Săptămâna trecută, Tribunalul Vâlcea a înregistrat cererea administratorilor judiciari ai SC Oltchim privind atragerea răspunderii în solidar a fostului director general, Constantin Roibu, pentru decizii eronate de management, spolierea companiei şi investiţii ineficiente.
Vânzare la preţ simbolic, pentru obligaţii de mediu de 250 milioane
Oltchim este în proces de privatizare, având termenul limită 6 iunie, prelungit de mai multe ori de la intrarea în insolvenţă. Statul vrea să vândă la pachet Oltchim şi rafinăria Arpechim, după ce aceasta va preluată de la Petrom. Suma la care ar urma să fie vândută societatea este una simbolică, pentru cele două părţi importantă fiind preluarea obligaţiilor de mediu, ce se ridică la circa 250 de milioane de euro, de către cumpărător. Şi Petrom, şi statul vor să scape de aceste investiţii obligatorii.
La începutul lunii, Ministerul Economiei şi Petrom s-ar fi înţeles pe transferul rafinăriei Arpechim Piteşti la stat, pe o sumă simbolică, iar Ordonanţa de Urgenţă ce ar legifera înţelegerea ar trebui să apară în aceste zile. Potrivit unor surse din minister, “Arpechim va trece la stat «as it is» şi tot aşa va fi vândută viitorului cumpărător al Oltchim. Trece cu activ şi cu pasiv. Iar contractul pentru cumpărarea Oltchim va fi semnat concomitent cu contractul de vânzare al Arpechim”.
Numele cele mai vehiculate de investitori interesaţi de Oltchim – Arpechim sunt fondul de investiţii românesc SIF Transilvania şi consorţiul chinezesc Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum. Aceştia nu au participat la licitaţia din urmă cu două săptămâni, ci au solicitat amânarea termenului de privatizare a combinatului, tocmai pentru includerea rafinăriei Arpechim în schema privatizării.
24 disponibilizaţi au anunţat greva foamei
Săptămâna trecută, câteva zile la rând, în faţa Prefecturii Vâlcea şi a Consiliului Judeţean Vâlcea, au protestat paşnic câteva zeci de disponibilizaţi de la Oltchim. Luni, 19 mai, 24 dintre ei au anunţat că intră în greva foamei pentru că nu au primit nici până acum, la mai bine de un an de la disponibilizări, salariile compensatorii promise. Protestatarii şi-au afişat public decizia prin pancarte agăţate de gât. Susţin că nimeni nu-i bagă în seamă şi că aproximativ 1.000 de disponibilizaţi de la Oltchim au primit doar ajutorul de şomaj. Protestatarii se mai plâng că prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu, refuză constant să le asculte păsurile şi nimeni nu le spune când vor primi şi salariile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă. De partea cealaltă, sindicaliştii sunt bănuiţi că ar fi manipulaţi politic în favoarea PDL, formaţiune al cărei vicepreşedinte judeţean este Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim. Nu lipsesc nici comentariile legate de intenţiile sindicaliştilor de a abate atenţia inclusiv de la atragerea răspunderii lui Constantin Roibu împreună cu foştii subalterni din conducerea SC Oltchim SA, solicitată de administratorii judiciari ai societăţii.
"Este de notorietate faptul că eu nu am fost de acord cu soluţia declarării insolvenţei. Cei care coordonează procesul de privatizare au ajuns exact la concluzia pe care am susţinut-o şi eu, Oltchim şi rafinăria Arpechim la pachet" - Constantin Roibu, fost director general al Oltchim SA.
“Folosirea bunurilor societăţii în interes propriu sau în interesul altei persoane”
Rominsolv şi BDO Business Restructuring, consorţiul administratorilor judiciari Oltchim, a înaintat miercuri, 14 mai, Tribunalului Vâlcea acţiunea în răspundere asupra fostului preşedinte - director al combinatului, Constantin Roibu, şi a subordonaţilor săi, Vasile Mandica, fost director economic, Veronica Preoteasa, fost director comercial, Nicolae Olaru, fost director comercial şi Daniel Mihăescu, fost director Divizia Petrochimică Piteşti.
Administratorii s-au acoperit, în prealabil, pentru decizia de a cere răspunderea lui Roibu şi a foştilor săi subordonaţi, prin aprobarea acesteia în Adunarea Creditorilor Oltchim.
În Raportul asupra Insolvenţei şi în raportul Curţii de Conturi, ambele din 2013, fosta conducere a Oltchim a fost acuzată de “folosirea bunurilor societăţii în interes propriu sau în interesul altei persoane [...], dispunerea, în interes personal, a continuării activităţii care duce la încetarea de plăţi, folosirea mijloacelor ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi”.
Administratorii solicită fostei conduceri a Oltchim SA să suporte pagube de 500 de milioane de euro!
Roibu: “Adevăratele motive ale insolvenţei au fost muşamalizate”
Constantin Roibu a fost director al Oltchim din 1991 şi până în 2012, perioadă în care combinatul a acumulat datorii de 700 de milioane de euro şi ajunsese, în perioada 2009-2012, să facă pierderi anuale de 100 de milioane de euro. Cei mai mari creditori ai Oltchim, cu creanţe garantate, sunt AVAS, băncile şi Electrica Furnizare.
Constantin Roibu susţine că nu se consideră vinovat de insolvenţa Oltchim. “Cred că este de notorietate faptul că eu nu am fost de acord cu soluţia declarării insolvenţei. Punctul meu de vedere este depus în scris la judecătorul sindic. Adevăratele motive ale insolvenţei au fost muşamalizate. La momentul oportun, voi spune mai multe, aşa cum am mai făcut-o deja de câteva ori. Drept dovadă, cei care coordonează procesul de privatizare au ajuns exact la concluzia pe care am susţinut-o şi eu, cu Oltchim şi rafinăria Arpechim la pachet”, a declarat Constantin Roibu.