La începutul lunii mai a.c., Asociaţia Eurosenior a pensionarilor şi expropriaţilor din România şi Diaspora – Filiala Ocnele Mari pregăteşte o acţiune în instanţă împotriva Societăţii Naţionale a Sării - Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea. Cel puţin 25 de familii din Lunca şi Goruniş (Câmpul III de sonde) înscrise în asociaţie acuză îngrădirea dreptului la proprietate, precum şi nerespectarea Memorandumului semnat în 2007 de toţi factorii responsabili, document prin care s-au asumat planul şi etapele de despăgubire a celor afectaţi de exploatarea sării în soluţie. Săptămâna viitoare se va parcurge etapa de mediere la Biroul de Mediere Luminiţa Florica.
Primăria este de partea Exploatării Miniere, în dauna populaţiei
Fără a se antepronunţa în vreun fel în privinţa eventualei înţelegeri amiabile, familiile din Lunca şi Goruniş sunt sceptice că se va ajunge la un acord clar şi respectat de SNS, câteva dintre ele având deja deschise acţiuni individuale în instanţele vâlcene împotriva SNS EM Râmnicu Vâlcea, cu acelaşi obiect. Nici de data aceasta autorităţile locale, Primăria Ocnele Mari, adică şi primarul Petre Iordache, nu au fost inspirate să se alăture demersului locuitorilor. Eurosenior subliniază că familiile ale căror gospodării sunt în pericol de a fi înghiţite de pământ contribuie cu taxe şi impozite la bugetul oraşului vecin cu municipiul reşedinţă de judeţ. Acestea nu-şi pot valorifica proprietăţile pentru că ridicarea sau modernizarea construcţiilor în perimetrul Câmpurilor III şi IV de sonde au fost interzise prin PUG-ul adoptat în iunie 2011 (valabil cel puţin 10 ani).
“Suntem hotărâţi să ne apărăm proprietăţile în baza legii. Nu cerem pomană nimănui! Cerem doar să ne fie respectat dreptul de proprietate, pentru a putea oferi un viitor sigur copiilor noştri”
Gabi Glodeanu, preşedinte Eurosenior - filiala Ocnele Mari
Sute de gospodării, în pericol de scufundare
“Săptămâna în Oltenia” a publicat mai multe studii întocmite de un grup de specialişti din cadrul Departamentului de Cercetare de “Geologie şi Geofizică Ambientală” din cadrul Universităţii Bucureşti, condus de Prof. Dr. Ing. Florian Zamfirescu. Potrivit acestora, sute de gospodării ce se află deasupra cavernelor cu saramură rezultate în urma exploatării sării în Câmpul III şi IV de Sonde sunt în real pericol să se prăbuşească. În 2007, SNS, prin filiala EM Râmnicu Vâlcea, a obţinut de la Statul Român licenţă de exploatare pentru următorii 20 de ani, în sarcina acesteia fiind, din punct de vedere juridic, despăgubirea gospodăriilor afectate. Provizionul (6% din profitul E.M.) este insuficient, însă, până în prezent doar 8 familii cu gospodării în Campul III beneficiind de despăgubiri.
Nici în ce priveşte strămutarea sau despăgubirea familiilor ale căror gospodării au fost afectate de revărsările de saramură din Câmpul II de sonde (“Ţeica”) perioada 2001 – 2005 nu a fost finalizată, în această situaţie responsabilă fiind SC Conversmin SA, deoarece exploatarea a fost sistată.