Administraţie

Comasarea localităţilor din Ţara Loviştei, în dezbatere publică

Primarii celor cinci comune se contrazic în argumente pro şi contra iniţiativei, vicepreşedintele CJ Vâlcea, Bogdan Pistol, adaugă nuanţe ideii

Primarul uneia dintre cele cinci unităţi administrativ – teritoriale din Ţara Loviştei (în Carpaţii Meridionali, pe malul stâng al Oltului) Nicolae Gheorghe de la Boişoara, a lansat chiar de ziua sa onomastică (23 aprilie, Sfântul Gheorghe), pe propriul cont de Facebook, o provocare pe cât de inedită, pe atât de interesantă. Edilul-şef conservator (sic!) crede că unirea tuturor comunelor într-una singură ar aduce multiple avantaje atât locuitorilor, cât şi administraţiei publice în legendarul plai vâlcean. “Ce părere aveţi? Comuna Loviştea! Ar putea deveni realitate ca cele 5 comune din Ţara Loviştei (Boişoara, Câineni, Perişani, Racoviţa şi Titeşti) să se unească administrativ - teritorial într-o singură comună”, şi-a interogat partenerii de dialog online primarul Nicu Gheorghe. Cum era de aşteptat, inedita idee a strâns şi susţinători, în special din partea populaţiei din zonă, dar şi sceptici, în general în rândul aleşilor celorlalte comune din Lovişte, argumentele cele mai clare în acest sens exprimându-le fără ocoliş primarul din Perişani, Ion Sandu. Totuşi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Bogdan Pistol, totodată şi preşedinte al Ligii Aleşilor Locali din PNL, partid în care se regăsesc şi ceilalţi patru primari din zonă, nu crede că iniţiativa este una rea, însă subliniază câteva nuanţe ce ţin de pragmatism politic şi administrativ.

Edilul-şef din Boişoara subliniază economiile substanţiale ce pot ajuta la cofinanţări

“Am avea o serie de avantaje majore, în primul rând s-ar economisi în jur de 15-20 de miliarde de lei vechi cu salariile personalului primăriilor, al consilierilor locali şi cu întreţinerea sediilor, dar cel mai mare avantaj l-ar constitui faptul că s-ar putea accesa fonduri europene (proiecte mari) după modelul polonez. Majoritatea proiectelor europene sunt accesibile cu cofinanţare. Oarecum, comunele care formează Loviştea sunt mici ca populaţie şi suprafaţă (exceptând pădurile, obştile, care, conform Codului Fiscal şi Legii 46/2008, sunt scutite de plata impozitului) şi implicit au bugete locale mici, care nu le permit accesarea de fonduri europene pentru proiecte serioase tocmai datorită faptului că nu au partea de cofinanţare. E o provocare pe care o lansez cu încredere şi, zic eu, este fezabilă dacă toţi primarii din zonă nu s-ar mai gândi la propriul orgoliu şi ar gândi în interesul real al loviştenilor”, şi-a argumentat demersul Nicu Gheorghe, primarul comunei Boişoara.

Primarul din Perişani invocă distanţele lungi de parcurs pentru o populaţie răsfirată

Ion Sandu, edilul-şef din Perişani, nu s-a ferit să prezinte argumente categorice, în opinia sa, în defavoarea ideii de comasare într-una singură sau în două a comunelor din Ţara Loviştei. “În zona de munte, în general, nu doar în Ţara Loviştei, cred că e greu să vorbim despre comasare. Nu cred nici în două localităţi, dar într-una singură! Sunt foarte multe argumente serioase, nu prentru că mie nu mi-ar conveni. În primul rând, distanţele foarte mari, în condiţii de drum de munte, pe care cetăţenii ar trebui să le parcurgă până la centrul administrativ al acestei ipotetice localităţi. Gândiţi-vă că din Câineni, spre exemplu, până la mijlocul depresiunii, după o linie dreaptă imaginară, ar fi peste 8 kilometri de parcurs şi nu doar pe drumuri modernizate, ca să nu mai spun de specificul montan al acestora. Oarecum legat de acest argument, vine şi cel al densităţii populaţiei în satele componente, una foarte mică. Adică ar exista foarte multă populaţie risipită în zone îndepărtate de centrul administrativ al acestei comune. Vă amintesc că, în 2003, noi, cei din Perişani şi cei din Titeşti, am făcut un referendum local să ne separăm pentru că nu ne mai înţelegeam în consiliul local în privinţa oportunităţii investiţiilor. Fiecare îşi susţinea zona lui. Aş mai adăuga că, pentru ca o astfel de soluţie să fie viabilă, ar trebui să existe ceva atractiv, în comuna mamă, pentru toţi ceilalţi locuitori ai zonei, cum ar fi obiective industriale sau de servicii care să asigure locuri de muncă, nu doar instituţiile administrative”, a enumerat primarul Ion Sandu câteva dintre obiecţiile sale.

Pistol vrea ca aleşii comunelor să-şi reprezinte zonele şi în noua administraţie

Coleg de partid cu edilul-şef din Perişani, chiar şef pe linie politico-administrativă, vicepreşedintele Bogdan Pistol se arată mai deschis ideii, cu unele amendamente, însă. “Din punct de vedere al oportunităţii reducerii cheltuielilor publice şi chiar şi al creşterii capacităţii de cofinanţare a unor proiecte, ideea nu e deloc rea. Poate că nu într-o singură comună, dar în două legate de Perişani şi Câineni, cele mai mari ca populaţie din zonă, cred că s-ar putea face şi ar avea efecte benefice într-un orizont de timp relativ scurt. Aş sublinia, însă, că ar trebui găsită o formulă prin care aleşii din întreaga zonă, indiferent de culoarea politică, să continue să-şi reprezinte locuitorii din comunele actuale în viitoarele consilii locale şi la conducerea primăriei. Pare un argument demagogic, însă are rolul ei foarte important şi reprezentativitatea din punct de vedere politic, pe celelalte paliere decizionale, judeţean şi naţional. Repet, economiile cu chletuielile bugetare pentru o singură primărie ar fi evident mai mici şi este un argument de luat în seamă destul de serios”, a explicat Bogdan Pistol.
Până una, alta, primarul Nicolae Gheorghe pare decis să menţină în dezbatere publică iniţiativa sa şi se gândeşte chiar la strângere de semnături de la lovişteni pentru organizarea unui referendum în zonă pe această temă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...