Actualitate

Bilete de mână în loc de reţetă

Pacienţii vâlceni nu îşi primesc decontul medicamentelor cumpărate în spital

Drepturile pacienţilor sunt încălcate cu bună ştiinţă la Spitalul Judeţean Vâlcea. Practica din Spitalul Judeţean Vâlcea a ieşit la iveală în urma unui control al Direcţiei de Sănătate Publică şi al Casei de Asigurări de Sănătate, dar nimeni nu a luat nicio măsură pentru că toată lumea ştie că unitatea spitalicească nu are bani.

Pacienţii trimişi la farmacie de către medicii din spital

Lipsa tot mai acută a banilor repartizaţi unităţilor medicale face ca la ora actuală pacienţii să îşi cumpere toate materialele sanitare şi medicamentele de care au nevoie pe întreaga perioadă a internării. Şi acest lucru în condiţiile în care „rambursarea cheltuielilor reprezintă o obligaţie exclusivă a spitalelor şi se realizează numai din veniturile acestora, pe baza unei metodologii proprii”, după cum se arată într-un text oficial. De ceva vreme, la Spitalul Judeţean Vâlcea, bolnavii, fără discriminare, sunt trimişi să-şi cumpere singuri medicamentele, pentru că spitalul nu mai are. Mulţi se prezintă însă la farmacii cu reţete scrise pe bileţele, fără parafa medicului, pierzând astfel şansa ca după externare să-şi recupereze banii cheltuiţi pe tratamentul pe care ar fi trebuit să-l primească gratuit în spital. „Ştim că putem să ne recuperăm banii pe care îi cheltuim pe medicamente, dar nu ştim cum se procedează. Nu ne-a spun nimeni şi suntem nevoiţi să cumpărăm medicamente. Tot la două zile, la două zile, mergem la farmacie. Sunt destul de scumpe, că e vorba de antibiotice. Aşa e cu toată lumea. Ne trimit pe toţi pentru că ei nu au ce ne trebuie”, spune un bolnav internat la Spitalul Judeţean. „Toţi medicii din spitalul ăsta ne trimit să cumpărăm medicamente. Toţi fac la fel cu toţi pacienţii. Cică nu au medicamente la farmacia spitalului. Am aşteptat vreo câteva zile după medicamentul asta, dar cum nu l-au primit am venit sa-l cumpăr”, spune un altul care, îmbrăcat în pijama şi cu branulă în mână, îşi aşteaptă rândul la o farmacie aflată în faţa Spitalului Judeţean.

Niciun leu decontat de către spital

Ca să nu fie nevoiţi să deconteze banii pe care bolnavii internaţi îi cheltuiesc pe medicamente şi materiale sanitare, medicii îi trimit la farmacii cu bileţele scrise de mână şi nu cu reţete cu parafă aşa cum cere legea.

Autorităţile vâlcene cu atribuţii în acest sens cunosc situaţia de la Spitalul Judeţean. Cunosc însă şi faptul că unitatea spitalicească nu are bani să cumpere medicamentele necesare. Doar 3,8 la sută din încasările pe care Spitalul Judeţean le are de la CAS sunt folosite pentru a cumpăra medicamente, astfel că nici Secţia de Primiri Urgenţe nu are asigurat decât 70 la sută din medicamentele şi materialele sanitare necesare. „Din păcate, dacă suma prevăzută de ei ca fiind necesară pentru asistenţă medicală, asigurarea medicamentelor şi materialele sanitare necesare se ridică undeva în jur de 28 de milioane, faptul că a fost la jumătate nu le-a permis să acopere decât strict medicaţia care trebuie să existe în aparatele de urgenţă, dar şi aici undeva la 70 la sută din necesar. Este un minus la venituri de 35% pentru aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare”, a precizat dr. Maria Murăruş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea. Reprezentantul CAS, care împreună cu cei de la DSP au efectuat în urmă cu ceva vreme un control mai amplu la Spital, spune însă că vina aparţine managerului unităţii spitaliceşti. „Este o deficienţă a managerului, care îşi motivează această deficienţă prin subfinanţarea serviciilor medicale. Aceasta nu depinde însă de Casă. Este decontat conform normelor metodologice şi conform tarifelor stabilite de către Casa Naţională şi Ministerul Sănătăţii”, a precizat Rodica Mărginean, directorul CAS Vâlcea.

Mai multe nereguli, nicio sancţiune

În asemenea condiţii, nici nu se mai pune problema eliberării de decont pentru fiecare pacient în parte, o dată cu externarea acestuia, deşi este obligatoriu, după cum prevede legea. „Există un ordin din 2005/1100, care prevede obligativitatea spitalului ca la externare să ataşeze biletului de externare şi un decont de plăţi, cu ce s-a cheltuit pe perioada internării. Din verificările efectuate la spital, s-a constatat că decontul de cheltuieli pentru fiecare pacient nu există anexat nici la foaia de observaţie, în consecinţă nu se dau pacientului. Este metodologie, dar nu s-a făcut niciun fel de rambursare, niciun leu nu s-a rambursat pacienţilor pe perioada internării, deşi ştim că medicamentele necesare pe perioada internării sunt aduse de pacient. Din execuţia la 30 iunie, ponderea medicamentelor în totalul veniturilor încasate de Spitalul Judeţean de la Casa de Asigurări o reprezintă 3,8% din sumele încasate, ceea ce se răsfrânge şi în acele situaţii de urgenţă pe care le rezolvă spitalul”, a ţinut să menţioneze Rodica Mărginean, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vâlcea. Aşa se face că, de cele mai multe ori, se înregistrează, tot din lipsa banilor, datorii de zeci de milioane de lei către companiile de medicamente. Este şi cazul Maternităţii din Râmnicu Vâlcea, care, după preluarea de către Consiliul Judeţean Vâlcea, în urmă cu doi ani de zile, nu a reuşit să scape mai deloc de datoriile acumulate în decursul anilor. Pentru situaţia existentă, nimeni nu a fost însă penalizat. Conform legislaţiei, unitatea spitalicească ar fi trebuit sancţionată prin luarea a 1 până la 3 procente din veniturile încasate de la CAS.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...