Compania Softronic din Craiova, producătorul primului tren electric fabricat în România, caută cumpărător pentru proiectul Hyperion, trenul de cinci milioane de euro fabricat în ultimii trei ani în oraşul din Oltenia. Trenul a fost împrumutat, cu titlu gratuit, la CFR Marfă, pentru 60 de zile, pe ruta Craiova – Bucureşti.
Softronic a finalizat în acest an construcţia trenului electric Hyperion, după ce a primit o finanţare de 4,3 mil. euro de la Garanti Bank. Trenul a fost împrumutat în prezent, cu titlu gratuit, la CFR Marfă, pentru 60 de zile, pe ruta Craiova – Bucureşti. „Sperăm ca CFR Călători să se convingă de faptul că acest tren este util pentru companie, mai ales că sunt foarte mici costurile de întreţinere, de trei ori mai reduse decât cele ale unui tren normal“, a spus la ZF Live Ionel Ghiţă, preşedintele companiei.
Rama electrică Hyperion poate fi construită în două variante de viteză maximă, de 160 de kilometri pe oră, respectiv 200 de kilometri pe oră, are podea joasă, două vagoane motoare şi două purtătoare, cu o capacitate de 180 de locuri pe scaune.
Garnitura nu va putea circula deocamdată decât pe rutele Bucureşti – Constanţa şi Bucureşti – Predeal – Braşov. „Nu îl putem pune să circule pe rutele unde viteza medie este de 40 km/h. În Europa de Est suntem unicul producător de trenuri electrice”, a spus Ionel Ghiţă, preşedintele Softronic.
„Varianta actuală, de 160 de kilometri pe oră, poate circula pe tronsonul Bucureşti - Constanţa sau pe tronsonul Bucureşti-Braşov, pentru că infrastructura permite pe aceste rute o viteză de 160 km/oră. Trenul poate circula însă şi pe alte rute unde viteza permisă este însă mai mică“, a explicat Ghiţă.
Trenul electric construit în Craiova poate atinge o viteză de 160 de kilometri pe oră şi are patru vagoane, însumând o capacitate de transport de peste 400 de pasageri.
Softronic vrea să realizeze ce-l de-al doilea tren electric din România, iar în acest moment se află în discuţii cu Raiffeisen Bank şi Intesa Sanpaolo Bank, costurile fiind de data aceasta mai mici: 3 milioane de euro.
Date practice despre trenul electric:
-nu se fumează în acest tren, nu este un spaţiu dedicat
-beneficiază de internet şi prize
-trenul este prevăzut cu Wi-Fi gratuit
-investiţia totală se ridică la aproximativ 5 milioane de euro
-trenul este vopsit în multe culori, din fabrică, pentru a scăpa de grafitti
-trenul este prevăzut cu senzori care monitorizează aerul din vagoane: cantitatea de dioxid de carbon emanată de pasageri, temperatura optimă şi umiditatea.