Interviu

Future – un proiect pentru viitorul serviciilor în mediul rural

Vineri 25 aprilie, la Râmnicu Vâlcea, s-a lansat proiectul Future - Formare UTilă a resurselor Umane RuralE, destinat pregătirii profesionale pentru servicii de bună calitate în mediul rural. Serviciile vizate sunt cele de lucrător în alimentaţie, frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist, baby-sitter, îngrijitor bătrâni la domiciliu. Proiectul se desfăşoară pe teritoriul mai multor judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Harghita, Mureş, Prahova, Teleorman, Vâlcea. Beneficiarul-coordonator al proiectului este Fundaţia Antreprenoriat Social, cu sediul în Râmnicu Vâlcea. La conferinţa de presă, organizată pentru lansarea proiectului, pe lângă ziarişti, au mai participat responsabilii zonali cu derularea cursurilor de pregătire, primari din mediul rural, oameni de afaceri din domeniile vizate, oficiali locali şi judeţeni. Proiectul are o durată de 18 luni. Pentru judeţele Dolj, Gorj şi Vâlcea, cei interesaţi se pot adresa la Fundaţia Centrul de Pregătire Profesională Vâlcea (Râmnicu Vâlcea, str. Regina Maria 7), partener în proiect. Pentru judeţele Argeş, Prahova şi Teleorman, cei interesaţi se pot adresa la Camera de Comerţ şi Industrie Prahova (Ploieşti, str. Cuza Vodă 8), partener în proiect. Pentru judeţele Harghita şi Mureş, cei interesaţi se pot adresa la Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Mureş (Târgu Mureş, str. Primăriei 1), partener în proiect. La finalul conferinţei am cerut mai multe detalii domnului Valentin Cismaru, managerul acestui proiect.

Reporter: Aţi adunat multă lume pentru lansarea acestui proiect.
Valentin Cismaru: Comunicarea a fost mult mai amplă. După ştiinţa mea, comunicarea s-a facut cu 150-200 de oameni, pentru că s-a intenţionat în principal informarea lor cu oportunităţile acestui proiect. Faptul că peste 50 dintre ei sunt aici, cu noi, este mult peste aşteptări. Să nu uităm că invitarea s-a făcut în condiţii dificile de comunicare, date fiind sărbătorile şi apoi inundaţiile care au ameninţat în ultimele zece zile mai multe zone din ţară şi din judeţ. Ori, noi am avut pretenţia să comunicăm în primul rând cu primarii localităţilor rurale, care au şi venit aici în număr mare, cu ziariştii, care sunt de asemenea, în marea lor majoritate aici. Le mulţumesc cu acest prilej pentru efort şi pentru interes.

Reporter: Cât de greu poate fi să coordonezi un proiect care se derulează un an şi jumătate în şapte judeţe?
Valentin Cismaru: Poate să fie greu dacă ai puţină experienţă. Dar totul se învaţă. Până la urma-urmei chiar acest proiect este destinat oamenilor care vor să înveţe şi alte meserii, necesare şi în mediul rural. Nu-i poţi învăţa pe alţii dacă nu eşti tu însuţi dispus să înveţi mereu lucruri noi. În ce ne priveşte, nu suntem la primul proiect de asemenea dimensiuni. Apoi, partenerii pe care i-am ales au de asemenea multă experienţă în coordonarea unor proiecte asemănătoare. Când ai o cultură comună, comunici uşor, te înţelegi din priviri, cum se spune. Cu dificultăţile inerente ale faptului că nu poţi să te aşezi oricând în jurul unei mese la această distanţă. Am contat de-a lungul timpului fiecare pe celălalt, respectându-ne profesionalismul şi nu am niciun motiv să văd la orizont vreo dificultate în această colaborare. Camerele de Comerţ din Mureş şi Prahova sunt două instituţii prestigioase în derularea proiectelor de pregătire profesională, Centrul de Pregătire Profesională de la Vâlcea nu are necunoscute pentru mine, iar Indice Consulting and Management, care sunt reprezentaţi la această întâlnire de un grup mare de specialişti, este o garanţie de derulare în siguranţă a întregului proiect.

"Aceste cursuri sunt o oportunitate pentru multă lume: cei care nu au o ocupaţie, cei implicaţi în activităţi neevolutive, cum este agricultura de subzistenţă.", Valentin Cismaru, managerul proiectului Future

Reporter: Cât de importantă este presa în acest proiect? Rareori poţi vedea atâţia oameni de presă la un loc, în miezul zilei, la Râmnicu Vâlcea.
Valentin Cismaru: Mass-media, în mod necesar, este vitală pentru menţinerea interesului faţă de proiectele de pregătire profesională. Nu suntem o naţiune prea comunicativă, chiar dacă legendele spun altceva. Aceste cursuri sunt o oportunitate pentru multă lume: cei care nu au o ocupaţie, cei implicaţi în activităţi neevolutive, cum este agricultura de subzistenţă, primarii de localităţi, preocupaţi de gradul de ocupare al populaţiei şi de implicarea ei în activităţi contributive la bugetul local şi aşa mai departe. Cum altfel se poate comunica cu atâta lume, risipită în atâtea zări, altfel decât prin presa tradiţională, tipărită şi audio-vizuală? Mijloacele mai moderne de comunicare nu sunt o practică curentă a cursanţilor pe care îi ţintim noi, acum.

Reporter: Nu vă mai întreb de ce aţi dat atâta importanţă invitării primarilor la acest eveniment.
Valentin Cismaru: Am răspuns, aşa e. Aş adăuga un lucru, totuşi. Am discutat cu fiecare dintre primarii care au reuşit să vină. M-au mai sunat încă pe atât să-mi spună ce-i reţine în comunele lor, ameninţate de ape şi alunecări de teren. Am observat o serioasă preocupare pentru prezenţa la aceste cursuri a localnicilor pe care îi păstoresc şi acest lucru mi se pare o importantă evoluţie în mentalităţile primarilor de acum. Împreună cu ei este şi vicepreşedintele judeţean Bogdan Pistol, după cum vedeţi. Şi mă întorc la presă. Mediatizarea acestei schimbări de atitudine poate genera optimism social la fel ca mediatizarea proiectelor de pregătire profesională. Cred că presa şi politica se află pe acelaşi plan când e vorba de inducerea optimismului social, a dorinţei de a participa, de a lupta, cu încredere în reuşita personală.

Reporter: Concret, ce trebuie să afle cei interesaţi să profite de pe urma acestui proiect?
Valentin Cismaru: În principal că este vorba despre meserii şi spirit antreprenorial. Că pot fi consiliaţi, orientaţi în piaţa muncii, ajutaţi să obţină competenţe în câteva meserii şi abilităţi antreprenoriale în câteva domenii de activitate. Că trebuie să urmărească presa sau să se intereseze la unul dintre coordonatorii zonali de programul activităţilor de consiliere şi al cursurilor organizate. Că trebuie să lupte pentru reuşita lor în viaţă utilizând şi acest sprijin, proiectat şi coordonat de noi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...