Reportaj

„Ciobănaş” cu peste două mii de oi

Nepoţii celui mai cunoscut baci din Oltenia vor să meargă la facultate pentru a deveni oieri cu diplomă

Lui Aron Tănăsoiu, din judeţul Mehedinţi, i-au plăcut de mic copil mioarele, de când tatăl său îl trimitea cu turma la păscut, în zona Titerleşti-Baia de Aramă. Acum, când a ajuns bunic, el se poate lăuda că are peste 2.000 de oi mândre şi cornute....

Aron Tănăsoiu, cel mai renumit crescător de oi din Mehedinţi şi poate din Oltenia, s-a născut în sastul Titerleşti ce aparţine de Baia de Aramă, dar acum s-a stabilit în comuna Livezile. Cu ceva timp în urmă a cumpărat aici mai multe terenuri şi o casă boierească a fostului boier Cutcudaiche, pe care a renovat-o aşa cum i-a plăcut lui. Baciul spune că niciodată nu s-a gândit să jupoaie pielea de pe cumpărătorul de carne sau de lactate. Poate şi din acest motiv Dumnezeu i-a ajutat să dea înainte cum se spune: „Trebuie să ne gândim şi la buzunarele noastre de ciobani, dar şi la omul sărac care nu are bani şi o duce rău. Şi el trebuie să aibă pe masa de Paşte ori la o sărbătoare mare o bucată de carne de miel. Eu am într-adevăr în jur de 2.000 de oi. La piaţă nu aduc toţi mieii! Pe mulţi îi vând mai târziu la arabi. Vin cu tirurile direct la stână. Mieii sunt graşi şi frumoşi, unii au 20 de kilograme!”, ne-a declarat baciul Aron Tănăsoiu. Acesta ne-a spus că atunci când vine la Drobeta Turnu Severin are toate condiţiile necesare sacrificării mieilor: apă, canalizare, asomatoare etc. „Trebuie să ne aliniem şi noi la ordinele Uniunii Europene, cu asomatul, cu toate! N-avem încotro, suntem ciobani europeni acum!” ne-a spus baciul râzând. La o turmă aşa numeroasă de peste 2.000 de oi nu lipsesc 20 de măgăruşi şi tot atâţia dulăi, cei mai mulţi din rasa de câine ciobănesc carpatin.
Baciul spune că de mic copil i-a plăcut oieritul şi că a muncit ca să ajungă la un astfel de nivel. „I-am slugărit lui tata la oi mai bine de 8 ani de zile şi pe fiecare an primeam 12 oi. Făceam transhumanţa prin munţi, dormeam în cojoc şi ne luptam cu lupii şi cu ursul. Aşa am pornit în viaţă de la 100 de oi. Şi pe fiecare an le înmulţeam. Să ştiţi că meseria nu este chiar aşa de bănoasă cum cred unii, dar nici nu mă pot plânge. Eu voi duce tradiţia mai departe şi voi lăsa averea la nepoţii mei, că am mulţi. Am şi copii care mă ajută şi care au grijă de oi la fel de bine ca şi mine”, ne-a declarat baciul Aron. El crede că în viitor transhumanţa va fi din ce în ce mai mică. „Cu timpul, ciobanii şi-au cumpărat pământuri şi s-au localizat. Şi-au cultivat nutreţuri, grâu, porumb şi le va fi foarte greu să plece să facă transhumanţa. N-o să mai fie transhumanţă ca înainte, să pui totul pe măgari şi să pleci cu turmele la munte! Foarte puţini ciobani vor mai face aşa ceva!”, este de părere baciul Aron.

"Eu am într-adevăr în jur de 2.000 de oi. La piaţă nu aduc toţi mieii! Pe mulţi îi vând mai târziu, la arabi. Vin cu tirurile direct la stână.", Aron Tănăsoiu

Nepoţii baciului îi calcă pe urme

Andrei şi Alin Tănăsoiu, de 8 ani şi respectiv 11 ani, sunt doi dintre nepoţii baciului care stau mai tot timpul în preajma oilor cu alţi ciobani angajaţi cu sâmbrie. Micuţii abia aşteaptă să termine orele şi să vină la oi. Uneori se mai şi învoiesc de la şcoală, alteori absentează. Totul de dragul ciobăniei. Chiar dacă va ajunge mai târziu la facultate, Alin spune că tot la oi se va întoarce, adică va fi un cioban cu facultate. „Ne place la oi, e aer curat, ne jucăm cu mieii, cu măgăruşii. O să merg şi la facultate, dar eu vrea să mă fac cioban. Îmi place cartea, mai ales matematica!”, ne-a declarat Alin Tănăsoiu, nepotul baciului. „Mor de dragul lor şi îmi place că vor să-mi ducă tradiţia mai departe. Nepoţii mei vor fi ciobani cu facultate. Când va împlini fiecare 18 ani o să le fac cadou câte 300 de oi!”, ne-a declarat baciul Aron Tănăsoiu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...