Atenţiei Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI) i-a fost supusă o situaţie ce ar fi trebuit lămurită încă din momentul în care ea se petrecea: situaţia de conflict de interese în care s-a aflat fostul viceprimar pedelist al Râmnicului din perioada aprilie 2010 – iulie 2012, Cosmin Constantinescu. Începând din 2005, societatea Romtotal SRL, al cărei principal acţionar (66,5% din acţiunile societăţii, conform datelor de la Registrul Comerţului) este Dragoşi Constantinescu, tatăl alesului local democrat-liberal, a încheiat numeroase şi consistente contracte de achiziţii publice de lucrări cu Primăria Râmnicu Vâlcea. Astfel, potrivit prevederilor articolului 90, alineat 2 din Legea 161/2003, Cosmin Constantinescu s-ar fi aflat chiar în situaţie de incompatibilitate. Nici atunci şi nici când a devenit viceprimar, el nu şi-a completat corespunzător declaraţiile publice, aşa cum îl obliga legislaţia şi a fost acoperit, cu bună ştiinţă (presa locală a semnalat în numeroase rânduri) de instituţiile care trebuiau să se autosesizeze.
Dragoşi Constantinescu, client “fidel” al administraţiilor conduse de PDL
Din 2004 şi până în momentul condamnării la închisoare pentru fapte de corupţie (februarie 2010), Primar al Râmnicului a fost Mircia Gutău (PDL), secondat de viceprimarii Romeo Rădulescu şi Eusebiu Veţeleanu. Cosmin Constantinescu este “promovat” viceprimar de CL în urma alegerilor parţiale care l-au adus pe colegul său de partid, Romeo Rădulescu în funcţia de primar.
Încă din momentul în care a ajuns consilier municipal, Cosmin Constantinescu avea obligaţia să completeze corect declaraţia de interese. Adică avea obligaţia să menţioneze în rubrica nr. 5 “Contracte (...) obţinute sau aflate în derulare în timpul exercitării funcţiilor, mandatelor sau demnităţilor publice finanţate de la bugetul de stat, local (...)”, documentele ce evidenţiau tranzacţiile încheiate între firma tatălui său şi administraţia locală, ori societăţi din subordinea CL Râmnicu Vâlcea. Lucru care nu s-a întâmplat. Poate că nu toate lucrările firmei Romtotal făcute cu primăria trebuiau menţionate în declaraţia lui Cosmin Constantinescu, cum ar fi, printre altele, contractele nr. 34097 din 28.10.2005 («Împrejmuire spaţiu de agrement limitrof Şcolii nr. 9 din cartier Ostroveni», în valoare de 31.155,2 RON inclusiv TVA), nr. 16.009 din 27.04.2007 («Reamenajare locuri de joacă blocuri A6 – B6», în valoare de 36503,99 lei, adică 10.931 Euro, fără TVA). Sigur, însă, era obligat să menţioneze contracte precum nr. 18.988 din 11.06.2009 («Execuţie şi montare gărduleţ de protecţie pe Bulevardele Nicolae Bălcescu şi Calea lui Traian în vecinătatea Colegiului Naţional Alexandru Lahovari», în valoare de 14.952,74 lei, echivalentul a 3.575,78 euro, fără TVA, 1 euro = 4,1817 lei) sau nr. 40624 din 29.12.2009 («Amenajare teren – cartier Strămutaţi DIN Zona Copăcelu», în valoare de 148.526,17 lei - aproximativ 34.000 de euro, fără TVA)
Şi în stare de incompatibilitate?
Prevederile legii 161/2003 au fost şi rămân suficient de clare şi în privinţa stării de incompatibilitate, nu numai în cea a conflictului de interese, dispoziţiile articolului 90 fiind elocvente şi în cazul de faţă, având în vedere că unele contracte ale Romtotal au fost semnate şi s-au derulat în mandatul de ales local al lui Constantinescu. “(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”, prevede articolul menţionat.”
Cu toate că legea îl obliga să completeze rubricile cu date reale, pe propria răspundere, conform art. 292 din Codul penal, Cosmin Constantinescu a păstrat în arhiva Primăriei Râmnicu Vâlcea o declaraţie de interese aproape indecent de nudă, în care este menţionată o dată, 2.11.2010, dar pe care nici măcar nu a semnat-o (vezi facsimil).
Incompatibilitate evidentă
Art. 90 din Legea 161/2003:
“(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au (...) calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat (...) nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local (...) ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale (...).
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local”, prevede articolul menţionat”.
Fostul prefect Petre Ungureanu şi ex-secretarul Toma Mihăescu, complici
La vremea respectivă, în ciuda numeroaselor semnale trase de presă, “batista a fost pusă şi ţinută apăsat pe ţambal” cu largul concurs al Instituţiei Prefectului de Vâlcea (Petre Ungureanu, fost şi actual vicepreşedinte al PDL Vâlcea), dar şi al departamentului din Primăria Râmnicu Vâlcea care supraveghează legalitatea actelor administrative încheiate de instituţie, condusă de fostul secretar Toma Mihăescu, actualmente venerabil pensionar, încă membru în consilii de administraţie ori adunări generale ale acţionarilor la diverse societăţi publice. Ambii rămân la fel de vinovaţi pentru trecerea situaţiei cu vederea, aşa cum, absolvit de vină, din punct de vedere moral nu scapă nici şeful politic din vremea respectivă al fostului viceprimar, actualul deputat Romeo Rădulescu, cel care deţinea, în urma arestării fostului edil-şef Mircia Gutău, calitatea de viceprimar cu atribuţii de primar în momentul semnării unora dintre contractele cu firma tatălui colegului său de partid.
În vara lui 2010, primarul de atunci al Râmnicului, actualul deputat Romeo Rădulescu, recunoştea presei locale, în cazul Cosmin Constantinescu, că ştia că acesta s-a aflat “doar” într-un conflict de interese. “De incompatibilitate nu ştiam, ştiam că există un conflict de interese. Asta se va verifica, iar dacă se va dovedi că este adevărat, se va respecta legea sută la sută. Incompatibilitatea şi conflictul de interese sunt două lucruri diferite. Eu nu o să dau sfaturi nimănui ce să facă. Eu ştiu un singur lucru, ceea ce fac eu. Ceea ce fac alţii nu ştiu, fiecare răspunde pentru ce face”, declara Romeo Rădulescu.
Tertip invocat ca nevinovăţie sigură: “Contractele au fost concesionate”
Tot în 2010, în vară, Cosmin şi Dragoşi Constantinescu s-au apărat public susţinând că nicio firmă de-a vreunuia dintre ei nu mai avea contracte cu Primăria, iar cele aflate în derulare la momentul respectiv fuseseră concesionate către alte firme. Ca şi cum acest tertip l-ar fi absolvit pe fostul viceprimar de prevederile legii 161.... “Am avut în trecut contracte. De fapt, o licitaţie pe care am câştigat-o, iar contractul a fost ulterior concesionat unei alte firme. În rest, nu a existat altceva. Pot spune cu certitudine că, în prezent, nu am niciun contract cu Primăria. Consider că este o nedreptate ceea ce i se întâmplă fiului meu”, susţinea cu tupeu Dragoşi Constantinescu.
“Nu mă consider vinovat cu nimic şi nici nu îmi voi da demisia. Ştiu că tatăl meu a avut afaceri cu Primăria în trecut, dar respectivele contracte le-a concesionat. Nu ştiu ca, în prezent, să mai aibă vreo legătură cu Primăria, eu nu am văzut niciun document în acest sens. Sunt organe abilitate care se vor ocupa de acest lucru, dar nu mi-e teamă de nimic”, declara Cosmin Constantinescu.
Aşteptăm cu interes analiza inspectorilor ANI.