi-au exprimat principiile în baza cărora vor coordona activitatea noului PNL, partid născut pe de o parte din istoria celor 139 de ani în care PNL a influenţat în mod decisiv destinul României, pe de altă parte din excelenta organizare şi structură politică cu care PDL a câştigat numeroase bătălii electorale.
Dorinţa de a influenţa în mod decisiv alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, manifestată de către cei peste 1000 de liberali, este cu atât mai mare cu cât Oltenia este, de 25 de ani, condusă de baronii locali ai partidului-stat, în toată această perioadă, regiunea devenind polul sărăciei din România, banii publici fiind folosiţi în mod discreţionar de către reprezentaţii administraţiei PSD, nicidecum în funcţie de priorităţi.
Întâlnirea regională de la Craiova este primul pas pe care Oltenia îl face pentru a ieşi de sub dominaţia partidului stat şi a baronilor săi locali, prin susţinerea proiectului de ţară cu care candidatul PNL se va prezenta în faţa electoratului român”, a afirmat, tot prin intermediul unui comunicat de presă, liderul PNL Olt, Gigel Ştirbu.
În luna iulie, patru sondaje de opinie au măsurat şansele principalilor candidaţi la alegerile din noiembrie. Rezltatele acestora arată că diferenţa dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis, primii doi clasaţi în preferinţele electoratului, este mai mică de zece procente în favoarea Premierului, ceilalţi potenţiali candidaţi aflându-se la distanţă mare de ei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...