Opinii

 

Marea bătălie pentru banii statului

Românii vor fi martori la una dintre cele mai murdare campanii de propagandă din ultimul deceniu. Lupta dintre politrucii PDL şi cei ai USL va fi cumplită. Miza este foarte mare! Nu vorbim despre înlăturarea lui Traian Băsescu. Aceasta este o miză colaterală. Marea miză este constituită de controlul absolut şi discreţionar asupra resurselor financiare ale statului român. Traian Băsescu a ocrotit, prin toate mijloacele pe care le-a deţinut ca preşedinte, camarila PDL. Emil Boc şi Elena Udrea, susţinuţi de reţeaua politizată a administraţiei publice, au coordonat utilizarea banilor bugetului naţional şi mai ales, a banilor europeni pentru îmbogăţirea clientelei de partid. Cel mai grav efect al acestui mod iresponsabil de administrare a resurselor financiare a fost blocarea accesului României la majoritatea liniilor de finanţare din fondurile europene şi declanşarea unor anchete dure de către autorităţile europene cu privire la banii cheltuiţi. Pe de altă parte, USL doreşte să preia controlul resurselor financiare ale statului. Clientela USL este înfometată, sumele imense investite în campania electorală trebuie recuperate cu profit, presiunile sunt mari.

Dacă lupta se duce pentru bani, atunci de ce se discută atât de intens despre Justiţie şi serviciile secrete? Care este legătura? Una simplă! Justiţia a favorizat jefuirea avuţiei naţionale prin reacţia lentă, subiectivă şi lipsită de profesionalism la actele de corupţie din administraţia statului comise pentru accesarea şi utilizarea ilegală a resurselor financiare. Accesul la fondurile europene a fost blocat, în presă au fost făcute dezvăluiri despre mafia de partid care a utilizat aceste fonduri, dar nimeni din Justiţie nu s-a autosesizat. Undeva, cineva, a decis protecţia vinovaţilor? Serviciile secrete, la rândul lor, au înaintat numeroase rapoarte privind corupţia şi ilegalităţile privind utilizarea fondurilor europene. Efectul acestor informaţii nu este încă vizibil. În schimb, periodic, în mass-media, apar ilegal stenograme din interceptările făcute de servicii, apar probe din dosarele aflate încă în stadiu de cercetare. Cineva, undeva, decide despre cine şi ce anume să se dezvăluie prin presă?
Acest mecanism ocult este deosebit de puternic şi de eficient. Traian Băsescu şi acoliţii săi din PDL simt că pot pierde controlul asupra lui. Politrucii din USL îşi doresc subordonarea acestui mecanism. Nu poţi jefui banii din bugetul naţional şi din fondurile europene dacă nu ai complicitatea Justiţiei şi a serviciilor secrete.

În timp ce USL şi PDL se luptă pentru resursele financiare ale statului, mediul de afaceri românesc este în cădere liberă. Excepţie făcând „băieţii deştepţi” care fac afaceri cu statul pentru sume imense, ajutaţi fiind de camarila de partid, tot mai mulţi oameni de afaceri români sunt în pericol de a se ruina. Accesul la resursele financiare ale statului şi la fondurile europene este restricţionat mediului de afaceri românesc. Profesionalismul angajaţilor firmei tale, calitatea produselor şi serviciilor pe care le oferi, preţul bun etc. nu au importanţă. Dacă nu eşti susţinut de vreun politruc, nu vei câştiga licitaţia de încredinţare a unei lucrări pe bani publici şi nici nu vei reuşi să accesezi vreo linie de finanţare europeană. Iar dacă din întâmplare reuşeşti, vor avea grijă să te oblige să plăteşti „taxa de protecţie”.

Miza luptei care a început pentru demiterea lui Traia Băsescu este mare. Mare cât toate resursele financiare ale statului şi fondurile europene care sunt alocate României. Va fi o luptă murdară purtată între două găşti înfometate, violente şi deosebit de periculoase. Vai, ţie, Românie!

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...