Aflat în vizită la Vâlcea, la invitaţia viceliderului Uniunii Sindicale Teritoriale (UST) Cartel Alfa, Ionel Vâncea, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) amintite, Bogdan Iuliu Hossu, a declarat săptămâna trecută că se doreşte lichidarea Oltchim SA şi vinderea la bucată a instalaţiilor. Cu un limbaj foarte prudent, Hossu s-a arătat convins că preluarea UMC Berbeşti de CET Govora este singura soluţie viabilă pentru continuarea mineritului în Vâlcea. Liderul sindical a evitat să promită o soluţie tranşantă în privinţa reafilierii la confederaţie a sindicatului “Sodistul” din cadrul USG, dezafiliat în 2010 şi l-a criticat în termeni voalaţi, dar suficient de expliciţi, pe liderul Sindicatului Liber Oltchim, ing. Mihai Diculoiu, pentru faptul că deţine şi o funcţie politică, anume vicepreşedinte al DPL Vâlcea.
“Se elimină treptat oameni pentru a se justifica măsurile ulterioare”
Preşedintele naţional al Cartel Alfa a “tradus” măsurile luate de administratorul special al Oltchim, cu acordul tacit al Guvernului, de reducere a numărului angajaţilor prin încercarea de a diminua aplombul sindical în societate. Scopul final, însă, consideră Bogdan Iuliu Hossu, îl reprezintă lichidarea combinatului şi vânzarea instalaţiilor, bucată cu bucată, la fier vechi. “Ceea ce speră decidenţii politici este că, prin reducerea treptată a personalului, în diferiţi paşi, conflictele sociale vor fi mult mai mici decât dacă fac o disponibilizare totală. Impresia noastră este că se elimină oameni treptat pentru a se justifica măsurile ulterioare. De ce se taie instalaţiile? De ce trebuie desfiinţată întreprinderea? (…) Cifra de afaceri a Oltchim scade drastic, iar societatea tinde să devină un butic. Această cifră de afaceri este suspect de mică raportată la capacitatea combinatului. Este o încercare de a lăsa să moară treptat societatea şi de a o transforma într-o afacere pentru cei care vor să pună mâna pe ea, să o taie bucată cu bucată şi să o vândă la fier vechi! Societatea a fost evaluată la 900 milioane euro şi este o bună afacere din acest punct de vedere pentru cei care vor să vândă, dar o afacere proastă pentru judeţul Vâlcea, inclusiv din punctul de vedere al patrimoniului industrial naţional. Ceea ce se întâmplă la Oltchim e dezindustrializare şi contravine măsurilor anunţate de Guvern”, a tunat Hossu.
Management incompetent al societăţii sau interese ascunse publicului
“Caietul de sarcini este incomplet, nu sunt date toate detaliile. De exemplu cele legate de terenurile intabulate, de problema căii ferate. Dacă e să plecăm urechea la unii sau la alţii, s-ar părea că sunt lipsuri voite în prezentare. Nu este primul caiet de sarcini incomplet, inclusiv în ce priveşte structura fenomenului din 2012. Atunci, caietele de sarcini s-au schimbat de trei ori în interval de două luni, ceea ce arată că nu există o pregătire serioasă şi responsabilă a actului propriu zis. (...) Sperăm, însă, şi o să facem în continuare presiuni, cum am făcut şi până acum asupra Ministerului Economiei. Există un dezinteres politic, mă refer decizional la nivel naţional, legat de situaţia Oltchimului, dezinteres pe care îl putem constata şi în scrisorile periodice către FMI, în care Oltchim este tot timpul, ca şi alte unităţi, cum este de exemplu CFR Marfă, introdus pe structura de privatizare sau de lichidare, cu angajamente ferme legate de acest lucru. Deşi se angajează la aceste lucruri, în acelaşi timp, resursa financiară nu s-a rezolvat, problemele de partajare sau de anomalii, de exemplu faptul că se dă în locaţie o unitate (Ramplast – n.n.) arată că în continuare administraţia de stat este incompetentă. Să dai cu chirie o instalaţie înseamnă că în momentul respectiv mărturisteşti incapacitatea ta de bună administrare a acelei linii tehnologice”, a spus liderul sindical.
Doar sindicaliştii îl pot taxa pe Mihai Diculoiu pentru implicarea în politică
"Există un dezinteres politic, mă refer decizional la nivel naţional, legat de situaţia Oltchimului, în care societatea este tot timpul introdusă pe structura de privatizare sau de lichidare, cu angajamente ferme legate de acest lucru către FMI" - Bogdan Iuliu Hossu, Liderul Cartel Alfa.
Lăsând de înţeles că ştie de mai mult timp despre atracţia spre politică a inginerului Mihai Diculoiu (vicepreşedinte PDL Vâlcea), Bogdan Iuliu Hossu s-a delimitat de preocupările extra-sindicale ale acestuia, însă a aruncat responsabilitatea în privinţa respectării prevederilor statutului confederaţiei în sarcina membrilor de sindicat care l-au ales şi-l menţin preşedinte. “Nu sunt de acord cu această implicare politică, dar nu pot decide nimic. Decizia e doar a sindicatului respectiv. Dacă ar fi după mine, îi dădeam afară pe toţi liderii de sindicat care se implică politic. Noi avem un statut al militantului sindical, pe care nu noi, liderii, l-am ales, ci membrii sindicatului. Ei i-au ales, ei îi pot da afară. Eu pot doar să îi retrag statutul de membru al confederaţiei. Aduce evident un prejudiciu instituţiei de sindicat, dar eu nu pot să-l sancţionez pe domnul Diculoiu. Oricum, cu două şepci în cap, un lider de sindicat nu mai ştie de sub care şapcă vorbeşte”, a declarat liderul naţional al Cartel Alfa.
Sindicatul Sodistul rămâne ca şi până acum: exclus din confederaţie
Potrivit documentelor prezentate jurnaliştilor de liderul Adrian Mugioiu, Sindicatul Sodistul din cadrul USG a fost exclus din carul Federaţiei Sindicatelor din Petrochimie în 2010, după ce sindicalistului i se retrăsese, anterior, calitatea de militant sindical de aceeaşi federaţie. Adrian Mugioiu a încercat să obţină un dialog cu preşedintele confederaţiei Cartel Alfa, în urma căruia să se întrezărească o revenire la matcă a sodiştilor în confederaţie, însă nu a obţinut decât o replică ambigură. “N-am primit nici un răspuns de la domnul Hossu, pe care eu l-am numit Patriarhul sindicalismului românesc, din această cauză plec cu un gust amar de la această întâlnire”, a declarat Adrian Mugioiu. “Domnul Mugioiu a avut o problemă cu Federaţia, nu cu noi (confederaţia – n.n.), dreptatea este pe undeva pe la mijloc, nu există vină doar de o singură parte. Din păcate, răfuieli cu caracter personal s-au transformat în bătălii sindicale”, a declarat Bogdan Hossu. Lucrurile stau doar parţial aşa cum spune liderul naţional Cartel Alfa, asta luând în considerare faptul că, din punct de vedere al politicii sindicale, CNS nu îşi permitea să rişte dezafilierea unei întregi federaţii din cauza unui singur sindicat dizident. De asemenea, toate încercările de mediere au eşuat, un factor ce ar trebui tras la răspundere în acest caz putând fi şi “colegul” lui Mugioiu, de sindicat şi de platformă chimică, acelaşi Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.
Preluarea UMC Berbeşti de către CET Govora rămâne soluţia optimă
Preşedintele Cartel Alfa consideră că eforturile de preluare a UMC Berbeşti prin crearea Complexului Energetic Vâlcea ar trebui continuate şi susţinute, în interesul continuării activităţii economice în Vâlcea. Sprijinul preşedintelui ALFA vine pe fondul declaraţiilor dinspre Gorj cum că, în prima jumătate a anului, CEO a înregistrat o cifră de afaceri de circa 1,25 miliarde de lei (284 de milioane de euro) şi un profit net de 15 milioane de lei. “Eu am propus de mult timp soluţia preluării de către CET Govora a exploatării miniere Berbeşti-Alunu. Atunci, s-au opus cei de la CET, apoi s-au opus cei de la Berbeşti. Iniţial nu s-a dorit pentru că nu s-a înţeles. Cred că e singura cale de stingere a datoriilor absurde care se mută de la o unitate la alta şi de a salva structura industrială. Unificarea este soluţia optimă, dacă nu chiar unica”, a mai spus liderul sindical.