Special

Ploile necontenite ţin Oltenia sub ape

ANM avertizează că, din 11 mai, precipitaţiile vor reîncepe să pună în pericol judeţele regiunii

Sute de gospodării, drumuri şi poduri şi chiar un tronson de cale ferată din Dolj, Gorj şi Mehedinţi au fost afectate sever de inundaţii după ploile abundente care au căzut în primele zile ale lunii mai. Din punct de vedere al comunicării, instituţiile vâlcene au reacţionat cel mai slab, prezenţa în teren nefiind o scuză pentru lipsa informaţiilor pentru locuitorii judeţului şi participanţii la trafic. Autorităţile naţionale şi cele din 23 de judeţe ale ţării au făcut cu greu faţă intemperiilor, deşi Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) lansase atenţionarea Cod Galben de instabilitate atmosferică şi ploi însemnate cantitativ, iar cei de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au stabilit Cod Portocaliu şi, pe alocuri, chiar Roşu de inundaţii. În Oltenia, cantităţile de apă căzute au depăşit, în general, 50 l/mp. De asemenea, au fost înregistrate şi averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat căderi de grindină. Toate acestea au condus la creşterea debitelor şi nivelurilor râurilor şi pârâurilor. Riscuri care nu părăsesc Sud-Vestul ţării decât pentru câteva zile.

Va ploua torenţial din nou în zonele de deal şi munte

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo şi hidro pentru intervalul 4 - 18 mai. În Oltenia, după primele două zile, valorile de temperatură vor fi în creştere uşoară şi treptată până în data de 10 mai, când media regională a maximelor va tinde spre 22-23 de grade, iar media minimelor va fi de 10-12 grade. În a doua săptămână a intervalului, temperatura nu va avea variaţii semnificative de la o zi la alta, astfel că mediile maximelor vor fi cuprinse între 21 şi 23 de grade, în timp ce minimele vor fi în medie de 11-12 grade. În cursul zilei de 5 mai, temporar va ploua, iar cantităţile de apă mai pot fi însemnate. În intervalul 6-10 mai doar izolat şi trecător mai sunt posibile ploi de scurtă durată. După 11 mai, probabilitatea pentru ploi locale sub formă de aversă va creşte şi, mai ales în zonele de deal şi de munte, cantităţile de apă pot fi însemnate. Meteorologii avertizează astfel, că după 10 mai, pericolul inundaţiilor reapare în judeţele Olteniei.

Oprea, meteo-generalul de serviciu al Guvernului Ponta

Bilanţul pagubelor înregistrate până duminică la prânz include şi afectarea de către inundaţii a circulaţiei trenurilor pe ruta Craiova - Drobeta Turnu Severin şi retur. 35 de gospodării din comuna doljeană Cleanov au fost inundate de apele revărsate ale râului Desnăţui. Şapte turişti au rămas izolaţi în Munţii Făgăraş din cauza inundaţiilor, potrivit declaraţiilor secretarului de stat Raed Arafat. Turiştii au fost preluaţi de salvamontişti şi sunt în siguranţă. Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat o videoconferinţă cu prefecţii în care le-a cerut să închidă drumurile, acolo unde este nevoie.
În timpul videoconferinţei cu prefecţii, Daniela Rădulescu, directoarea Institutului Naţional de Hidrologie (INH), a subliniat că vor fi depăşite cotele de pericol pe râul Motru, şi că este posibil să fie lansată chiar atenţionarea de cod roşu de inundaţii pe râul Argeş.

Trafic rutier restricţionat între Târgu Jiu şi Severin

Directorul ANM Ion Sandu a avertizat că pericolul de ploi torenţiale nu a trecut. “În judeţe Gorj, Mehedinţi şi Caraş Severin, dar şi în Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, va continua să plouă, chiar dacă intensitatea precipitaţiilor va scădea. S-a acumulat foarte multă apă, încât trebuie să fim foarte atenţi şi la posibilele alunecări de teren”, a declarat Ion Sandu. ANM îndeamnă la continuarea stării de alertă, în Mehedinţi, Gorj, Caraş Severin, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, ploile urmând a continua să cadă până luni seară. “După trei-patru zile de pauză, va începe iarăşi să plouă”, a adăugat directorul ANM.
În Gorj, inundaţiile au afectat nouă anexe gospodăreşti, un beci, 43 de grădini, şi 140 de hectare de teren arabil. Codul Roşu de inundaţii de pe râul Motru şi-a făcut simţite nedoritele efecte în municipiul Motru şi comuna Cătunele, în satele Valea Mănăstirii şi Valea Perilor şi au restricţionat temporar traficul rutier pe DN 67, între Drobeta Turnu Severin şi Târgu-Jiu, din cauza inundării unui pasaj situat în localitatea Halânga. Angajaţii ISU Gorj au intervenit în aceste cazuri, sprijiniţi şi de Serviciul Voluntar al Situaţiilor de Urgenţă al comunei Cătunele. Şi la Băleşti au fost solicitaţi pompierii pentru a scoate apa din curţile mai multor localnici.

9 comune fără curent electric şi un drum blocat în Mehedinţi

Precipitaţiile abundente care au căzut în judeţul Mehedinţi au afectat peste 70 de gospodării şi un drum judeţean. În satul Gvardeniţa, pârâul Deznăţui a ieşit din matcă şi a inundat aproximativ 50 de gospodării. Apele au afectat la Mehedinţi şi magistrala de cale ferată CFR 1 Bucureşti-Timişoara. Călătorii au fost transbordaţi cu ajutorul unor autocare pe calea rutieră. Apele au măturat calea ferată, afectând sectorul feroviar Gârniţa-Prunişor-Igiroasa, circulaţia feroviară pe acest sector de cale ferată fiind întreruptă. Traficul de călători s-a făcut prin transbordarea pe calea rutieră cu ajutorul a două autocare în staţiile CFR Gârniţa şi Igiroasa. Potrivit Grupei Operative constituite la nivelul judeţului Mehedinţi, 9 localităţi din judeţul Mehedinţi, cu 4.350 de abonaţi, se aflau la sfârşitul săptămânii trecute fără energie electrică. Este vorba de localităţile Podeni, Malarişca, Gornova, Bala, Şovarna, Popeşti, Runcu, Vladimireşti şi Rudina. Un stâlp de medie tensiune din apropierea pârâului Iupca, din cauza eroziunii apei, a căzut în apropierea localităţii Bala, astfel că remedierea lucrărilor va necesita un timp mai îndelungat. În zonă acţionează patru echipe de la CEZ. Şi la Tâmna mai multe gospodării sunt afectate, apa intrând în casele oamenilor. „De la primărie nu a venit absolut nimeni sa vadă, s-a infiltrat apa şi în fântâni, mai avem doar un vecin de la care putem lua apă”, ne-a spus un localnic din Tâmna. La nefericitul eveniment, 66 de pompieri de la ISU „Drobeta” au acţionat pentru ajutorarea persoanelor afectate şi scoaterea apei din fântâni cu 8 autospeciale, 3 motopompe şi 2 bărci cu motor.
Având în vedere că se menţine Codul Portocaliu de inundaţii în Mehedinţi, se monitorizează în continuare debitele râurilor Motru, Coşuştea, Brebina, Huşniţa, Bulba, Drincea, Blahniţa, Topolniţa. Pe râul Motru s-a depăşit cota de inundaţie cu 22 de centimetri în dreptul localităţii Broşteni şi cu 40 de centimetri în dreptul localităţii Târnigani, dar nu sunt afectate gospodării sau terenuri.

Mai multe drumuri judeţene afectate

Potrivit ISU “Drobeta”, în judeţul Mehedinţi au fost afectate gospodării, curţi şi beciuri în localităţile Bâcleş, Petrea, Podul Gros, Severineşti, Prunişor şi Piatra Albă. În comuna Bălăciţa, satul Gvardeniţa, pârâul Deznăţui a ieşit din matcă şi a inundat aproximativ 50 de gospodării. Pentru evacuarea persoanelor afectate şi scoaterea apei din gospodării au acţionat 30 de pompieri cu 8 autospeciale, 2 bărci şi 3 motopompe. Peste 20 de persoane, printre care şi copii au fost evacuaţi. Primăria din localitate a amenajat o cameră în incinta instituţiei pentru localnicii afectaţi. O parte din ei au fost găzduiţi de localnicii ale căror case nu au fost afectate de ape. În zonă au ajuns şi prefectul de Mehedinţi şi şeful ISU Drobeta.
De asemenea, drumul judeţean 606B Poroina Mare - Stigniţa este inundat pe o lungime de aproximativ 50 de metri. Circulaţia este restricţionată pe drumul naţional 67, între Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu, după ce pasajul de la Halânga s-a inundat. Potrivit Grupei Operaţionale întrunită la sediul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, duminică dimineaţa, în localitatea mehedinţeană Malovăţ, traficul rutier pe DN67 se desfăşura cu restricţii între Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu. Astfel, după ce un pasaj peste calea ferată din localitatea Halânga a fost inundat din cauza canalizării care nu a făcut faţă precipitaţiilor căzute, două benzi ale sensului de mers Drobeta Turnu Severin - Motru au fost inundate.

Administraţia Bazinală Jiu a intervenit cu zeci de utilaje

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Jiu, prin SGA Dolj şi în permanentă colaborare cu CLSU şi ISU Dolj, a monitorizat situaţia nivelurilor şi debitelor pe râurile din întreg bazinul aflat în administrare. Peste 5000 de saci cu nisip, 4 buldoexcavatoare, 5 autobasculante, autoutilitare, basculante, buldoexcavatoare, 1 excavator pe şenile, şi o motopompă au fost folosite la inundaţii. Din cauza precipitaţiilor înregistrate în ultimele zile, nivelurile şi debitele au crescut pe pârâul Teslui, fiind inundată partea carosabilă a DJ 641 Mischii – Caracal, în satul Pârşani, comuna Pieleşti, zona de subtraversare a podului de cale ferată, pe o lungime de cca. 50m. Circulaţia pentru autoturisme a fost deviată pe o rută ocolitoare, DC 87 – DE 574 – DJ 641, situată în aval cu 500 m.
Specialiştii ABA Jiu au consemnat depăşiri ale cotelor de apărare şi au intervenit pe râul Jiu, afluenţi şi pe râurile interioare, la Răcari, Dragoia, Filiaşi, Podari Argetoaia, Dumbrava, Braloştiţa, Greceşti (trei sate), Carpen, Coţofenii din Dos (trei sate), Cernăteşti (trei sate), Sopot şi Vârvoru de Jos. “Se mai pot produce inundaţii în urma scurgerilor de pe versanţi, în eventualitatea producerii unor noi cantităţi însemnate de precipitaţii. Se monitorizează pârâul Argetoaia, pe sectorul Argetoaia – Scăeşti, pârâul Raznic, pe sectorul Greceşti – Brabova, pârâul Desnăţui, pe sectorul Călugarei – acumulare Fântânele. Lucrările hidrotehnice cu rol de apărare aflate în administrarea A.B.A. Jiu funcţionează la parametrii optimi de exploatare. De asemenea, Priza de apă Işalniţa funcţionează conform regulamentului de exploatare, la ape mari”, a declarat direcotul ABA Jiu, Marin Talău.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...