Grupul Ciech, acţionarul majoritar al Uzinelor Sodice Govora, prin firma Janikosoda, a anunţat intenţia realizării unui parteneriat strategic cu KI Chemisty, un grup privat polonez, în vederea fuzionării. Schimbarea acţionariatului va afecta şi USG-Ciech, parte a grupului din 2006. Până la definitivarea procesului şi noii structuri a companiei, USG se va concentra pe planurile de restructurare şi investiţii.
“Este esenţial să ne păstrăm cursul economii-investiţii ca să ne asigurăm că, după fuziune, deciziile vor putea fi luate în favoarea USG. Noul investitor este o firmă privată, exigentă în privinţa profitabilităţii şi a rezultatelor investiţiilor. Trebuie să continuăm restructurarea profundă începută cu un an în urmă. Abia am scăpat de momentul cel mai greu, am evitat falimentul”, spune Witold Urbanowski, Directorul General al USG.
În ultimul an, USG a trecut printr-o restructurare profundă, necesară pentru a reduce pierderile la zero, după ce, în perioada 2007-2013, compania a acumulat pierderi de aproape 100 de milioane de dolari.
USG a fost, de asemenea, nevoită să se apere în faţa instanţei faţă de solicitările financiare ale unor foşti angajaţi ai uzinei care pretindeau sume (3.600 de euro) în plus, faţă de salariile compensatorii deja primite la momentul concedierii. USG a câştigat un nou proces în această cauză, la Curtea de Apel Piteşti, la sfârşitul săptămânii trecute. Instanţa a confirmat, astfel că, USG-ul este corect şi îşi respectă partenerii comerciali şi sociali.
“Obiectivul meu este să apăr uzina, să o fac să rămână în funcţiune pe termen lung. Este în favoarea angajaţilor, a comunităţii şi a acţionarilor noştri. Ne concentrăm pe economie, pe restructurarea continuă şi pe finalizarea investiţiilor”, a spus directorul general.
Politicile de restructurare au recâştigat încrederea Consiliului Director al Ciech Group, care a aprobat investiţii pentru un nou calcinator.
Începând cu 15 iunie 2014, USG a planificat transportul noului calcinator şi al instalaţiilor necesare funcţionării acestuia. Transportul va porni de la producătorul din Germania şi va dura până pe data de 30 iulie; calcinatorul se va deplasa pe uscat şi pe Dunăre, până la Constanţa şi apoi la Govora. Realizarea acestei investiţii este vitală pentru supravieţuirea uzinei vâlcene, a cărei producţie trebuie să depăşească pragul critic pentru a putea continua să funcţioneze.
La acest moment, uzina vinde întreaga producţie de 450.000 de tone, dar nu reuşeşte să acopere toate costurile. Atingerea, în doi ani, a volumului de producţie de 500.000 de tone pe an este posibilă doar cu un nou calcinator, un filtru nou şi alte aparate, o investiţie totală de aproape 10 milioane de euro.
USG Ciech a planificat instalarea calcinatorului pentru trimestrul patru al anului 2014. Rezultatele acestui proiect se vor regăsi în cifrele anului 2016, când este estimată funcţionarea la întreaga capacitate.
“Soarta USG este încă într-un echilibru fragil, atât timp cât nu vom atinge producţia de 500.000 de tone. În plus, schimbările la nivelul acţionariatului ne impun încă o şi mai mare concentrare pe eficienţă pentru a avea o şansă pe termen lung. Orice resursă şi economie pe care o facem, trebuie să o alocăm executării investiţiei, altfel vom aluneca din nou în datorii şi ne întoarcem de unde am plecat”, conchide Urbanowski.
Actualitate
02.06.2014
USG se pregăteşte de schimbarea acţionariatului
Fuziunea Ciech Group cu KI Chemistry impune concentrarea pe eficienţă

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)
< înapoiînainte >