Inedit

Piscinele cu apă caldă din Călimăneşti, luate cu asalt pe caniculă

Turiştii îşi caută o oază de relaxare în bazinele de apă fierbinte

Ştrandurile termale din Călimăneşti sunt atracţia acestei veri. Chiar dacă temperaturile de afară sar de 36 de grade, bazinele cu apă caldă nu duc lipsă de clienţi. Ba chiar sunt pline, cele 36 de grade din apă fiind numai bune să te răcoreşti pe o zi caniculară.

Cum să te răcoreşti în apă caldă?

La Călimăneşti sunt trei ştranduri cu apă termală, toate pline de când canicula a pus stăpânire pe întreaga ţară. „Din acest an, programul la piscina cu apă termală de la noi este non-stop. Turiştii vin mereu, şi seara şi pe timpul zilei. De regulă, în weekend e mult mai aglomerat, dar mai ales tineretul vrea să facă baie noaptea. Suntem destul de solicitaţi, pentru că le place mult în apă termală. Se răcoresc. Apa iese din pământ la 93 de grade, iar noi o diluăm şi o facem la o temperatură suportabilă de către organism. Acum o diluăm cu apă potabilă cu peste 50 la sută. Are şi calităţi terapeutice, fiind bogată în clor şi sulf, şi este recomandată pentru afecţiunile reumatismale şi cele post-traumatice ale aparatului locomotor”, explică Ion Zuduluf, managerul unei baze de agrement din Călimăneşti.
Turiştii din toată ţara veniţi la Călimăneşti nu ezită în aceste zile călduroase să iasă din camerele de hotel şi să meargă la aceste bazine termale. Apa caldă le face bine, spun ei, şi, în plus, îi răcoreşte de-a binelea după minutele petrecute pe şezlong, la plajă. „E foarte bine. Nu mai simţi căldura de afară. E o senzaţie plăcută după ce ieşi din apa asta caldă”, spune un turist venit din Timişoara la tratament la Călimăneşti. Alţii spun însă că apa e prea caldă şi că le-ar fi plăcut un pic mai rece, ca să se răcorească după arşiţa de afară. „Simiţi aşa o senzaţie de sufocare şi asta nu când ieşi din apă, ci în timp ce ieşi din apă. Am fost mai mulţi care le-am spus să o mai răcească, că pur şi simplu te topeşti. Nu e chiar fierbinte. E un pic călduţă, dar ar fi fost bine să fie mai rece”, spune un altul.

„E foarte bine. Nu mai simţi căldura de afară. E o senzaţie plăcută după ce ieşi din apa asta caldă”, spune un turist venit din Timişoara la tratament la Călimăneşti. Alţii spun însă că apa e prea caldă şi că le-ar fi plăcut un pic mai rece, ca să se răcorească după arşiţa de afară.

Apa termală, numai bună împotriva căldurii de afară

Temperatura apei în bazine este între 32-36 grade Celsius, iar medicii balneologi o recomandă fără ezitare celor care nu au afecţiuni cardiace şi vor să scape de căldura insuportabilă de afară. „Deşi apa din piscină are în jur de 36 de grade, această temperatură este o una de neutralitate, de indiferenţă, care nu solicită foarte mult funcţiile organismului şi nu pune în acţiune funcţia de termoreglare.”, a precizat medicul şef din staţiune, Carmen Enescu. Apa termală are o serie de beneficii asupra organismului şi astfel, pe lângă faptul că te răcoreşte pe o zi caniculară, ea este folosită şi în tratarea unor afecţiuni. „Temperatura apei este între 34 şi 39 de grade. Acum o oră, când am luat noi temperatura apei, era la 35 de grade, o plăcere faţă de temperatura de afară. Nu am putea să o lăsăm mai mare pentru că moare lumea. Este însă benefic ca oamenii să facă baie în apă caldă. Are efecte terapeutice deosebite în cazul reumatismului, al circulaţiei periferice, în special la bărbaţi, dar şi la femeile cu probleme genitale cronice, este bună şi pentru recuperare după operaţii pe os şi în cazul bolilor necontagioase de piele. Acum, pe caniculă, este bine să se stea în apă termală cam 10 minute, restul să se stea la plajă, sub umbrelă, iar cei care au boli cardiace, tuberculoză şi bolile de piele contagioase ar fi bine să evite să facă baie în apă termală”, spune Lucia Pretorian, asistent medical la o bază de agrement particulară din Călimăneşti.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...