Luni, 16.06.2014, (p)arlamentul României a legiferat subjugarea politicii monetare intereselor politice. BNR nu a fost niciodată independentă politic, dar acest lucru era mai greu de dovedit. Numirea celui mai politic consiliu de administraţie, cu persoane care nu au nicio legătură cu politica monetară şi singurul merit este apartenenţa politică, arată că România urmează drumul deschis de Ungaria anul trecut: politica monetară devine un instrument al statului “pe faţă”. Atunci şi CE şi FMI şi pieţele financiare au penalizat decizia guvernului ungar de a schimba conducerea BNH cu una politică. Din păcate, deşi nu ar avea niciun efect în cazul României, aceleaşi instituţii tac.
Mult mai rău este că nici partidele politice din opoziţie nu au încercat să-şi impună candidaţi care să merite un loc în board-ul BNR. Au intrat în jocul politic şi cu siguranţă întrebările din comisiile parlamentare de astăzi nu o să fie întrebări care să testeze aptitudinile de “monetarişti” ale celor propuşi şi susţinuţi de clasa politică.
Din păcate, acest lucru se întâmplă cu acordul domnului Guvernator MI, care a condus această instituţie în ultimii 24 de ani şi care va conduce acest consiliu. Chiar dacă nimeni nu o să întrebe, este bine să ştim exact care este rolul politicii monetare. Politica monetară are un rol simplu în economie: să nu destabilizeze situaţia economică. Pentru a nu destabiliza economia în România, dar şi în ţările din jur, banca centrală trebuie doar să menţină preţurile cât mai stabile.
După 24 de ani, preţurile au crescut cel mai mult în Bulgaria, urmate de România. Dar, preţurile din Bulgaria sunt stabile din 2000. Polonia a avut preţuri oarecum stabile din anii ’90, după un şoc iniţial al liberalizării preţurilor în 1990, iar Ungaria a reuşit să menţină cele mai stabile preţuri pe toată perioada 1990-2013.
Independenţa băncii centrale este de o importanţă vitală pentru economie. Acest indicator ne arată că în trecut politica monetară din România nu a fost independentă, iar deciziile de azi din Parlament ne asigură că nu va fi independenţă nici în următorii 5 ani.
Indice Nivel Preţuri 1989=100
Sursa: FMI şi calcule FCA