Opinii

 

Un plagiat şi câteva „succesuri”

Lupta dintre cele două principale clanuri politice a dobândit dimensiuni groteşti. Instituţii ale statului sunt implicate în această cotonogeală de mahala pe care şi-o aplică reciproc Victor Ponta şi Traian Băsescu. Fiecare loveşte sub centură cu ce are la îndemână. Traian Băsescu, obişnuit cu bătăile dintre marinari, unde singura regulă este că nu există vreo regulă, a rânjit ameninţând printre dinţi: „Când eşti Doctor în Drept, eşti tare. Dottore...” La câteva zile, şocant într-un stat de drept, dar foarte previzibil în fundătura Europei pe nume România, ameninţarea s-a concretizat. O revistă de ştiinţe naturale (sic!) şi apoi, un fel de Comisie Universitară l-au pocnit pe „Micul Titulescu”. Deşi discutabil din perspectivă formală, legală – Comisia a funcţionat la limita legii, se aude că lucrarea lui Ponta ar fi fost singura examinată în întreaga istorie a existenţei comisiei, câţiva membri sunt suspectaţi că au primit finanţări zemoase de la Guvernul PDL sau că sunt membri PDL etc. – pe fond s-a demonstrat existenţa unui plagiat.

Lipsindu-i experienţa bătăilor de cartier, Victor Ponta a reacţionat penibil, grăbindu-se cu declaraţii inutile: „Demisionez, dacă se dovedeşte plagiatul!” Plagiatul s-a cam dovedit, dar Ponta şi-a schimbat atitudinea. Nu mai demisionează şi acuză Comisia că a lucrat la comandă politică. Foarte probabil ca această comandă politică să fie reală, totuşi plagiatul în sine, rămâne plagiat. Victor Ponta, îmbătat de bucuria că a simţit sub şezut catifeaua fină a scaunului de prim-ministru, a uitat că are de înfruntat un inamic politic deosebit de periculos, marinarul Traian Băsescu, un „zoon politikon” capabil să supravieţuiască în condiţii politice dure.

De fapt, în context, Traian Băsescu i-a plătit lui Victor Ponta îndrăzneala de a-l elimina de pe lista participanţilor la summit-ul Consiliului European. În imensul său orgoliu, poate depăşit doar de orgoliul lui Adrian Năstase, un alt celebru bolnav politic, Traian Băsescu a refuzat să accepte întoarcerea la normalitatea constituţională, aceea că el este doar preşedintele republicii. Summit-ul Consiliului European a fost organizat în jurul unei tematici foarte concrete cu privire la măsuri guvernamentale de salvare a zonei euro şi a stabilităţii bugetare a Uniunii Europene. Aceste subiecte, prin conţinutul lor, impuneau ca România să fie reprezentată de persoana care răspunde în mod direct de planificarea şi monitorizarea, în România, a implementării măsurilor specifice adoptate de Consiliul European. Evident, această persoană este primul-ministru, adică, deocamdată, Victor Ponta.

Traian Băsescu este incapabil să renunţe la obişnuinţa dobândită în cei aproape opt ani de când ocupă funcţia de preşedinte, anume de a controla aproape toate instituţiile esenţiale ale statului, inclusiv şi mai ales, Guvernul. Victor Ponta a avut curajul – unii ar spune inconştienţa – să-l pună pe Băsescu la locul cuvenit şi să-i interzică să se manifeste atât în ţară, cât şi în străinătate, ca un fel de preşedinte-prim-ministru.

În această luptă de mahala, Traian Băsescu este sprijinit făţiş de Curtea Constituţională. Există glasuri care afirmă prin presă că Băsescu ar fi ajutat, mai discret şi mai dificil de dovedit, şi de unii magistraţi sau de unele servicii secrete. Victor Ponta are susţinerea Parlamentului, a Guvernului şi treptat, a reţelei de instituţii guvernamentale, odată cu îndepărtarea din funcţiile importante a politrucilor PDL şi înlocuirea acestora cu politrucii USL.

Cu ce ne alegem noi, cetăţenii, din toată această mizerie? Cu evidenţa faptului că statul român este privatizat, adică este în proprietatea unor grupuri politice care au interese total străine de interesul naţional, grupuri care nu ezită să se folosească, pentru atingerea propriilor obiective imorale şi poate chiar ilegale, de acele instituţii de stat pe care le controlează. Iar la această evidenţă, mai adăugăm şi faptul că ne-am ales cu un plagiat şi câteva „succesuri”. Vae victis!

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...