Administraţie

Ţânţarii „sug” banii râmnicenilor pe contracte făcute pe jumătate

Scaunul directorului societăţii Pieţe Prest se clatină după ce noua administraţie a descoperit multe nereguli

Control cu surprize la societatea subordonată Primăriei, SC Pieţe Prest SA. Actualul Executiv se plânge că au fost descoperite mai multe contracte atribuite cu încredinţare directă şi că verificările vor continua. Viceprimarul Râmnicului, Ion Matei, vorbeşte despre un contract pentru serviciul de dezinsecţie în Râmnicu Vâlcea în care s-ar fi emis facturi mai mari decât suprafaţa reală pe care s-a aplicat soluţia. Pentru stârpirea ţânţarilor, căpuşelor şi altor insecte care ne fac viaţa un iad pe timpul verii, municipalitatea a alocat anul acesta aproximativ 70 de mii de lei. Firma care a câştigat contractul cu Primăria Râmnicului - Renpress Serv are de tratat contra acestor insecte dăunătoare 200 de hectare de spaţiu verde, la preţul de 324 de lei pe hectar, fără TVA.

Viceprimarul Râmnicului, Ion Matei, a vorbit la începutul acestei săptămâni despre mai multe nereguli ce ar fi fost descoperite la societatea subordonată Primăriei, SC Pieţe Prest SA. Întrucât edilul Râmnicului a dispus efectuarea unui audit, verificările vor continua şi în următoarea perioadă. „M-am aplecat în primă fază asupra activităţii de la Pieţe Prest, unde am avut ca sarcină să mă ocup de dezinsecţia oraşului. Am încercat să pornesc această acţiune, documentându-mă asupra legalităţii, preţului şi a procedurilor de achiziţionare a acestui serviciu. După insistenţe şi negocieri, am constatat că serviciul era achiziţionat şi am avut parte de o primă surpriză: serviciul a fost contractat de o firmă din Vâlcea, SC Renpress Serv SRL, pentru o suprafaţă de 200 de hectare. În timp ce eu negociam dezinsecţia pentru 2.000 de hectare cu avionul, la suma de 648 de milioane lei vechi, ea se făcea cu suma de 666 de milioane pentru doar 200 de hectare. Surpriza a fost însă când la plată ne-a sosit o factură pentru serviciul prestat în valoare de 401 milioane lei. S-a facturat, chipurile, pentru sute de hectare, dar de fapt serviciul a fost efectuat doar pe 13 hectare”, a declarat viceprimarul Râmnicului. De asemenea, acesta a precizat că serviciul va fi îndeaproape urmărit, la fel ca şi activitatea Pieţe Prest, având în vedere că nu ar fi singurul contract acordat cu încredinţare directă. „Sunt foarte multe contracte încredinţate direct la valori limită. Aceste lucru este pentru oricine un semnal de alarmă. Noi suntem în perioada în care adunăm materiale pentru a şti exact ce urmărim în audit”, spune primarul Râmnicului, Emilian Frâncu.

După cinci ani, 70 de mii de lei pentru stârpirea ţânţarilor din parcuri

Reprezentanţii Primăriei Rm. Vâlcea au anunţat deja că prima etapă a stropirii în parcuri cu substanţe împotriva ţânţarilor s-a încheiat. Din câte se vede însă, soluţia şi-a făcut efectul până a venit ploaia, căci după precipitaţiile din iunie zonele cu verdeaţă din municipiu s-au umplut din nou de ţânţari care atacă în roiuri. „Acţiunea se desfăşoară în două etape. Prima s-a efectuat deja, iar cealaltă este în curs, vizate fiind acum ouăle acestor insecte. Substanţa folosită are efect împotriva muştelor, ţânţarilor, căpuşelor, puricilor, moliilor şi altor insecte dăunătoare. Contractul este în derulare. Sunt 200 de hecatre de spaţii verzi unde se va face dezinsecţie, preţul fiind de 324 de lei, fără TVA, pentru fiecare hectar”, a precizat Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Rm. Vâlcea. Lupta cu ţânţarii este destul de grea, căci în municipiu nu s-a mai făcut dezinsecţie din 2007. Contractul încheiat anul acesta vizează însă numai spaţiile verzi, sarcina de a scăpa de aceste insecte aciuate pe la subsolurile blocurilor pline cu apă murdară şi urât mirositoare revenind locatarilor. „Înainte, această acţiune se făcea dintr-un avion, dar anul acesta am renunţat să dăm cu substanţă din avion pentru că au existat mai multe plângeri din partea apicultorilor şi agricultorilor”, a mai precizat Daniel Ionescu. Conform legislaţiei în vigoare, administraţia locală ar fi trebuit să anunţe public intenţia de a începe această acţiune, pentru a le da posibilitatea apicultorilor şi proprietarilor de animale să se ferească de aceste zone, însă nimeni nu a văzut niciun anunţ de acest gen şi, cum nimeni nu a văzut niciun angajat de la firma de dezinsecţie prin parcuri sau printre blocuri, mulţi se întreabă dacă tratamentul a fost cu adevărat făcut.

Invazie de insecte la ştrandul din Râmnicu Vâlcea

Sute de turişti s-au trezit duminică după amiază că nu mai pot sta la plajă din cauza insectelor care pur şi simplu au pus stăpânire pe ştrandul din Ostroveni-Râmnicu Vâlcea.

Sute de turişti s-au trezit duminică după amiază că nu mai pot sta la plajă din cauza insectelor care pur şi simplu au pus stăpânire pe ştrandul din Ostroveni-Râmnicu Vâlcea. Cei mai multi turişti, veniţi fie din Argeş, Olt sau Dolj, au spus că, deşi vin aici de foarte mulţi ani, niciodată nu au văzut aşa ceva. Reprezentanţii Primăriei Râmnicu Vâlcea susţin că anul acesta s-a efectuat o dezinsecţie, însă recunosc că nu sunt atât de siguri de eficienţa soluţiei folosite. „Acum eu nu ştiu cât de eficientă este soluţia împotriva insectelor. În zona ştrandului este posibil ca apariţia lor să fie influenţată şi de lacul din apropiere şi din cauza temperaturilor foarte ridicate”, a declarat Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicului. O parte din turişti au preferat să plece din cauza disconfortului creat de insecte. Între timp, zonele verzi din faţa blocurilor s-au umplut de purici, căpuşe şi ţânţari care le dau mari bătăi de cap „blocatarilor”, care vor să scape de căldura din case, dar se aleg cu gâlme de la pişcăturile de ţânţari, purici sau căpuşe. Pe lângă disconfortul intens provocat de mâncărime, pişcătura de ţânţar poate duce şi la apariţia unor probleme grave de sănătate. Ca şi căpuşele, ţânţarii pot transmite boala Lyme. De asemenea, ţânţarii pot transmite parazitul Plasmodium, care dă malarie, virusul West Nile sau virusul febrei galbene. La copii, înţepătura de ţânţar poate da o alterare a stării de sănătate cu febră şi frisoane. În plus, ciupiturile de ţânţar pot fi periculoase chiar şi atunci când ne scărpinăm. Sfatul medicilor este ca persoanele care au fost ciupite de un ţânţar să pună comprese reci pe pişcătură care diminuează senzaţia de mâncărime şi în plus le scapă de riscul apariţiei unei infecţii datorate lezării pielii prin scărpinare. Pentru a se evita muşcăturile de ţânţari cel mai bine este să evitaţi parcurile şi bălţile unde se poate pescui. Locurile unde sunt cei mai mulţi ţânţari. Dacă totuşi ieşiţi în parc seara, recomandarea medicilor este să purtaţi pantaloni lungi şi cămăşi cu mânecă lungă. Nu ezitaţi să folosiţi creme speciale pentru corp care au rolul să alunge aceste insecte, iar pentru a nu avea ţânţari în casă se recomandă îndepărtarea recipientelor cu apă stătută, întrucât acolo îşi depun ţânţarii ouăle.

Rozin Ceauşescu: „Nu suntem autorizaţi să încheiem contracte pentru acest serviciu”

Deşi noua administraţie susţine că a descoperit multe nereguli la Pieţe Prest, directorul societăţii, Rozin Ceauşescu, rămâne deocamdată pe poziţie, deşi schimbarea sa este inevitabilă. Frâncu a declarat că în această lună se vor modifica toate consiliile de administraţie de la principalele instituţii din subordinea Primăriei, după care se va lua o decizie în ceea ce îl priveşte pe Ceauşescu. Pe de altă parte, directorul Pieţe Prest susţine că deocamdată nu s-a efectuat niciun control şi că nu ar avea niciun motiv să se teamă că ar ieşi la suprafaţă vreo ilegalitate. În ceea ce priveşte presupusele contracte încredinţate direct, Ceauşescu menţionează că actuala conducere a Primăriei este într-o gravă eroare. „Noi nu avem contract pentru acest serviciu cu nicio firmă, din cauză că nu avem autorizaţie de la ANRSC. Dacă nu suntem autorizaţi, nu avem cum să ne ocupăm. Primăria nu poate nici ea să încheie contracte direct decât printr-o societate autorizată de ANRSC. Nu avem contracte încredinţate direct şi totul este legal la societate. Nu mă tem de niciun control. Ne-am gândit la un moment dat să ne ocupăm de acest serviciu, am depus documentaţia, însă ANRSC a respins-o. Este o gravă eroare”, se apără Rozin Ceauşescu. În ceea ce priveşte schimbarea sa din funcţie, Ceauşescu spune că se aşteaptă să fie destituit pe criterii politice evident, însă precizează că nu se va agăţa de funcţie. „Nu este nicio problemă dacă voi fi schimbat, se întâmplă din cauza coloraturii politice şi nu mă stresez. Asta se va întâmpla cu siguranţă. Nu mă voi agăţa de funcţie pentru că nu am ajuns director de pe scaunul de şofer. Am urmat toţi paşii în cariera mea şi nu mă tem că nu m-aş descurca”, conchide Ceauşescu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...