Administraţie

Matei şi Rădulescu se acuză reciproc de afaceri ilegale cu Primăria Râmnicu Vâlcea

Concluziile raportului de audit extern publicate de Săptămâna în Oltenia au deschis sezonul acuzaţiilor reciproce de ilegalităţi dintre pesedist şi pedelist

Abia în a patra săptămână de când publică Săptămâna în Oltenia concluziile raportului de audit extern întocmit la Primăria Râmnicu Vâlcea de VB Expert Management au apărut şi reacţii publice din partea fostului primar Romeo Rădulescu (PDL, actualmente deputat) şi actualului viceprimar cu atribuţii de primar, Ion Gigi Matei (PSD). Democrat – liberalul a sesizat că acuzaţiile neinfirmate pot reprezenta o armă electorală împotriva candidaturii sale la apropiatele alegeri parţiale pentru funcţia de primar şi a ieşit la atac, demontând, verbal cel puţin, punct cu punct auditul. Romeo Rădulescu îşi acuză adversarul politic de comandarea unui raport neprofesionist, cu date mistificate şi îl ameninţă voalat pe Matei cu sesizarea DNA pe tema unor afaceri pe care fosta firmă a acestuia le-ar fi făcut în mod nelegal pe seama bugetului municipalităţii. Social-democratul contraatacă cu alte acuze la adresa pedelistului, pe care susţine că le va proba în curând.

“Matei încheie pe bandă rulantă contracte de achiziţii de 14.999 euro”

Primar în perioada 2010 – 2012 (viceprimar în perioada 2004 - 2010), Romeo Rădulescu susţine că raportul VB Expert Management este eronat când acuză fosta administraţie că a atribuit direct contracte de achiziţii publice în locul licitaţiilor publice deschise, indicând Sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) ca sursă de verificare a faptului că anunţurile de licitaţii ar fi fost postate regulamentar şi legal. Deputatul îl acuză pe Matei că ar încheia, în numele municipalităţii, contracte la limita legală a atribuirii directe şi că ar fi furnizat beton şi produse din beton, prin firma proprie, societăţilor ce execută lucrări pe domeniul public. Un exemplu aluziv a făcut referire la ţigla furnizată pentru blocurile ANL, altul direct al livrării betonului necesar staţiei de epurare a APAVIL, în valoare de 1 milion de euro, dar şi cel necesar lucrării de la Zoo, incriminate în raportul de audit. “Conducerea primăriei este iresponsabilă şi incompetentă şi plăteşte nişte studii pe care nici măcar nu şi-a dat interesul să le citească. Este un raport de audit extern pe care USL în 2012 a promis că-l va face şi va scoate la iveală toate neregulile din perioada mea în primărie. Am înţeles că a costat 15.000 de euro, şi are numai 16 pagini. Aceste pagini putea să le scrie oricine, dar să scrie asemenea prostii într-un raport de audit al unui expert autorizat, a întrecut măsura. Apare acolo că aş fi acordat contracte prin atribuire directă de peste 2 miliarde de lei, dar se puteau uita pe SEAP şi vedeau lucrările scoase la licitaţii. Din ce bani au plătit acest audit? DNA ar putea verifica, însă, la actuala conducere a primăriei, cum de toate contractele atribuite sunt în valoare de 14.999 de euro, adică sub pragul de 15.000, cât se cere pentru licitaţii. Nu este târziu să se facă lumină şi pe unde toarnă beton firma domnului primar interimar”, a declarat în conferinţa de presă de vineri, 16 mai, deputatul Romeo Rădulescu.

Marcajele rutiere, achiziţionate pe bază de contract - cadru

Potrivit afirmaţiilor deputatului Romeo Rădulescu, contractele de achiziţii ale primăriei cu firmele Conexpert SRL, SC Anduna Servimob SRL şi Amfiboswin SRL s-au semnat în urma organizării de licitaţii publice deschise şi nu prin atribuire pe bază de cerere de ofertă, aşa cum apare în raportul de audit. “S-a raportat că firma Conexpert a beneficiat de o atribuire directă de 2 miliarde de lei vechi. Nici măcar nu au fost curioşi să se uite în SEAP, să afle că această licitaţie publică deschisă a avut invitaţia de participare numărul 291.824 din 28.04.2011. Raportul de atribuire a fost cu numărul 134.384 din 06.06.2011. La fel, se menţionează acele marcaje rutiere, făcute cu Anduna Servimob. În acest caz a fost licitaţie publică deschisă pe un contract-cadru de 4 ani. Anunţul de participare a avut numărul 306.161 din 19.07.2011, iar anunţul de atribuire este cu numărul 143.585 din 11.10.2011, nu a fost vorba nicidecum de atribuiri directe şi eludarea OUG 34. Cineva se trezeşte să spună că agregatele concasate în valoare de 1,67 milioane de lei au fost date prin atribuire directă către Amfiboswin SRL. Şi aici a fost organizată o licitaţie deschisă, anunţ de participare 119.435 din 25.04. 2011 şi anunţ de atribuire 110.777 din 8.07.2011”, susţine fostul edil-şef râmnicean. Ce nu spune parlamentarul este faptul că metoda contractului cadru implică, în general, împărţirea acestuia în contracte subsecvente care, uneori, pot depăşi cadrul legal în cazul sumei totale atribuite. E drept, nici raportul de audit nu detaliază acest amănunt şi nu evidenţiază eventualele nereguli constatate, ci doar le menţionează superficial.

“Consilierul municipal Matei a furnizat beton pentru lucrarea de la Zoo!”

Rădulescu a răspuns şi unei acuze recente la adresa sa, potrivit căreia ar fi livrat, prin SC Concept Invest SRL, firmă al cărei acţionar a fost, ţiglă pentru Colegiul Naţional Alexandru Lahovari. “Se mai spune (în raportul de audit – n.r.) că la Zoo au fost lucrări în valoare de 277.243 de lei prin metoda atribuirii fără negociere, fără anunţ de participare. La Zoo anunţul de participare este 73.984 din 23.03.2009, iar atribuirea este 79516 din 9.03.2010. Întrebaţi-l, vă rog, pe domnul Matei, dacă este străin de betonul furnizat la această lucrare! La fel se discută de lucrarea cu Concefa, unde au scris Concepa. Au spus că s-a atribuit fără licitaţie, dar există anunţul de participare 110.597 din 01.11.2010 şi anunţul de atribuire din 16.02.2011, toate se găsesc pe SEAP. Eu nu mai fac parte din această societate (Concept Invest SRL – n.r.) de 10 ani, lucru care, de asemenea, putea fi verificat la Oficiul Registrului Comerţului. N-am livrat ţiglă pe firma mea, cum a livrat dumnealui ţiglă la blocurile ANL, din Ostroveni, n-am livrat betoane de 1 milion de euro pentru Apavil, şi mai livrează şi în acest moment, n-am livrat betoane la Grădina Zoologică. Ca să nu mai spun că factura prezentată de Matei presei este datată în decembrie 2013, adică după ce nu am mai fost primar”, a mai spus Romeo Rădulescu.

Matei: “Gardul e facturat pe firma lui Rădulescu!”

Surprins de jurnalişti la primărie, cu prilejul unui eveniment al pensionarilor, viceprimarul cu atribuţii de primar Ion Gigi Matei s-a văzut nevoit să răspundă curiozităţii jurnaliştilor. La rândul său, l-a invitat voalat pe fostul edil-şef să se teamă de interesul procurorilor DNA cu privire la mai multe contracte de achiziţii publice încheiate de primărie până în 2012. “Parcul Zăvoi şi multe alte contracte date pe miliarde bune unor firme de casă ale lui Rădulescu ar putea fi lămurite de instituţiile competente ale statului. Eu nu aş împărţi fluturaşi prin oraş în locul domnului Rădulescu, ci aş tăcea din gură pentru a nu stârni mai mult interesul crescut al celor de la DNA. Cu Grădina Zoologică am crezut că am lămurit-o, dar văd că domnul Rădulescu o tot rostogoleşte. Am livrat beton acum 3-4 ani, când nu aveam nicio oprelişte legală. Trebuie să-i spun că gardul şi porţile sunt facturate pe firma dumnealui!”

În loc de concluzie

Cei doi demnitari locali evită, în continuare, din răsputeri să lămurească anumite aspecte elementare în ochii opiniei publice. Ion Gigi Matei, spre exemplu, nu spune de ce nu a adus raportul de audit la cunoştinţa organelor de control, dacă documentul este considerat corect întocmit. De cealaltă parte, cu toate dezvăluirile făcute, nici Romeo Rădulescu nu-i convinge pe râmniceni, din moment ce nu a înştiinţat procurorii de eventualele încălcări ale legii pe care le pune în cârca lui Matei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...