Actualitate

Posturile blocate îngreunează activitatea Spitalului Judeţean Vâlcea

Centru multifuncţional Bălceşti, deschis doar pe hârtie

Doar patru din cele peste 120 de posturi au fost deblocate în sistemul medical din Vâlcea şi asta în condiţiile în care cea mai mare nevoie se simte în sudul judeţului Vâlcea, acolo unde spitalul din Bălceşti a fost închis, iar în momentul de faţă, deşi deschis pe hârtie, centrul multifuncţional nu îşi poate deschide uşile din lipsa cadrelor medicale... cărora le-au fost blocate posturile. În asemenea condiţii, sudul judeţului rămâne în continuare descoperit la acest capitol, asistenţa medicală fiind asigurată de către cabinetele medicilor de familie.

Lipsă acută de personal

Dacă s-ar fi respectat legea Ministerului Sănătăţii, în momentul de faţă, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea ar fi trebuit să aibă o schemă de personal cu aproximativ 900 de angajaţi mai mult, ceea ce, însă, după cum recunoaşte managerul unităţii medicale, nu s-a aplicat niciodată. Din cauza cheltuielilor ridicate destinate personalului, dar şi din cauza salariilor mici, mulţi au decis să ia calea străinătăţii, iar unităţile medicale au rămas cu prea puţine cadre pentru a oferi asistenţa de care bolnavii au nevoie. „Ne confruntăm, într-adevăr, la ora actuală cu un deficit mare de personal. Sunt anumite locuri de muncă unde nu se pot efectua nici măcar minimul de ture. Practic, există compartimente, cum ar fi geriatria, unde nu avem numărul minim de asistenţi medicali pentru a organiza activitatea în ture. Situaţia se repetă şi la secţia de neuropsihiatrie infantilă, unde avem probleme legate de personalul auxiliar”, ne-a precizat Georgeta Sălişte, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea.

Deschis doar în acte

Cea mai grea situaţie, însă, se înregistrează la Bălceşti, în sudul judeţului Vâlcea, unde, deşi există un cămin de bătrâni, acesta nu poate onora solicitările de tot felul din partea cetăţenilor. Şi, deşi pe hârtie s-a deschis un centru multifuncţional aflat în subordinea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, centrul respectiv, în realitate, nu poate funcţiona din cauza posturilor blocate. „Centrul este prvăzut cu un cabinet de medicină internă, un cabinet de pediatrie şi unul de obstetrică-ginecologie. Mai are în structură un laborator de analize medicale care este, de fapt, punct de lucru şi un compartiment de primiri urgenţe, care se vrea a fi asigurat tot cu personal din cadrul Spitalului Judeţean. Acest centru nu funcţionează tot din pricina blocării posturilor. Ar fi nevoie de 15 posturi”, ne-a mai explicat Sălişte.

Diagnosticaţi doar de medicii de familie

În această situaţie, cei din sudul judeţului, care ar avea nevoie de ajutorul specialiştilor, se văd nevoiţi să îşi consulte doar medicii de familie pentru a nu se deplasa la zeci de kilometri depărtare pentru un diagnostic sau pentru un anumit consult. „Asistenţa medicală este asigurată acolo prin medicii de familie din Bălceşti şi există în policlinică cabinete medicale cu specialiăţi pediatrie, interne, obstetrică-ginecologie. Ne învârtim într-un cerc vicios pentru că acele posturi pentru care ar exista doritori sunt blocate, iar momentan nu se poate vorbi despre deschiderea centrului multifuncţional la Bălceşti”, a declarat Maria Murăruş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...