Administraţie

Dispute în noul Consiliu Local din Râmnicu Vâlcea

Creşterea preţului la căldură, mărul discordiei între aleşii locali

Scandal în Consiliul Local Râmnicu Vâlcea. Nici nu s-a constituit bine noul Consiliu, că aleşii municipali au şi început disputele. Mărul discordiei îl reprezintă mărirea preţului la agentul termic.

Aleşii municipali s-au reunit săptămâna trecută în prima şedinţă extraordinară pentru a dezbate proiectul de hotărâre privind aprobarea preţului pentru serviciul public de producere, transport şi distribuţie a agentului termic pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, precum şi a preţului de facturare către populaţie începând cu data de 1 iulie 2012. Preţul de producere, transport şi distribuţie a agentului termic către populaţie creşte astfel de la 219,35 lei la 233,95 lei/Gcal, inclusiv TVA, conform Deciziei ANRE, iar preţul local al energiei termice facturate populaţiei este de 160,83 lei/Gcal, inclusiv TVA, faţă de 150 de lei cât era în prezent. De asemenea, proiectul de hotărâre prevedea ca diferenţa dintre preţul de producere, transport şi distribuţie a agentului şi preţul de facturare a energiei termice către populaţie, în cuantum de 73,12 lei, din bugetul local să fie suportat de către Primăria Râmnicului.

Actuala administraţie acuză: proiect amânat din motive electorale

"Decizia de a majora preţul la agentul termic a fost luată încă de la începutul anului, dar acţiunea a fost amânată din motive pur electorale de către vechea administraţie."", Emilian Frâncu,primar Rm. Vâlcea

Consilierii nu au putut însă să se limiteze doar la discuţii pe marginea proiectului de hotărâre, aşa că şedinţa s-a transformat într-un adevărat câmp de bătălie politică. Actualul primar, Emilian Frâncu a declarat că decizia de a majora preţul la agentul termic a fost luată încă de la începutul anului, dar acţiunea a fost amânată din motive pur electorale de către vechea administraţie.
„Vreau să vă spun că acest material de pe ordinea de zi îl avem oarecum într-o întârziere. Conform planului de stabilire a tarifelor gigacaloriei stabilit prin Hotărârea 366 din decembrie 2011, acest material era obligatoriu, dar acest lucru a fost amânat, aducându-ne la un moment dat în situaţia de a pierde 10 la sută din valoarea proiectului de 74 de milioane de euro. Ceva am pierdut, pentru că nu am mai putut să beneficiem de prefinanţare. Proiectul se desfăşoară destul de greoi, deoarece prin pierderea fondurilor de prefinanţare trebuie să găsim resurse financiare să plătim etapele care sunt impuse de proiect. Este o formalitate, s-a amânat şi nu vreau să mai reluăm istoria. Acest lucru are nişte efecte asupra populaţiei, sunt recunoscute. Acest demers trebuia făcut mai devreme”, a spus viceprimarul Ion Matei.

Rădulescu: „Ar trebui făcute noi demersuri pentru decalarea majorării tarifelor până la 1 ianuarie 2013”

Fostul primar al Râmnicului, Romeo Rădulescu, a intrat deja în conflict cu actuala administraţie, precizând că amânarea creşterii preţului la gigacalorie a avut loc pentru ca populaţia să nu plătească mai mult la căldură în iarna trecută. Consilierul PDL, Romeo Rădulescu, a trecut în opoziţie, aşa cum a promis iniţial şi a menţionat ulterior că de fapt amânarea de majorare pe care a făcut-o a fost solicitată chiar de către Consiliul Judeţean, pe motiv electoral. Tot el a cerut o nouă amânare a majorării tarifelor până în 2013.
„Dacă tot este să vorbim de campania electorală, vreau să vă spun că în luna aprilie am primit o adresă de la Consiliul Judeţean, care ne ruga să nu introducem pe ordinea de zi acest material şi el să rămână pentru luna iunie. Este înregistrată la Direcţia Patrimoniu. Dar nu asta este ideea. Preţul se poate majora, însă, având în vedere că puterea de cumpărare a scăzut, trebuie făcute demersuri la Ministerul Mediului de amânare. Prefinanţarea oricum s-a pierdut, dar putem să amânăm această majorare până pe 1 ianuarie. De ce să nu încercăm? Dacă vă aduceţi aminte, majorarea tarifului trebuia făcută cu 1 aprilie. În urma discuţiilor de la vremea respectivă, am fost la Ministerul Mediului şi am reuşit să decalez termenul de la 1 aprilie, la 1 iulie. Eu consider că ar trebui făcute noi demersuri pentru decalarea majorării tarifelor până la 1 ianuarie 2013. În primul rând, carburantul s-a scumpit, în al doilea rând, leul s-a devalorizat, puterea de cumpărare a scăzut şi cred că merită să încercăm încă o decalare. Nu văd de ce omul să plătească la un apartament cu 2-3 camere aproximativ 50 de lei pe lună în plus, în condiţiile în care putem să mai încercăm şi să o introducem pe ordinea de zi la sfârşitul lunii viitoare”, a precizat Romeo Rădulescu. Proiectul de hotărâre a trecut într-un final, chiar dacă aleşii PDL au votat împotrivă, iar cei ai PP-DD s-au abţinut de la vot.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...