Actualitate

„Stranierii” s-au întors acasă de Paşte şi 1 Mai

Românii care muncesc în Occident s-au întors în ţară prin vama Porţile de Fier 1-Mehedinţi pentru a petrece acasă Paştele şi 1 Mai

Traficul prin Vama Porţile de Fier I a crescut cu aproape 40 la sută în ultimele zile din cauza românilor care muncesc în afara ţării, iar acum au venit în România pentru a petrece sărbătorile pascale, dar şi ziua de 1 Mai.

Românii care muncesc în Italia, Franţa, Germania sau Spania s-au întors acasă pentru a petrece Paştele în ţară, alături de cei dragi. Mulţi dintre ei au spus că n-au mai venit în ţară de ani buni. Chiar dacă au parcurs mii de kilometri până la Porţile de Fier I, erau bucuroşi că intră în ţară la gândul că îşi vor revedea familiile. „Mulţi au venit acasă de Paşte, eu, din păcate, am o problemă de familie grea. Dar o să gustăm şi din bucatele tradiţionale. Ne era dor de ţară, ne leagă multe lucruri de ţară. Îmi era de dor de fraţi, de surori, de părinţi. Cu toate greutăţile pe care le avem, Paştele ne adună pe toţi laolaltă”, a spus un bărbat care munceşte în Italia. Sunt şi români care se întorc definitiv în ţară pentru că au rămas fără un loc de muncă în străinătate ori pentru că salariul oferit este mult prea mic pentru a se putea întreţine acolo.
„Îmi era dor de părinţi în mod special, de bunici. Le-am adus mici atenţii. Paştele nu are farmec la Madrid, nu simţi mirosul de acasă acolo. În general, românii o duc greu, majoritatea s-au întors în ţară”, ne-a spus un bărbat din Craiova, care nu mai venise în ţară de patru ani. „Vin acasă după un an de zile, e mai frumos la noi acasă, am venit să facem Paştele şi 1 Mai şi după aceea înapoi la muncă. Ne era dor de familie”, a spus un alt român din Constanţa.
O doamnă din Râmnicu Vâlcea era extrem de fericită că îşi revede familia: „Am bătut drum lung ca să ajungem acasă, la familia noastră. Şi acolo este Paştele în aceeaşi zi ca la noi, dar acolo suntem doi, aici suntem mai mulţi. Eu sunt singură acolo, aici am toată familia”. „Am venit de sărbători ca să fiu alături de familia mea şi doresc tuturor românilor un Paşte fericit. Sper ca ţara noastră să meargă spre mai bine. Tradiţiile noastre sunt cu totul deosebite faţă de restul ţărilor”, a spus un domn din Turnu Severin, care munceşte în Italia.

Pentru evitarea blocajelor în zona Punctului de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I se va dispune de conducerea Sectorului Poliţiei de Frontieră Turnu Severin creşterea numărului de patrule fixe şi mobile. De asemenea, aproximativ 220 de poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, în această perioadă, activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat. „Afluxul mai ridicat de călători i-a determinat pe poliţiştii de frontieră mehedinţeni să-şi adapteze din mers maniera de lucru, începând cu data de 18.04.2014 asigurându-se, în funcţie de valorile de trafic, numărul de poliţişti de frontieră necesar fluidizării traficului”, a declarat comisarul şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi. Poliţiştii de frontieră mehedinţeni îi informează pe participanţii la traficul transfrontalier că, pentru a tranzita Serbia, au posibilitatea de a alege şi Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier II – Dusanovac, situat la 70 de kilometri sud de municipiul Drobeta Turnu Severin.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...