“Autostrada Sibiu – Piteşti, parte a tronsoanelor rutiere ce vor uni graniţa de vest a ţării de litoralul Mării Negre, este posibil să nu fie realizată prea curând”, avertizează, printr-un comunicat de presă, deputatul Romeo Rădulescu (PDL). Parlamentarul vâlcean argumentează că licitaţia pentru reactualizarea Studiului de Fezabilitate (SF) al acestui sector a fost contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), de către trei firme de proiectare: Via Design, Search Corporation şi Technic Consulting Engineering. Acestea au reclamat termenul prea scurt alocat elaborării, în condiţiile în care se solicită şi studii pentru specii nedefinite în nomenclatoarele biologice. Reprezentanţii societăţilor amintite susţin că este imposibil ca, în termen de 4 luni pentru două dintre secţiunile de autostradă (Sibiu – Boiţa şi Curtea de Argeş – Piteşti) şi în 12 luni pentru alte patru segmente (Boiţa – Racoviţa, Racoviţa – Văleni, Văleni – Curtea de Argeş şi DN73C Ţigveni – Râmnicu Vâlcea) să fie elaborate două variante de traseu pentru 120 de kilometri de autostradă.
“Proiect tergiversat doi ani, beneficiari cu dedicaţie ai exproprierilor”
În plus, consultanţii trebuie ca, în acelaşi interval de timp, să facă studiile de trafic şi investigaţiile de teren, să fie identificaţi toţi proprietarii, să fie incluse observaţiile Joint Assistance to Support Projects in European Regions (JASPERS), Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Transport (AMPOST) şi ale autorităţilor de mediu. Contestatarii solicită Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) modificarea documentaţiei de atribuire, prelungirea termenului de depunere a ofertelor, fixat pentru data de 23 iulie şi suspendarea procedurii de atribuire până la soluţionarea contestaţiilor depuse.
“Faptul că s-a tergiversat vreme de 2 ani acest proiect, iar acum se solicită elaborarea a două alternative de traseu pentru întreaga rută a autostrăzii Sibiu – Piteşti, ne face să fim suspicioşi, atât faţă de noii beneficiari «cu dedicaţie» ai exproprierilor de terenuri, dar şi faţă de ministrul demisionar Dan-Coman Şova, care are reputaţia că nu şovăie atunci când este vorba de a direcţiona sponsorizări către propriul partid. Lipsa de transparenţă, clauzele abuzive şi termenele nerealiste, nu fac decât să certifice încă o dată că pentru PSD «interesul poartă fesul». Culmea ironiei este faptul că Şova şi-a motivat demisia prin necesitatea de a se ocupa mai eficient la partid de coordonarea campaniei electorale pentru Alegerile Prezidenţiale de la sfârşitul anului. PSD-ului ar trebui să-i fie ruşine pentru maniera sistematică în care se străduie să transforme Vâlcea, de la cel mai înalt nivel decizional, într-un judeţ fantomă”, se arată în comunicatul semnat de Romeo Rădulescu.