Reportaj

Centrele de agrement din Vâlcea, ocolite de elevi

Taberele particulare fac concurenţă neloială taberelor şcolare

Taberele şcolare din Vâlcea duc lipsă de elevi. Deşi modernizate şi cu condiţii bune, acestea sunt ocolite de tineri. Gradul de ocupare este sub 50 la sută în cele trei centre de agrement pentru tineret pe care Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport le administrează. Directorul DJTS Vâlcea, Paul Dinu, spune că de vină ar fi reclama proastă pe care le-au făcut-o particularii din jur şi faptul că acestea nu sunt promovate suficient în ţară.

Avantaj pentru particulari care profită de confuzia de denumiri

Vara aceasta, în cele trei tabere şcolare din judeţul Vâlcea sunt aşteptaţi 1.100 de elevi din toată ţara. 573 de elevi au ales tabăra Cozia şi vor veni în 11 serii în Călimăneşti pe parcursul vacanţei de vară. Gradul de ocupare este însă destul de mic, fiecare din cele trei centre de agrement pentru şcolari care funcţionează în Vâlcea fiind ocupate pentru această vară într-un procent destul de mic: sub 50 la sută tabăra Cozia şi aproape 30 la sută celelalte două. Motivele pentru care tinerii ocolesc Vâlcea în vacanţă ţin însă de promovare. Paul Dinu, directorul Direcţiei pentru Tineret şi Sport Vâlcea, spune că în ultima vreme unii particularii din localitate care şi-au deschis pensiuni în zonă îi aduc mari deservicii. „Este adevărat că gradul de ocupare al taberelor este foarte mic şi în lunile de vară. Aşa cum spuneam, Autoritatea pentru Tineret şi Sport autorizează în continuare hoteluri. Au autorizat, am văzut acum, un hotel din Călimăneşti care se numeşte Cozia, ca şi tabăra noastră. Se crează confuzie. Am avut şi anul trecut o problemă, pentru că la Brădişor s-a autorizat o altă tabără Brădişor, iar cei care au fost acolo au postat pe Facebook că au avut şobolani. Informaţia apăruse deja în presă, deşi noi am sunat şi am constatat că grupul din Iaşi nu fusese la noi, dar nu am mai avut ce face. În plus, particularii pot să umble şi la tarife, pot să dea înapoi banii pentru profesorii însoţitori, pe când la noi este exclus. Nici nu cred că am putea să mai funcţionăm dacă am scădea preţurile, drept pentru care noi ieşim în dezavantaj... Nu pot să fac nici publicitate prin presă, pentru că nu avem bani”, spune Paul Dinu, directorul DJTS Vâlcea.

Gradul de ocupare este sub 50 la sută în cele trei centre de agrement pentru tineret pe care Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport le administrează.

Taberele abandonate, tăiate de la investiţii

Problema lipsei elevilor din taberele şcolare din judeţul Vâlcea a fost ridicată de către directorul Paul Dinu în Consiliul Prefectural de săptămâna trecută. Şefii judeţului au observat că gradul de ocupare al celor trei tabere care mai funcţionează în judeţul Vâlcea este destul de mic, deşi condiţiile oferite sunt destul de bune. Cozia, Căciulata şi Brădişor au fost modernizate în ultimii ani, iar preţurile sunt accesibile. Elevii au la dispoziţie terenuri de sport, iar variantele pe care cei mici le au pentru petrecerea timpului liber sunt nenumărate. Centrul de Agrement de la Cozia se află în staţiunea Călimăneşti-Căciulata, în vecinătatea Mănăstirii Cozia. Tabăra a fost modernizată în 2009 şi are 120 de locuri de cazare, dintre care 80 şi pe timpul iernii. Cazarea se face în vile, camerele fiind de 2, 3, 4 şi 5 paturi. Tot la vile vor fi cazaţi şi elevii care aleg tabăra Căciulata. Cele şase vile au camere de câte 2- 5 paturi. Numărul de locuri pe fiecare serie este tot de 120. La Centrul de agrement pentru tineret Brădişor, situat pe malul râului Lotru, în comuna Malaia, sunt disponibile 90 de locuri pe serie.

Sub supravegherea DSP

Şi preţurile sunt accesibile, o zi într-una din tabere costând puţin peste 60 de lei, cu masă şi cazare cu tot. Direcţia pentru Tineret şi Sport Vâlcea mai are însă alte două tabere care ar putea găzdui tinerii, dacă însă ar fi modernizate. Taberele Arutela şi Lotru au trecut încă de anul trecut în administrarea consiliilor locale Călimăneşti, respectiv Brezoi, care însă nu s-au grăbit să investească în ele şi să le dea o utilitate. „În aceste două centre nu s-a mai făcut nimic de ani de zile. La Lotru este o problemă pentru că terenul de sub el este al Primăriei Brezoi şi nu putem nici noi şi nici Autoritatea Naţională pentru Tineret şi Sport să alocăm bani. Centrul Arutela, la fel, este un centru pe care l-am preluat dezafectat şi nu putem să alocăm bani. Din punctul meu de vedere este însă un centru care ar putea fi pus pe picioare dacă se va vrea”, a precizat Paul Dinu. Pentru anul acesta, nu a mai fost nevoie de autorizare din punct de vedere igienico-sanitar, autorizarea de anul trecut fiind suficientă. Cu toate acestea, membrii colegiului prefectural au luat hotărârea ca, pe parcursul verii, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea să verifice periodic modul în care sunt asigurate condiţiile de cazare şi masă în taberele şcolare din judeţ şi vor informa Instituţia Prefectului Vâlcea. În plus, prefectul Mircea Nadolu şi-a luat angajamentul ca, în limita timpului disponibil, să facă şi el cunoscute în ţară ofertele taberelor vâlcene.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

08.08.2012 - 01:05Gealila:Vreau sa stiu pretul va rog frumos.

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...