Sub Lupă

Jaf la Ocnele Mari cu participarea primarului Iordache

Lucrările de reparaţii la Tabăra Ocniţa, Casa de Cultură şi la iluminatul public din localitate au devalizat bugetul local pe anii 2010-2011

Primarul oraşului vâlcean Ocnele Mari, Petre Iordache, a reuşit să obţină un nou mandat în fruntea instituţiei după ce a dat iama în bugetul local după doar doi ani de mandat derulat între 2008-2012. Astfel, raportul Curţii de Conturi pe 2010 descrie operaţiunile de jaf instituţionalizat derulate de alesul ocnenilor pe numai trei obiective de investiţii. În ciuda faptului că inspectorii Curţii de Conturi nu au reuşit nici până în prezent să dimensioneze „vortexul” bugetar creat de primarul Iordache şi de firmele absorbante de fonduri publice, edilul-şef recunoaşte că a continuat operaţiunile şi în anii următori. Declaraţia primarului din Ocnele Mari şi raportul Curţii de Conturi reprezintă o lecţie despre cum să îţi faci de cap ignorând prevederile legii achiziţiilor publice şi cum poţi plăti tarife orare foarte mari, respectiv 94 lei pentru turnarea unui metru cub de beton sau 27 lei pentru confecţionarea unui metru pătrat de cofraj.

„Nu eu am făcut greşeli, cei de la Conversmin au greşit mai rău!”

Pe principiul „se poate şi mai rău decât am făcut eu”, Petre Iordache se ascunde sub umbrela neregulilor găsite de aceeaşi instituţie de control la Conversmin SA pe lucrările efectuate după prăbuşirea câmpurilor de sonde din localitate. „Aaaa, nu are cum să fie vorba despre mine. Cei de la Conversmin au avut probleme mari în anii aceia. Spuneţi că este vizată Primăria Ocnele Mari? Este posibil şi asta. Cred că am şi remediat problemele. Da, am făcut nişte lucrări la Casa de Cultură, la Tabăra de la Ocniţa şi pe iluminat public. Acum, dacă stau bine să mă gândesc, parcă pe iluminat public am avut ceva probleme. Noi stabilisem, împreună cu cel care a preluat lucrarea să facem totul în doi ani. Era o sumă mai consistentă, cred că peste 20.000 euro.În primul an am achiziţionat lămpile de iluminat. Am lucrat cu firme serioase, dom’le, de la noi din localitate”, explică doctprimarul Iordache. Firmele serioase la care face referire alesul din Ocne sunt Valoris SRL, pentru lucrările electrice şi iluminat public şi, tot conform declaraţiei lui Petre Iordache... „firma lu’ unu’ Mustăţea de la noi. De unde să ştiu eu acu’ cum se mai numeşte firma lui. Firma lui Mustăţea, asta e!”.

După zeci de mii de euro risipite pe obiectivul de investiţii Tabăra Ocniţa, primarul Iordache aşteaptă şi acum pe cineva care să „aprindă becul” în tabără.

Instituţia „muncă în zadar”

După zeci de mii de euro risipite pe obiectivul de investiţii Tabăra Ocniţa, primarul Iordache aşteaptă şi acum pe cineva care să „aprindă becul” în tabără. „Aaa, tabăra nu este ocupată. Nu am dat-o în funcţiune. Noi am amenajat-o pentru a o concesiona. Am făcut deja două proceduri, dar nu vine nici dracu’! Mai încercăm o dată luna asta, dar nu ştiu ce o să facem. Drumul de acces în tabără a fost redus cu patru metri şi cred că de aceea nu se înghesuie nimeni”, explică alesul din Ocnele Mari. În condiţiile acestea, investiţia făcută de Primărie în tabăra de la Ocniţa pare una de genul „muncă în zadar” întâlnită îndeosebi în perioada Epocii de Aur. Nu doar în zadar pare să fi fost munca depusă pentru renovarea taberei, ci şi foarte costisitoare, aşa cum reiese din raportul Curţii de Conturi ataşat în continuare.
1) Nerespectarea prevederilor legale privind efectuarea achiziţiilor publice de bunuri, lucrări şi servicii, pentru cea mai mare parte a achiziţiilor publice efectuate în anul 2010 nefiind identificate:
• documentaţii tehnico economice, antemăsurători sau estimări ale achiziţiei publice, exemplificând acest aspect atât cu lucrările de reparaţii curente efectuate la Tabăra Ocniţa, cât şi cu lucrările de iluminat stradal;
• documente din care să rezulte un studiu al pieţei, sau existenţa unei documentaţii de elaborare şi prezentare a ofertei ori de selecţie a ofertelor;
• pentru lucrările menţionate mai sus, nu a fost identificată efectuarea niciunei proceduri de achiziţie publică pentru lucrările respective, valoarea fără TVA a lucrărilor depăşind suma de 15.000 de euro;
• nu a fost identificat niciun contract de execuţie încheiat între entitate şi societăţile care au efectuat lucrările menţionate mai sus;
• neîntocmirea dosarului achiziţiei publice.
2) Deficienţe privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor privind lucrările de reparaţii curente la Tabăra Ocniţa şi Casa de Cultură, respectiv:
• lipsa documentelor din care să rezulte necesitatea execuţiei lucrărilor de mai sus, implicit lipsa unei antemăsurători şi a unei estimări a valorii lucrărilor care vor fi efectuate;
• neidentificarea niciunei proceduri de achiziţie;
• lipsa contractelor de execuţie şi a proceselor verbale de recepţie;
• lipsa oricărei intenţii de negociere a preţurilor şi tarifelor incluse în devizele situaţii de lucrări, fiind sesizate tarife orare foarte mari, respectiv 94 lei pentru turnarea unui metru cub de beton sau 27 lei pentru confecţionarea unui metru pătrat de cofraj.
3) A fost efectuată o cheltuială nelegală în sumă estimată de 14.192,07 lei reprezentând contravaloarea materialelor aprovizionate de către instituţie şi incluse ulterior în situaţiile de lucrări întocmite de către constructor şi decontate acestuia.
-Efectuarea de plăţi în avans pentru procurarea de combustibil fără a avea documente justificative în acest sens, valoarea plăţii efectuate fiind de 7.173 lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...