În şedinţa de vineri, conducerea Complexului Energetic Oltenia a decis să sisteze furnizarea de cărbune către CET Govora. Motivul care a stat la baza hotărârii, potrivit comunicatului de presă remis de reprezentanţii CEO, îl reprezintă datoriile de peste 176 de milioane de lei pe care le întregistrează către complex societatea vâlceană, principalul consumator de lignit de la UMC Berbeşti. Totodată, s-a decis şi întreruperea activităţii la Berbeşti, urmând să fie discutată reluarea acesteia atunci când Govora va începe să plătească. Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea infirmă însă că s-ar fi sistat activitatea la Berbeşti, implicit şi livrarea de lignit către CET Govora. Dimpotrivă, şefii instituţiei, care este principalul acţionar al producătorului vâlcean de agent termic şi abur tehnologic, susţin că sunt avansate şi procedurile pentru preluarea exploatării din sud-vestul judeţului, în ciuda informaţiilor vehiculate de presa naţională potrivit cărora Ministerul Justiţiei ar fi acordat aviz negativ operaţiunii.
56 de milioane, datorii acumulate în ultimii doi ani
Conform comunicatului de presă emis de CEO, livrările către CET Govora vor înceta din 14 iulie. “În data de 04.07.2014, Directoratul CE Oltenia a decis sistarea livrărilor de cărbune către SC CET Govora SA, începând cu data de 14.07.2014 şi, prin urmare, întreruperea activităţii la UMC Berbeşti. Hotărârea a fost luată ca urmare a neachitării în întregime a contravalorii cărbunelui livrat pe parcursul anilor 2013 şi 2014. În cazul reluării plăţilor, Directoratul va reanaliza situaţia”, se arată în comunicatul conducerii complexului energetic. Managerul Laurenţiu Ciurel susţine că datoria pe care o are CET Govora către CEO se ridică, în prezent, la peste 176 de milioane de lei. 56 de milioane de lei sunt datorii curente, restul fiind cele istorice, plus penalităţile de întârziere. “56 de milioane de lei sunt datoriile acumulate de la înfiinţarea Complexului Oltenia (2012 - n.r.) şi până în prezent. Iar din cele 56, aproape 40 de milioane sunt datorii care au trecut de data scadentă”, a declarat Laurenţiu Ciurel.
Preşedintele Cîlea susţine că managerul Ciurel a acceptat o reeşalonare
“Prin constituirea într-o perspectivă cât mai apropiată a Complexului Energetic Vâlcea, scop în care nu voi înceta să abordez instituţiile centrale ale statului, vom crea cu adevărat premizele creşterii eficienţei economice a Platformei Industriale Râmnicu Vâlcea şi sporirea siguranţei alimentării cu energie termică a consumatorilor de tip urban”, a declarat şi preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.
Agenţiile naţionale de presă, preluate de câteva canale media, anunţau săptămâna trecută că Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ transferului carierei Berbeşti de la Complexul Energetic Oltenia în administrarea CET Govora. Totodată, potrivit estimărilor CEO, externalizarea carierei ar însemna o reducere a preţului la tona de cărbune de 10 lei.
Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, îl contrazice fără complexe pe managerul CEO. “Contrar informaţiilor apărute în unele mijloace de presă, Exploatarea Minieră Berbeşti – Alunu nu şi-a încetat activitatea şi nici livrarea de lignit către CET Govora. Ba dimpotrivă, în urma intervenţiilor insistente ale preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, dr. ing. Ion Cîlea, de la primul ministru Victor Ponta, viceprim-ministrul Liviu Dragnea sau ministrul Economiei, Constantin Niţă, şi până la directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Liviu Ciurel, s-au găsit soluţii privind reeşalonarea datoriilor pe care le are CET Govora pentru cărbunele privat”, se arată în comunicatul de presă emis de CJ Vâlcea.
CJ Vâlcea îşi asumă răspunderea pentru preluarea carierei Berbeşti - Alunu
Reprezentanţii CJ Vâlcea mai susţin că nici preluarea de către CET Govora a Exploatării Miniere Berbeşti – Alunu nu se află în pericol, demers care fusese blocat de avizul negativ al Ministerului Justiţiei. “Avizul a fost justificat prin prevederile art. 250 din Legea nr. 31/1990 fără a ţine seama, însă, şi de prevederile art. 128 (7) din Codul Fiscal, conform cărora «transferul tuturor activelor sau al unei părţi a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, după caz, şi de pasive, indiferent dacă este realizat ca urmare a vânzării sau ca urmare a unor operaţiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport în natură la capitalul unei societăţi, nu constituie livrare de bunuri dacă primitorul este o persoană impozabilă». Deşi este încă un proces sinuos, prin integrarea economică şi managerială a Exploatării Miniere Berbeşti la CET Govora, creându-se astfel Complexul Energetic Vâlcea, Consiliul Judeţean, în calitatea sa de acţionar unic, îşi asumă răspunderea privind retehnologizarea exploatărilor miniere, asigurarea pentru minimum 20 de ani a resursei energetice de bază necesară industriei din Vâlcea”, se arată în comunicatul CJ.