Actualitate

Oltenia aşteaptă viitura de pe Dunăre

Hidrologii avertizează că debitul fluviului va atinge 13.500 mc/s, iar meteorologii susţin că e posibil să reînceapă şi ploile

Sudul României nu are timp să respire după recentele inundaţii. Ploile torenţiale, fără precedent în ultimii 120 de ani, care au căzut şi în ţările vecine României din bazinul hidrografic al Dunării (în special râul Sava din Serbia şi Bosnia - Herţegovina) au determinat specialiştii hidrologi să emită o avertizare cod portocaliu de inundaţii pentru judeţele dunărene. Până în 26 mai cel puţin, patru dintre acestea, cele din aval de Hidrocentrala de la Porţile de Fier - Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, se vor afla în prima linie a confruntării cu viitura de pe Dunăre, care va traversa ţara noastră în decursul a câteva săptămâni.

Liviu Dragnea coordonează acţiunile de la Craiova

Reuniţi la Guvern duminică, membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă au susţinut că sunt pregătiţi cu toate măsurile şi echipamentele necesare pentru a interveni. Vicepremierul Liviu Dragnea se deplasează la Craiova, în aceste zile, pentru a supraveghea personal digurile de protecţie şi a coordona intervenţiile instituţiilor abilitate. Problema este că, pentru a treia săptămână consecutiv, în ciuda încălzirii vremii, de joi e posibil să reînceapă ploile, conform previziunilor meteorologilor.
Potrivit hidrologilor, debitul maxim al Dunării este prognozat să ajungă la 13.500 de metri cubi pe secundă (dublu decât normal) în zilele de luni, marţi, miercuri şi joi, lucru care înseamnă că digurile de apărare nu ar fi depăşite. “Deocamdată nu se pune problema să evacuăm locuinţe sau localităţi. Suntem pregătiţi cu peste un milion de saci de nisip, cu toate forţele şi mijloacele necesare”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea. El a adăugat că şi judeţele limitrofe celor prin care trece Dunărea vor fi pregătite, în caz de necesitate.

Râurile interioare, menţinute sub observaţie

Potrivit măsurătorilor hidro, la Calafat, Bechet, Corabia şi Turnu Măgurele, nivelul Dunării a depăşit deja cota de inundaţii. În avertizările hidrologilor sunt menţionate, în continuare, şi alte bazine hidrografice ce vor trebui menţinute sub atenţie: Bârzava, Jiu, afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Bârlad, Jijia, Başeu, Prut. Fenomenele vizate sunt creşterile de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE şi de INUNDAŢIE, scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

Bilanţ după ploi: 255 de persoane izolate în Vâlcea

"Deocamdată nu se pune problema să evacuăm locuinţe sau localităţi. Suntem pregătiţi cu peste un milion de saci de nisip, cu toate forţele şi mijloacele necesare" - vicepremier Liviu Dragnea.

Bilanţul ultimei săptămâni de ploi este dezastruos. 49 de localităţi din Vâlcea au fost afectate de precipitaţiile abundente de la sfârşitul săptămânii trecute: Bujoreni, Băbeni, Bălceşti, Berbeşti, Budeşti, Călimăneşti, Copăceni, Costeşti, Creţeni, Dăeşti, Drăgăşani, Dănicei, Drăgoeşti, Fârtăţeşti, Frânceşti, Galicea, Horezu, Ioneşti, Laloşu, Lădeşti, Lungeşti, Mateeşti, Mihăeşti, Mitrofani, Muereasca, Nicolae Bălcescu, Olanu, Orleşti, Oteşani, Păuşeşti, Păuşeşti Măglaşi, Popeşti, Prundeni, Râmnicu Vâlcea, Runcu, Sălătrucel, Scundu, Stoeneşti, Stroeşti, Suteşti, Şirineasa, Stoileşti, Ştefăneşti, Şuşani, Vaideeni, Valea Mare, Vlădeşti, Voiceşti, Voineasa.
255 de persoane au rămas izolate în 4 localităţi din judeţ, dintre care 150 de persoane în satul Dosu Râului din comuna Nicolae Bălcescu, 50 de persoane din satul Amzuleşti – oraş Berbeşti, 45 de persoane în satul Găgeni din comuna Lădeşti şi 20 de persoane în satul Cioboţi din comuna Olanu.
La nivelul judeţului au fost inundate 170 de gospodării, 7 locuinţe, 68 de beciuri, 248 de anexe gospodăreşti şi terenuri în suprafaţă de 1.593 ha.
Au fost afectate 19 poduri şi podeţe, 16 drumuri judeţene, 5 drumuri comunale, 1 drum de interes local, 1 cale ferată şi 2 reţele electrice.

Sute de gospodării şi un drum judeţean, afectate în Dolj

Pentru a doua săptămână la rând, judeţul Dolj a fost lovit în plin de inundaţii, în ciuda mobilizării autorităţilor. Căderile de precipitaţii pe arii extinse au afectat 8 străzi din Craiova, o stradă din Bechet, sute de gospodării din comunele Pieleşti, Teslui şi Mischii. Din cauza inundării carosabilului, a fost deviată circulaţia pe DJ 641 Mischii-Caracal. SGA Dolj a acţionat cu formaţii, materiale şi mijloace de intervenţie pe cursurile de apă din judeţ, în punctele critice din localitatea Carpen, sat Cleanov – pârâul Desnăţui şi localitatea Drăgoteşti, sat Viişoara – pârâul Teslui.
Sunt pregătite în continuare echipe pentru monitorizarea cursurilor de apă şi a lucrărilor hidrotehnice din judetul Dolj, cât şi echipe pentru pregătirea a peste 1200 saci cu nisip folosiţi pentru eventuale intervenţii

Sat izolat şi drum blocat, în Gorj

Nici Gorjul nu a scăpat prea ieftin după ploile torenţiale de săptămâna trecută. Sute de hectare de terenuri au fost inundate, un drum judeţean a fost închis traficului şi un sat din comuna Samarineşti a fost izolat după ce un pod a fost blocat de copaci. După câteva ore, copacii ce obturau curgerea apei au fost îndepărtaţi de pompierii militari din cadrul Detaşamentului din Motru, sprijiniţi de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Samarineşti şi un utilaj greu de la CEO – Cariera Roşiuţa. Drumul Judeţean 663 din satul Barza, comuna Dăneşti, a fost închis temporar în zona podului de peste pârâul Şasa, din cauza nivelului apei, care trecea peste covorul asfaltic cu 30 cm, pe o lungime de 30 de metri.
Şi râul Vedea, pe sectorul din judeţul Olt, a fost sub avertizare cod roşu, efectul ploilor abundente constând în sute de hectare şi gospodării inundate.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...