La Ţară

Dezinteres pentru pensiunile agroturistice

Prea puţine dosare depuse în comparaţie cu potenţialul turistic al Vâlcii

Beneficiază de peisaje superbe şi de o mulţime de destinaţii care de care mai atractive, însă nu stă prea bine la capitolul pensiunilor agroturistice. Vorbim despre judeţul Vâlcea unde, după cum arată datele statistice citate de conducerea Consiliului Judeţean, pensiunile cuprinse în reţeaua turismului rural, ecologic şi cultural nu ating cifra 200. În aceste condiţii, cei de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Vâlcea se laudă cu cele aproximativ 60 de dosare depuse pe măsura 313 pentru încurajarea activităţilor turistice, dintre care doar opt aparţin unor administraţii locale din judeţ, prea puţine, însă, pentru potenţialul turistic al Vâlcii. Totuşi, printre cele opt se regăseşte şi un proiect de realizare a a unui traseu turistic denumit „Drumul lemnului” pe raza localităţii Popeşti.

Fondurile europene au aşteptat a fi accesate până pe 16 mai a.c., însă prea puţini vâlceni s-au arătat interesaţi de amenajarea unor pensiuni agroturistice în comparaţie cu potenţialul turistic pe care îl are Vâlcea. Totuşi, cei de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Vâlcea se arată foarte încântaţi de cele peste 60 de dosare care au fost depuse pe măsura 313 pentru încurajarea activităţilor turistice. „În judeţul Vâlcea, să ştiţi că există foarte mulţi beneficiari care au fost interesaţi şi de fondurile de preaderare SAPARD. Am avut în jur de 40 de proiecte, iar în sesiunea din aprilie-mai la Oficiul Judeţean-Vâlcea au fost depuse 27 de proiecte, dintre care 24 au trecut în etapa a doua, respectiv de eligibilitate. În special pentru zona montană s-au depus aceste poriecte pentru că acolo cererea turistică este mult mai mare şi, după cum vedeţi, în continuare beneficiarii din judeţul nostru sunt foarte interesaţi de această măsură“, a precizat Eduard Vârlan, şef Serviciu Evaluare Cereri de Finanţare în cadrul Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Vâlcea.

Potenţialul turistic, ignorat din cauza alegerilor

"Am avut în jur de 40 de proiecte, iar în sesiunea din aprilie-mai la Oficiul Judeţean-Vâlcea au fost depuse 27 de proiecte.", Eduard Vârlan, şef serviciu evaluare APDRP

Şi pe cât de interesaţi sunt, doar opt din cele 89 de primării din Vâlcea au depus proiecte în cadrul aceleiaşi măsuri. Doar cele opt şi-au exprimat dorinţa, prin proiectele depuse, de a amenaja trasee turistice. Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea este de părere că pentru acest dezinteres este de vină “vârtejul ultimei campanii electorale care i-a cuprins pe cei aflaţi la conducerea administraţiilor locale. Astfel, s-a pierdut şansa accesării de fonduri europene pe structura Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, la măsura 313 – Încurajarea activităţilor turistice, a cărei ultimă sesiune a expirat în data de 16 mai. Prin această măsură se puteau finanţa proiecte cu idei de care nu ducem lipsă: „drumul vinului”, „drumul olarului”, „drumul meşteşugurilor”, după cum justifică Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, dezinteresul primarilor pentru măsura 313.

„Drumului lemnului”, gândit pentru Popeşti

Totuşi, din cele opt primării care au aplicat pentru dezvoltarea turistică se numără şi cea a comunei Popeşti, unde reprezentanţii administraţiei locale vor să traseze un drum al lemnului, localitatea fiind cunoscută în trecut pentru transportul lemnului din pădurile de aici în sudul ţării.
„«Drumul lemnului» sunt sigur că este o cale de a revigora această tradiţie în sens modern pentru că nu mai poate fi vorba de drumul efectiv pe care îl făcea lemnul atunci pentru că ei tăiau lemnul şi îl duceau până la Craiova şi aprovizionau cu masă lemnoasă satele din apropierea câmpiei. Au existat vremuri în care s-au întâmplat multe şi pădurile acelea poartă cu ele multe întâmplări din vremuri vechi“, ne-a explicat profesorul Gheorghe Ploaie, cel care a participat la întocmirea proiectului de amenajare a traseului turistic denumit „Drumul lemnului“.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...