Actualitate

Oltenia rezistă asediului apelor

Blestemul precipitaţiilor abundente a lovit regiunea pentru a cincea oară în 2014, Vâlcea fiind judeţul cel mai afectat în primele zile

Luni, 28 iulie, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins Codul portocaliu de ploi şi inundaţii, vizate fiind şase judeţe – Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Argeş. Ploile abundente şi aversele făcuseră deja ravagii în zilele de duminică şi luni, Vâlcea fiind judeţul cel mai afectat de viituri şi scurgeri de aluviuni de pe versanţii abrupţi, în urma precipitaţiilor ce au căzut în cantităţi de peste 70 de litri/metrul pătrat.

Primarul din Lăcusteni-Vâlcea: “Ne rugăm să se oprească ploaia!”

Duminică spre luni, aproximativ 4.000 de metri cubi de aluviuni scurse de pe versanţii munţilor au acoperit DN 7A Brezoi – Voineasa - Petroşani, blocând circulaţia aproape toată noaptea. Abia luni dimineaţă s-a reuşit redarea parţială a arterei pentru circulaţia rutieră. Un blocaj asemănător a avut loc şi pe Valea Oltului. Sute de gospodării au fost inundante duminică şi luni în întreg judeţul, echipele ISU General Magheru făcând cu greu faţă solicitărilor de intervenţii pentru evacuarea apei în localităţi precum Râmnicu Vâlcea, Malaia, Budeşti, Nicolae Bălcescu, Costeşti, Roeşti etc. Din calea apelor s-a reuşit salvarea a zeci de persoane. În faţa stihiilor naturii, primarii din majoritatea localităţilor s-au văzut nevoiţi să se descurce cu mijloace locale şi să se roage a se opri şuvoiul din ceruri. “Ce să aşteptăm de la judeţ? Unde să ajungă şi ei mai înainte? Ne rugăm la Dumnezeu să se oprească ploaia şi încercăm să ne descurcăm. Suntem toţi angajaţii primăriei, împărţiţi pe echipe, în teren şi coordonăm activităţi de decolmatare a canalelor de scurgere şi de evacuare a aluviunilor ce blochează circulaţia rutieră şi pe drumul judeţean, şi pe cel naţional care traversează localitatea”, ne-a declarat necăjit, din mijlocul evenimentelor, primarul comunei Lăcusteni, Marin Pukin.

Judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj, în aşteptarea viiturilor

O alunecare de teren a avariat carosabilul pe sectorul Comăneşti-Negoeşti al DJ 670 din Mehedinţi, având ca efect închiderea circulaţiei rutiere şi devierea acesteia, cu ajutorul unui echipaj de poliţie, pe ruta Bala - Cătunele - Glogova - Baia de Aramă pentru autovehiculele cu tonaj mai mare de 3,5 tone, pentru ca localităţile traversate de arteră să nu rămână izolate.
Şi în judeţul Gorj au fost afectate zeci de gospodării de inundaţii, cele mai multe din Novaci, Baia de Fier, Prigoria şi Turceni.
Mai multe străzi din Craiova şi peste 20 de gospodării din Murgaşi, Ciupercenii Noi, Calafat, Motoci, Mischii, Greceşti au fost inundate în urma ploilor torenţiale.
Sub coordonarea vicepremierului Liviu Dragnea, comandamentul naţional pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează în continuarea activitatea instituţiilor judeţene şi locale ce au rolul să intervină în astfel de cazuri.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...