Opinii

 

Zodia suspendărilor

Parlamentul l-a suspendat pe preşedinte. USL a suspendat pentru moment jocul politic curat apelând la tertipuri pe care nici măcar un „golănaş” politic de teapa lui Băsescu nu le-ar fi gândit. Luna de foc pare să nu mai fie afară, în canicula ce a invadat întreaga ţară, ci în sălile unde magistraţii Curţii Constituţionale judecă la foc rapid ba acuzele aduse de uselişti preşedintelui, ba revocarea lui Blaga şi suspendarea lui Băsescu.

Cu o nouă coaliţie, de această dată formată din doar 256 de parlamentari, Băsescu îşi joacă în disperare o ultimă carte mizând măcar pe readucerea buldogului Blaga în postura de al doilea om în stat. În afara unor uşoare tentative de a deveni popular, Traian Băsescu observă cu ochiul liber că nu mai poate conta de multă vreme pe un sprijin popular. Văicăreala de ţaţă preacucernică de acum o jumătate de an, în care preşedintele recunoştea că a obosit să fie înjurat în fiecare minut, fie în public, fie în gând de majoritatea românilor, pare acum mai de actualitate decât în momentele în care caschete de poliţişti şi cupoane de pensionari lihniţi de foame zburau peste porţile închise ale Palatului Cotroceni.

Zodia suspendărilor şi-a găsit un loc în horoscopul politic al anului 2012 între 30 iunie şi 29 iulie. Caracterizată prin mişcări bruşte ale forţelor politice, poate să se dovedească benefică numai dacă îşi găseşte un ascendent într-o stabilitate economică şi morală a întregii ţări. Iar moralitatea unui popor condus haotic de mai bine de şase decenii nu poate fi readusă la suprafaţă decât prin exemple ferme. La această oră, bătălia pentru Putere pare să se dea între două găşti de haidamaci politici obişnuiţi să-şi dea la gioale. Îngrijorător este faptul că, deşi pretind că lupta se duce între ei, găştile useliste şi haidamacii prezidenţiali îşi înfig de cele mai multe ori şpiţul direct în ţurloaiele poporului. Pe la mijlocul anilor 30, Mircea Eliade consemna într-un articol din „Criterion” un fapt îngrijorător, mai toate revoluţiile pornite euforic îşi găsesc sfârşitul în a treia zi, când tendinţele autoritariste ale liderilor ies la iveală. Pe 29 iulie, cu toţii va trebui să avem grijă ca ultima poantă stârnită de un Bulă politic: „Cum îţi petreci referendumul?” să nu se transforme într-un banc prost.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

12.07.2012 - 16:04Profesionist:Nu credeam ca un individ ca tine are tim sa citeasca Eliade. Mai ales vara cand berea e la moda! Bravo mercenarule!

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...