Administraţie

Măciuca, înfrăţită cu o localitate franceză

Locuitorii din comuna Măciuca se fac fraţi cu francezii din Chevannes –Changy, o localitate dintr-o zonă cunoscută în Franţa pentru porţelanuri şi pentru vinuri

Zilele trecute, primarii celor două localităţi au semnat acordul de înfrăţire, act prin care cele două comune se angajează să colaboreze în diverse domenii pentru dezvoltarea comunităţilor lor.

Primul pas pentru pecetluirea acestei înfrăţiri l-au făcut francezii, care, la invitaţia celor din comuna Măciuca, au venit în vizită în Vâlcea. O delegaţie formată din 14 persoane, sub conducerea lui Yvon Desmas, primarul din Chevannes-Changy, a ajuns pe 12 iunie la Măciuca pentru a se familiariza cu locurile şi oamenii cu care urmează să se înfrăţească şi să colaboreze pentru dezvoltarea unor relaţii de prietenie şi de ajutor reciproc. Între oaspeţii francezi s-au aflat şi primarul comunei Brinon-sur-Beuvron, Yvette Doublot, dar şi Emilie Vieillard, consilierul general al cantonului Brinon-sur-Beuvron de care aparţine mica localitate cu care se înfrăţeşte Măciuca. Aceştia şi-au exprimat la rândul lor intenţia de a colabora cu Măciuca.

Măciuca, văzută din căruţa trasă de cai

Vizita delegaţiei franceze în zonă a durat cinci zile, timp în care oaspeţii au gustat din plin din tradiţiile locale. În prima zi, oaspeţii francezi au vizitat obiective turistice şi gospodării din Măciuca. Traseul a fost parcurs cu căruţa trasă de cai, spre deliciul oaspeţilor, care s-au arătat interesaţi de un astfel de mijloc de transport încă de când au pus piciorul pe pământ românesc. Printre obiectivele vizitate s-au numărat biserica, şcoala şi dispensarul din satul Zăvoieni, fondate de familia Drăghicescu la începutul secolului trecut, dar şi un atelier de tâmplărie şi o cramă, precum şi culele din satul Măciuceni. Pentru cea de-a doua zi, francezii au avut planificată o vizită la Târgu Jiu pentru a vedea operele lui Brâncuşi, dar şi la Horezu, la meşterii olari şi la Mănăstirea Hurez. A urmat apoi o excursie la Mănăstirea Cozia, iar după un scurt popas la Muzeul Satului de la Bujoreni, unde oaspeţii din Franţa au avut posibilitatea să constate că vâlcenii ţin la tradiţii şi încă le păstrează, a urmat o incursiune în adâncul pământului, la Salina de la Ocnele Mari. Viticultori renumiţi, francezii nu puteau rata o vizită şi în cramele din Drăgăşani, programată spre finalul sejurului din Vâlcea. Crâmpoşia, dar şi merlot-ul produs pe dealurile însorite ale Drăgăşaniului au fost favoritele francezilor. Şi serile petrecute la Măciuca au fost de neuitat, francezilor fiindu-le oferite spectacole de muzică populară şi mâncăruri tradiţionale româneşti, astfel că la plecare au declarat cu toţii că le place în România.

Primul pas: înfrăţire pe linie... artistică

"Cred că tradiţia francofonă a României trebuie îmbunătăţită şi prelungită în viitor, iar acest lucru nu se poate face decât prin intensificarea şi susţinerea schimburilor culturale, economice şi sociale între popoarele noastre", Daniel Niţu, senator.

Ideea înfrăţirii celor două localităţii, cu multe asemănări, mai ales din punct de vedere cultural, a aparţinut unui artist plastic originar din Măciuca - Viorel Enache. Stabilit de mai bine de două decenii în Franţa, acesta a găsit că este potrivit să le întoarcă francezilor căldura cu care a fost primit acolo ca artist şi i-a lansat senatorului Dan Niţu propunerea de a înfrăţi cele două localităţi. „Am fost încântat şi am susţinut ideea înfrăţirii comunei Măciuca cu o localitate din Franţa. Suntem francofoni şi credem în valorile francofoniei. De altfel, România are mulţi vorbitori de limbă franceză, peste 25 la sută dintre români vorbesc această limbă, un record pentru o ţară în care limba oficială nu este franceza. Dar, trecând peste aceste legături lingvistice, între români şi francezi a existat neîntrerupt o relaţie de prietenie încă de acum două secole. Datorăm foarte mult culturii, ştiinţei şi cercetării franceze prin faptul că numeroşi creatori români s-au format în Franţa. De aceea cred că tradiţia francofonă a României trebuie îmbunătăţită şi prelungită în viitor, iar acest lucru nu se poate face decât prin intensificarea şi susţinerea schimburilor culturale, economice şi sociale între popoarele noastre, între comunităţile noastre, în contextul european actual”, a precizat senatorul Niţu.

Următorul pas – vizita în Franţa

La rândul său, primarul din Chevannes-Changy, Yvon Desmas, s-a declarat încântat de comuna Măciuca şi de această zonă a Olteniei. „Discuţiile pentru această înfrăţire au fost începute de fostul primar, dar mie îmi revine frumoasa misiune de a încheia acest parteneriat. Sunt plăcut surprins de ceea ce am văzut aici, la Măciuca, de căldura şi de ospitalitatea cu care am fost primiţi. Sunt convins că vom colabora foarte bine şi aştept cu nerăbdare să ne reîntâlnim în Franţa”, a declarat primarul francez. Oaspeţii au adus omologilor din Măciuca daruri care să le vorbească despre zona lor, renumită pentru porţelanuri, dar şi pentru vinuri şi industria de utilaje agricole. Comuna Chevannes-Changy este o mică localitate din centrul Franţei, în departamentul Nièvre din regiunea Burgundia.

Raul Dumitrescu

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...