Special

Suspendarea preşedintelui, motiv de gâlceavă internaţională

Scandalul din jurul suspendării din funcţie a Preşedintelui României, şi mai ales modul în care aceasta a fost făcută, naşte un nou izvor de patimi politice nu doar pe plaiuri româneşti, ci unul transfrontalier, demn să ne asigure, măcar din acest punct de vedere, integrarea în spaţiul Schengen. Cu o Curte Constituţională chemată să rezolve ad-hoc solicitările unei părţi sau a alteia din cele implicate în ultimul scandal al politicii cu iz clocit de Dâmboviţa, situaţia din România pare să fie o mască pentru adevărata criză a Europei, ţara noastră luând temporar locul Greciei, Spaniei sau Italiei pe prima pagină a ziarelor europene.

Miting pentru Băsescu

Colegiul Director al PDL a decis, luni, 09 iulie, organizarea a trei mitinguri în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, pentru „susţinerea democraţiei, a statului de drept şi a instituţiilor”, a anunţat preşedintele PDL Vasile Blaga, neprecizând dacă va participa şi Traian Băsescu la aceste mitinguri. „Am stabilit împreună cu colegii noştri să organizăm în perioada următoare trei mitinguri în ţară, în prima sâmbătă la Cluj, în următoarea sâmbătă la Iaşi şi joi, 26 iulie, la Bucureşti, mitinguri pentru susţinerea democraţiei, statului de drept, a instituţiilor care au fost atacate atât de USL”, a afirmat Blaga.

Merkel, îngrijorată pentru România

Angela Merkel a discutat, luni, la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării, a anunţat biroul de presă al Guvernului german. Valorile comune ale Uniunii Europene se aplică şi României, a subliniat acesta. „Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene”, potrivit comunicatului, care nu face alte precizări. În replică, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a tunat în stil neaoş: „Nu Merkel l-a sunat pe Băsescu, ci Băsescu a sunat-o pe Merkel şi s-a milogit de ea, cum a sunat şi la alte cancelarii europene şi nu a primit răspuns. Asta am vrut să spun aici ca să se ştie exact cine pe cine a sunat”, a declarat controversatul om politic.

Oltenia merge discret

PSD Craiova, prin vocea preşedintelui Mihai Fifor, vrea cel puţin acelaşi scor pe care partidul l-a obţinut la alegerile locale
„Este o campanie electorală pe care o abordăm la fel ca pe orice competiţie. PSD trebuie să obţină scorul din alegerile locale, nemaispunând că targetul nostru este mult mai sus”, a declarat Mihai Fifor.
Scorul înregistrat de USL la alegerile locale din 10 iunie în Craiova a fost de aproximativ 60 la sută din sufragii.
Dacă în 2007 Băsescu venea la Craiova, unde îl aşteptau cel puţin 10.000 de olteni, de data aceasta, doljenii nu îl vor mai avea în mijlocul lor pe preşedintele suspendat. Marian Jean Marinescu spune că poziţia Partidului Democrat Liberal-Dolj va fi aceea de a fi alături de preşedintele Traian Băsescu, aşa cum s-a afirmat imediat după votul parlamentarilor şi de către preşedintele PDL, Vasile Blaga. „Vedeţi şi dumnevoastră că Guvernul a stabilit deja calendarul alegerilor, deşi mai avem încă de aşteptat răspunsul Curţii Constituţionale. Aşa cred dânşii că pot călca totul în picioare”, a comentat europarlamentarul doljean Marian Jean Marinescu.
Ţărăniştii îl vor susţine pe preşedintele Traian Băsescu. „Suntem alături de preşedintele suspendat, dar şi de ideea de stat de drept, idee călcată în picioare în ultimele luni. De asemenea, suntem alături de poporul român, care trebuie să îşi dea seama ce pericol îl aşteaptă cu ţara guvernată de USL”, a declarat Gheorghe Duduială, preşedintele PNŢCD Craiova.

PDL Vâlcea, campanie în alb pentru Băsescu

"Traian Băsescu vrea să facă pe dracu’ în patru să nu aibă un preşedinte interimar necontrolabil.", Crin Antonescu,preşedinte interimar al României

Liderii democrat-liberalilor vâlceni se pregătesc să demareze campania de susţinere a preşedintelui Băsescu în faţa pericolului reprezentat de demiterea primului om din stat prin referendum. Chiar dacă au acuzat tertipurile folosite de USL pentru suspendarea lui Băsescu, pedeliştii sunt decişi să se implice în ceea ce ei numesc „campania electorală de susţinere a instituţiilor statului de drept”.

„Stop dictaturii bunului plac!”

În timp ce parlamentarii partidului erau în plină şedinţă a Comitetului Director al PDL la Bucureşti, în Vâlcea, vicepreşedintele Romulus Bulacu a dat tonul operaţiunii „Salvaţi preşedintele!”. Vicele democrat-liberal a menţionat că aşteaptă decizia Comitetului Director pentru a stabili modalitatea de campanie de susţinere a lui Traian Băsescu, dar că el şi colegii săi de partid sunt pregătiţi să demareze rapid această acţiune. „Avem o nouă problemă în ţară după ce USL a decapitat statul prin acţiuni de o violenţă fără precedent. În doar câteva zile, primii trei oameni din stat au fost înlocuiţi prin metode ilegale, neconstituţionale. Suntem pregătiţi să demarăm o campanie electorală care nu va fi pentru o persoană, ci împotriva abuzurilor care s-au accentuat în ultima perioadă. Faptul că în plen nu s-a citit motivarea Curţii Constituţionale a pus capac. Este cazul să spunem stop dictaturii bunului plac! Metoda prin care a fost suspendat preşedintele ţării este clar o lovitură de stat”, afirmă Romulus Bulacu. Vicele PDL Vâlcea s-a arătat îngrijorat şi de ecourile stârnite de suspendarea lui Traian Băsescu în cancelariile europene şi în rândul instituţiilor UE.

Jurcan mai scapă o lună

Adept al declanşării alegerilor interne şi al înlocuirii lui Dorel Jurcan, actualul preşedinte PDL Vâlcea, Romulus Bulacu face câţiva paşi înapoi, susţinând că nu se ia în calcul o înlocuire a acestuia în perioada imediat următoare. „Este nevoie de unitate în partid pentru campania de referendum. Nu am luat încă în discuţie declanşarea alegerilor interne”, a mai spus Bulacu. Printre cei care au cerut capul lui Jurcan după dezastrul înregistrat în Vâlcea la alegerile locale se numără Romulus Bulacu, deputatul Samoil Vâlcu şi fostul prefect Petre Ungureanu.

Bani mai puţini

Cu 426 de secţii de votare care vor trebui reamenajate şi redeschise pe 29 iulie, Vâlcea tinde să se confrunte cu o criză de personal care să deservească spaţiile unde se va decide soarta lui Băsescu. „Avem 426 de secţii care vor trebui redeschise. Nu ştiu cât va fi cuantumul pentru personalul din secţii. Cert este că vor fi mai puţine zile de funcţionare. Nu cred, totuşi, să întâmpinăm probleme cu personalul, chiar dacă i-aţi auzit pe unii dintre ei plângându-se că vor câştiga mai puţin decât la locale”, a precizat prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...