Economic

Niţă, ministrul Economiei: Oltchim nu mai dă acum nicio durere de cap

Constantin Niţă, ministrul Economiei, aşteaptă privatizarea combinatului vâlcean şi crede că acum Oltchim nu mai dă nicio durere de cap.
“Oltchim nu mai dă acum nicio durere de cap. Se aşteaptă privatizarea, iar cu o parte din bani să putem să plătim anumite cheltuieli percepute la masa credală. La sfârşitul acestui an se aşteaptă ca Oltchim să aibă profit, chiar dacă unul mai mic. Sper că până la 15 august să deschidem o nouă linie de producţie care să ducă producţia la 40% din capacitate”, a declarat Constantin Niţă, ministrul Economiei. „Oltchim este o companie care a fost manageriată prost, care trebuie să fie pusă pe picioare. Dacă reuşesc să o şi vând, cu atât mai bine, dar nu o vindem oricui. Trebuie să fie un investitor cu putere financiară. Dacă nu mai produce pierderi, nu înţeleg de ce să mă grăbesc să o vând, să o vând pe bucăţi, nu este nicio grabă. FMI nu ne-a impus niciun termen, Oltchim este în insolvenţă. Negocierile cu Petrom pentru preluarea Arpechim sunt în stadiu avansat. Avem un investitor interesat să cumpere Oltchim la pachet cu Arpechim. Sunt unii investitori care şi-au exprimat intenţia de a cumpăra doar Oltchim. Intenţia noastră este de a le vinde pe amândouă la pachet. Caiete de sarcini au fost cumpărate de mai mulţi doritori, cei mai interesaţi au fost cei din China. Sumele puse în joc sunt foarte mari, este vorba de peste 500 de milioane de euro. Ei pot să ceară amânarea acestui proces de privatizare, fiind vorba de o sumă atât de mare”, precizează Niţă.

Ajutor de 1,5 milioane de euro de la RCS&RDS

"Oltchim este o companie care a fost manageriată prost, care trebuie să fie pusă pe picioare. La sfârşitul acestui an se aşteaptă ca Oltchim să aibă profit, chiar dacă unul mai mic. Dacă nu mai produce pierderi, nu înţeleg de ce să mă grăbesc să o vând" - Constantin Niţă, ministrul Economiei.

Oltchim va încheia un acord de asociere în participaţiune cu operatorul de cablu şi servicii de Internet RCS&RDS, de la care combinatul vâlcean va primi suma de 1,5 milioane de euro, a declarat avocatul Gheorghe Piperea. De asemenea, creditorii Oltchim au aprobat contractarea unui credit de 15 milioane de euro de la consorţiul de companii chineze interesat să preia combinatul vâlcean, a spus Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim. „Oltchim va primi de la RCS&RDS suma de 1,5 milioane de euro şi, în schimb, vom încheia cu compania un acord de asociere în participaţiune ca să putem majora producţia combinatului. Vrem să redeschidem secţia de oxoalcooli. RCS&RDS îşi va recupera banii din încasările Oltchim”, a explicat Piperea.
Potrivit acestuia, Alro şi Bulrom, care sunt clienţii societăţii, au acceptat să plătească în avans pentru produsele achiziţionate în perioada următoare. „În total, în afară de împrumutul de la consorţiul de companii chineze, am reuşit să mai atragem încă aproximativ 9 milioane de euro. Banii vor veni în tranşe şi îi vom utiliza la majorarea capacităţii de producţie”, a mai spus Piperea.
Iniţial, ofertele de creditare aduse de administratorii Oltchim au fost respinse de creditorii combinatului, care au impus anumite condiţii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...