În perioada august 2012 – iulie 2014, Şcoala Gimnazială din Măgura-Mihăeşti, implementează un parteneriat multilateral Comenius, alături de alte 10 şcoli din Turcia, Marea Britanie, Polonia, Letonia, Grecia, Germania, Olanda, Italia, Portugalia şi Franţa. Tema proiectului o reprezintă sustenabilitatea economică, culturală şi politică.
Printre obiectivele proiectului de implementare a sustenabilităţii, amintim:
- mărirea simţului responsabilităţii pentru un viitor sustenabil;
- crearea unor oportunităţi de cooperare, prietenie şi înţelegere culturală între elevii europeni;
- îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare şi prezentare prin folosirea extensivă a tehnologiilor de comunicare şi informare;
Întalnirile de proiect din Calvizzano - Napoli, Italia (noiembrie 2013), Driehuis- Amsterdam, Olanda (februarie 2014) şi Silivri – Istanbul, Turcia (martie 2014) s-au desfăşurat în cel de-al doilea an al parteneriatului, 2013- 2014. În noiembrie 2013, cinci reprezentanţi ai Şcolii Măgura au participat la cea de-a patra întâlnire de proiect din localitatea Calvizzano - Napoli, Italia. Punctele culminante le-au reprezentat ascensiunea pe vulcanul Vesuvius, vizitarea vestigiilor istorice de la Herculaneum şi a vulcanului Solfatara, vizită de studiu în oraşul Napoli. De asemenea, elevii au avut ocazia de a vedea cum se face şi apoi a gusta o pizza tradiţională italiană. O altă activitate la care au participat elevii din cele 11 ţări a fost un safari fotografic, unde au trebuit să găseasca diverse obiective de interes turistic din Napoli, după ce au primit anumite indicii. Dar preferata lor a fost, desigur parada de modă cu rochii şi costume confecţionate din materiale reciclabile (vezi FOTO).
Luna februarie a anului 2014 a fost rezervată pentru a cincea întalnire de proiect din Driehuis – Amsterdam, Olanda. Printre cele mai importante si mai interesante activităţi au fost: dezbaterea “Pro sau contra forarii de petrol in Marea Mediterană?” la care au participat elevii din toate cele 11 ţări; vizitarea şi observarea unei mori de vânt tipice olandeze, a oraşelor Haarlem şi Amsterdam, a Centrului Ştiintific NEMO din Amsterdam; turul cu vaporul pe canalele Amsterdamului.
Cei patru elevi şi profesori prezenţi la cea de-a şasea şi ultima întâlnire de proiect din Silivri – Istanbul, Turcia ( 27 martie- 1 aprilie 2014) au avut ocazia de a participa la un seminar cu tema “Energia Viitorului” unde, printre altele, au construit insecte propulsate cu ajutorul energiei solare. Vizita la Muzeul Energiei Santral Istanbul a fost revelatoare pentru activităţile proiectului. În cadrul vizitelor culturale s-au putut vedea Palatul Dolmabahce, Turnul Galata, Turnul Fecioarei şi Basilica Cistern. Elevii şi profesorii s-au bucurat de un tur al Bosforului şi au fost introduşi în atmosfera spectacolelor cu dervisi Semazen.
În concluzie, în cei doi ani de proiect, echipa Şcolii Gimnaziale Măgura a realizat 25 de mobilităţi, 12 pentru profesori şi 13 pentru elevi. Produsele finale ale proiectului constau în realizarea unui DVD, a unei broşuri în variantă electronică şi a unui film despre activităţile şi mobilităţile parteneriatului.
Mai multe informaţii despre activitătile proiectului “Misiune în viitor” pot fi găsite pe site-ul proiectului, http://missionintothefuture.wordpress.com/ şi pe pagina Facebook https://www.facebook.com/groups/missionintothefuture/
Acest articol este responsabilitatea autorului, iar Comisia Europeană şi ANPCDEFP nu pot fi considerate în niciun fel responsabile de informaţia conţinută.
Profesor coordonator, Ioana Stăncuţ